• furnizorii de agent termic cred că locatarii care au apometre declară mai puțină apă caldă decît se consumă în realitate • CET propune ca citirea apometrelor să se facă de administratorii asociațiilor • în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere, administratorii de la CET se gîndesc să împartă pierderile tuturor beneficiarilor, indiferent că au sau nu apometre
Conducerea CET Bacău consideră că sistemul de autocitire al contoarelor pentru apa caldă consumată, practicat de toate asociațiile din municipiul Bacău, nu exprimă realitatea. Reprezentanții firmei care distribuie agent termic pentru jumătate din populația municipiului Bacău au ajuns la această concluzie după ce au constatat că, la multe dintre asociațiile cu care CET are încheiate contracte de colaborare, au fost foarte multe situații în care se declarau consumuri de apă doar pînă la trei metri cubi de apă caldă menajeră. „Nu cred că este posibil ca, într-o lună, o familie cu trei sau patru persoane să consume atît de puțină apă. De aceea, cred că undeva, în sistemul de citire al apometrelor, există o neînțelegere”, este de părere Vasile Drăgușanu, directorul CET Bacău.
Pentru a pune capăt acestor neînțelegeri, conducerea CET crede că cea mai bună soluție ar fi ca reprezentanții asociațiilor să fie cei care să facă citirea apometrelor ce înregistrează consumul de apă caldă menajeră. „Nu toată lumea este de bună credință. Pot fi persoane care din diferite motive nu declară consumul real înregistrat de apometru. Sau îl declară în primăvară, cînd datoriile la întreținere sînt mai mici. Și, dacă stau bine să mă gîndesc, să dai peste cap un apometru nu este deloc greu, iar cu 50.000 de lei găsești foarte ușor pe cineva să ți-l sigileze la loc. De aceea, apa caldă care nu se regăsește la însumarea consumurilor apometrelor, dar este contorizată la ieșirea din punctul termic, este plătită de proprietarii de apartamente care nu au montate sisteme de contorizare. Nu mi se pare normal, pentru că sumele pe care aceștia trebuie să le plătescă sînt mult mai mari decît media consumului calculată de noi”, a mai spus directorul Vasile Drăgușanu.
Pentru cele 20 de zile de furnizare a apei calde menajere, în regim non stop, economiștii de la CET au stabilit ca și cost mediu 115.000 de lei de persoană. Pentru ca la asociații să fie declarate consumurile reale, directorul de la CET crede că administratorii ar trebui să fie cei care citesc, în fiecare lună, apometrele la apă caldă menajeră, chiar dacă nu dispun de logistica necesară.
În cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere în privința apometrelor cu administratorii asociațiilor din Bacău, CET vrea să introducă sistemul de plată paușal pentru locatarii care nu au apometre. Potrivit reprezentanților de la CET, normele legislative în vigoare stipulează, ca și consum lunar pentru o persoană, în sistem paușal, 8,4 metri cubi. În cazul în care se va constata că la ieșirea din punctele termice cantitățile sînt mult mai mari decît cele însumate din consumurile la apometre și la sistem paușal, diferențele în plus vor fi plătite, în mod egal, de toți locatarii din cadrul asociaților. Acest sistem de calcul a fost introdus în primăvara acestui an de un alt furnizor de utilități din municipiul Bacău, RAGC, decizie care, la acea vreme, a stîrnit nemulțumiri în lanț atît în rîndul șefilor de asociații, cît și al beneficiarilor, fie că aveau sau nu apometre. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns