• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Reacția ministrului Mircea Fechet, după ce o tânără a fost ucisă de urs: „Relocarea înseamnă să muți problema. Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat”

Reacția ministrului Mircea Fechet, după ce o tânără a fost ucisă de urs: „Relocarea înseamnă să muți problema. Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat”

Redactie 10 iulie 2024 20 comentarii

LikeShare

Mircea Fechet, ministrul Mediului, are în vedere un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție pentru a reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați pentru prevenirea unor atacuri asupra oamenilor, potrivit g4media.ro.

El a comentat, la Antena 3 CNN, cazul tinerei, în vârstă de 19 ani, ucise marți de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi. Ministrul Fechet consideră că relocarea urșilor nu dă rezultate, prin urmare soluția ar fi eutanasierea sau împușcarea urșilor.

Iată declarația ministrului Mediului, Mircea Fechet:

Transmit condoleanțe familiei victimei. Nici nu-mi pot imagina prin ce dramă trec și le doresc multă putere în aceste momente dificile.

Am fost informat și eu de această tragedie și într-adevăr, așa cum am spus-o și în trecut, eu cred că datoria pe care o avem este aceea de a proteja natura, de a proteja biodiversitatea, dar înainte de toate, să protejăm viața oamenilor, pentru că nimic nu este mai presus de viața umană.

Din acest motiv, acum un an de zile, când am venit în minister, am înaintat un ordin care până la urmă reglementa numărul urșilor care pot fi împușcați, că ăsta e cuvântul pe care ar trebui să-l folosim pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în cazul în cazul unor atacuri.

Și ordinul respectiv prevedea un număr de 500 de exemplare, din care au fost aprobate, ca urmare a procesului de consultare cu alte instituții, printre care și Academia Română, în jur de 220, din cele 500 (…)

Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat. Pentru că am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm nu dă niciun fel de rezultate. Și spun asta pentru că, astăzi, am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși, doar din fondul respectiv de vânătoare.

Asta înseamnă că relocarea nu dă rezultate. Relocarea nu înseamnă decât că muți problema dintr-un județ în alt județ, dintr-un oraș în alt oraș sau în fondul de vânătoare

– ministrul Mediului, Mircea Fechet

LikeShare

Din categoria: Top Story Etichete: ministrul Mediului, Mircea Fechet, urs

Reader Interactions

Comentarii

  1. Diana a zis

    10 iulie 2024 la ora 1:14 pm

    Domnule ministru….este mai ușor sa împuști un urs,decat sa avem paduri ,taiempădurile,mai bine hrăniți ursii în pădurile care nu mai sunt

    Răspunde
    • Cetatean a zis

      11 iulie 2024 la ora 1:54 am

      Faceti-le rezervatie din banii vostri si hraniti-i!Nu mai asteptati mila Statului.Ocupati-va de ursi,daca ii iubiti atat. Pana una, alta,nu vad sa va deranjeze faptul ca ursii omoara alte animale de prin curti.Pentru acelea nu plangeti.

      Răspunde
  2. Gabi a zis

    10 iulie 2024 la ora 1:18 pm

    Peste câți va ani o sa avem ursi doar în poze,este mai ușor sa impuscam ,decât sa plantam copaci,ați distrut habitatul lor,hrăniți animalele din pădure,și nu vor mai fii probleme!

    Răspunde
  3. Eu a zis

    10 iulie 2024 la ora 3:43 pm

    Nimeni nu s-a intrebat daca nu cumva cei 2 au incercat sa atraga ursul, daca nu au dat cu pietre in el numai ca sa „se distreze”
    Sunt atatea exemple in care oamenii au facut gesturi nepotrivite fata de animale.
    Dar crima e cea mai la indemana, mai ales ca se obtin bani buni din vanatoarea de trofee.
    Omul ramane cel mai periculos animal de pe pamant. :((

    Răspunde
    • Alex a zis

      10 iulie 2024 la ora 8:01 pm

      Nimeni nu stie inseamna ca nici tu nu stii. Atunci, de ce sa insinuezi prostiile astea?

      Răspunde
    • Geo Panu a zis

      10 iulie 2024 la ora 9:22 pm

      Tu esti tamaie rau…iti urez sa scape lumea de tine

      Răspunde
    • Bunicuta a zis

      11 iulie 2024 la ora 1:51 am

      Nu mai vorbi,domnule,de la etajul 10 al blocului unde locuiesti! Iti doresc o intalnire cu ursul. Vezi sa nu te apuci sa-i dai de mancare,la cat esti de inteligent.

      Răspunde
  4. Viata a zis

    10 iulie 2024 la ora 6:39 pm

    Mă mir ca sunt numai iubitori de oameni care comentează aici si nici un iubitor de oameni de viața. Intradevar se taie din păduri dar si faptul ca s-au înmulțiți ursii peste măsură este la fel de adevărat. Atunci cum se rezolva problema sa protejam ursii sau oamenii ! Avem prea mulți ursi si prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau uciși de ursi. Nu putem proteja animalele in detrimentul oamenilor !

    Răspunde
    • lucas gregoriu a zis

      11 iulie 2024 la ora 12:06 am

      sunt prea multi urs, defrisatul e alta treaba, sunt de 3 ori mai multi ursi decat poate suprafata tolera, pentru ca s-a interzis de la Marea Poarta UE sa nu-i impuscam.

      Răspunde
  5. Bogdan a zis

    10 iulie 2024 la ora 8:24 pm

    Nu mai tăiați pădurile…. E cel mai simplu.Urșii trebuie hrăniți ca să nu mai atace oamenii și gospodăriile oamenilor. Guvernul tre să acorde o atenție mai sporită subiectului și să pună trântorii de pădurari să-i păzească și să le dea de mâncare.

    Răspunde
  6. Geo Panu a zis

    10 iulie 2024 la ora 9:17 pm

    Pentru ăștia de mănâncă rahat pe aici…voi nu sunteți oameni,sunteți javre.Nu ați vrea voi ca si oamenii sa fie specie protejată?Prea au murit in ultimii ani oameni.Solutia este sa fie redus numarul de ursi,iar asta cu dusul de mancare,mai javrelor,nu ati vrea voi sa se duca mancare la casele de copii,azilurilor de batrani?
    Va urez la toate javrele de aici,sa va intalniti cu ursul.

    Răspunde
    • Votantul a zis

      11 iulie 2024 la ora 9:08 am

      Azile e forma corecta. Un azil – doua agile. Gramatica de clasa a V-a. La asa gramatica, asa minte.

      Răspunde
  7. Ion Vasile a zis

    10 iulie 2024 la ora 10:32 pm

    Cineva ar putea sa spuna ca asta ar fi solutia si pentru politicienii care debiteaza doar prostii …

    Răspunde
  8. Andrei a zis

    10 iulie 2024 la ora 10:39 pm

    Sa fie vanduti catre yari care nu mai au ursi sau…. Impuscati! Nu poti pune mai presus o salbaticiune decat un om! Judetul Bacau, ar trebui sa aiba 60-70 de ursi la suprafata impadurita pe care o are. In jud. Bacau, sunt aproximativ 400 de ursi, de 6 ori mai multi! Deci….. Hai sa iubim ursii, nu?

    Răspunde
  9. silviu a zis

    10 iulie 2024 la ora 11:34 pm

    Diana,Gabi, Eu, daca ar fi fost fiica voastra atacata de urs tot asa ati fi comentat?! E simplu sa „aperi” ursii atunci cand stai in mijlocul unui oras in care nu au coborat ursii ,deocamdata. Atunci cand nu te afecteazacin vre-un fel. Viata si securitatea omului trebuie sa primeze!

    Răspunde
  10. Ana a zis

    11 iulie 2024 la ora 1:05 pm

    Cred că asta e o mare necunoscută, ce s-a întâmplat în acel moment. Este clar că ursul, în mod normal, nu atacă și omul nu se află în dieta ursului. Ar trebui investigat contextul, inclusiv dacă ursul a fost sau nu purtător de rabie pentru că este cu siguranță un comportament deviant și nu putem să generalizăm până la urmă, să spunem că populația de urși din România a luat-o cu totul razna, așa cum am văzut deja menționat în mai multe surse”, a explicat, pentru HotNews, Cristian-Remus Papp, activist și expert în Arii Protejate la WWF România.

    Răspunde
  11. Rahmil a zis

    11 iulie 2024 la ora 1:23 pm

    România găzduiește cea mai mare populație de urși din Europa în afara Rusiei . Pe vremuri, urșii bruni puteau fi găsiți în toată Eurasia. Cunoscut sub numele de urs brun european sau urs comun, animalul a dispărut de atunci din Insulele Britanice și Țările de Jos mai sunt câțiva în Germania, Italia, Elveția, Austria și în țările foste comuniste din estul Europei.
    In comentariile anterioare am citit
    de ce nu exportam ursi in pădurile din vestul Europei?
    Deoarece ori nu mai sunt păduri (ex.:vezi Marea Britanie ) ori țările respective nu vor să primească urși de la noi, iar pe cei pe care-i au , îi aduc în România.
    Iubesc animalele dar situatia a scăpat de sub control așa că , ar trebuii ca o parte din ei sa fie „recoltați” mă refer la urșii bătrâni și la cei bolnavi.
    Înainte de ’89 pe lângă faptul că pe timpul iernii animalele primeau mâncare în padurii, populația de urși era controlată. Acum nu mai sunt hranite, s-au ras pădurile și s-au înmulțit jivinele, normal că intra în contact cu oamenii.
    Sau ar mai fi o soluție pentru iubitorii de urși programe gen ” Adoptă și ia acasă un urs!” daca vă dă mana , dacă nu taceți din gură.

    Răspunde
    • gigi a zis

      11 iulie 2024 la ora 2:46 pm

      Nu mai mancati rahat cu defrisarile, alea sunt in proportie de cateva procente, ori populatia de ursi a crescut de 3-4 ori in ultimii 15-20 ani….singura solutie impuscarea celor care intra in localitati.

      Răspunde
  12. Laurian a zis

    11 iulie 2024 la ora 4:27 pm

    Rai mai sunteți…..

    Răspunde
    • nae a zis

      11 iulie 2024 la ora 6:55 pm

      priveste doar pozele cu fata sfasiata de urs….doar priveste-le….

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

 

Ultimele articole

Ierarhia de admitere la liceu 2025 a fost publicată. Vezi pe ce poziție ești!

raja onesti

Onești – Intervenție pe strada Izvor!

Branpis SRL, firma afaceristului Dan Brândușoiu, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit înghițit de pământ

Umbrărescu a contestat atribuirea contractului de lucrări pentru unul dintre loturile de pe Autostrada Unirii A8

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

11 iulie 2025

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

10 iulie 2025

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Com. Răcăciuni

9 iulie 2025

Loc de muncă la magazin cu profil pescăresc

27 iunie 2025

Ultimele comentarii

  • Adrian la Autostrada A7 Moldova: Se deschide mega-podul peste râul Buzău, construit de Umbrărescu
  • VS la Branpis SRL, firma afaceristului Dan Brândușoiu, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit înghițit de pământ
  • SEPTEP la Branpis SRL, firma afaceristului Dan Brândușoiu, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit înghițit de pământ
  • Mihai la Încăierare și focuri de armă la Moinești. Patru bărbați reținuți de polițiști
  • SEPTEP la Elevii băcăuani protestează vineri în centrul orașului: „E despre viitorul educației, nu doar despre burse”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău