Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bacău a reacționat, după acuzațiile formulate de un cadru didactic implicat în Evaluarea Națională ți care a făcut reclamație la Ministerul Educației. Și Prefectura Bacău a reacționat și a dat asigurări că nu sunt motive de îngrijorare.
Reamintim, un cadru didactic obligat să participe ca metodist a sesizat ministrul Educației și a descris „harababura” în care elevii au început, luni, examenul.
Vă informăm că reprezentanții comisiei județene pentru monitorizarea tuturor activităților din centrele de examen au acces în sălile de examen, conform prevederilor art. 17, alin. (20) din Metodologia de organizare și desfășurare a evaluării naționale, aprobată prin OMECTS nr. 4801/2010 aplicabilă și în acest an școlar conform OMEC nr. 5455/2020.
„Art. 17, alin. (20) În timpul desfăşurării Evaluării Naţionale, în sălile în care se desfăşoară proba scrisă au voie să intre numai:
a) preşedintele şi membrii comisiei din unitatea de învăţământ;
b) persoane delegate de către Comisia Naţională sau de către comisia judeţeană /a municipiului Bucureşti pentru a controla desfăşurarea corectă a Evaluării Naţionale.”
Totodată, Comisia Județeană de Evaluare Națională poate desfășura activități de monitorizare a probelor scrise din cadrul examenului, prin delegați care pot fi inspectori școlari sau reprezentanți ai comisiei județene, conform prevederilor art. 9 (referitor la atribuțiile comisiei județene), la alin. (11) și (16) din Metodologia menționată mai sus.
Art. 9, alin. (11) deleagă inspectori şcolari de specialitate, reprezentanţi ai comisiei judeţene/ a municipiului Bucureşti, pentru monitorizarea tuturor activităţilor din cadrul Evaluării Naţionale;
Art. 9, alin. (16) verifică, în centrele de comunicare, prin inspectori sau prin reprezentanţi delegaţi, asigurarea soluţiei de rezervă pentru transfer/ preluarea variantei de subiecte pentru Evaluarea Naţională – dial-up, în cazul în care vor exista probleme tehnice cu operatorul de Internet;
Conform fișei postului, la unitatea de competență monitorizare/evaluare/controlul activităților inspectoratului școlar, inspectorul școlar general are atribuții în organizarea examenelor naționale. În contextul publicării unor informații, interpretate greșit, publicate de mass-media locală privind organizarea examenului de Evaluare Națională pentru elevii din clasa a VIII-a în anul școlar curent și a acuzațiilor de viciere/fraudare a acestuia, inspectorul școlar general a dispus Comisiei Județene de Evaluare Națională să delege reprezentanți ai acesteia pentru monitorizarea activităților din centrele de examen.
Pentru identificarea cadrelor didactice (disponibile și care nu se află în incompatibilitate) care urmau să fie delegate de către Comisia Județeană de Evaluare Națională, inspectorul școlar general a dispus tuturor inspectorilor școlari să contacteze metodiștii inspectoratului școlar. În această activitate, inspectorii școlari au fost coordonați de către dna inspector școlar general adjunct Stamate Camelia care are în coordonare domeniul management, și implicit activitatea metodiștilor inspectoratului școlar.
Pe baza datelor transmise de către inspectorii școlari, Comisia Județeană de Evaluare Națională a alcătuit lista reprezentanților săi pentru monitorizarea tuturor activităților din centrele de examen, președintele a emis delegația specială, delegație semnată de către președintele comisiei și inspectorul școlar general. Pentru îndeplinirea rolului de monitorizare, reprezentanții Comisiei Județene de Evaluare Națională au primit modelul de proces-verbal pe care trebuie să-l completeze și să-l transmită comisiei județene, aceștia nu au rol în organizarea și desfășurarea probelor scrise.
În plus, așa cum s-a procedat în fiecare an, Comisia Națională de organizare a Evaluării Naționale a delegat reprezentanți pentru monitorizarea evaluării naționale în județul Bacău.
– sursa: comunicat al Inspectoratului Școlar Județean Bacău
Prefectura: „Nu sunt motive reale de îngrijorare”
În urma informațiilor apărute în presa locală cu privire la corectitudinea derulării Evaluării Naționale, Instituția Prefectului județul Bacău a demarat o serie de verificări cu privire la respectarea procedurilor.
„În acest sens, am dori să îi asigurăm pe părinții care au copiii candidați la acest examen că nu se pune problema fraudării rezultatelor sau a vicierii lor, din mai multe motive. În primul rând, evaluarea lucrărilor are loc în alt județ. Mai mult, activitățile comisiilor din cadrul Evaluării Naționale și desfășurarea probelor scrise sunt înregistrate audio-video. Documentele comisiei și ștampilele utilizate la Evaluarea Națională au regim special, fiind păstrate în fișete metalice securizate și sigilate. Atribuțiile comisiilor de examen sunt reglementate clar de ordinele de ministru, iar modul de constituire a acestora nu influențează evaluarea lucrărilor. În concluzie, la acest moment, nu sunt motive reale de îngrijorare cu privire la corectitudinea derulării examenelor”, a dat asigurări Prefectura Bacău.
radu a zis
judetul Bacau este altfel decat celelalte din tara? Aceasta procedura ( cate un delegat, persoana neapartinand comisiei judetene, sa fie prezent in fiecare centru de examen) a fost aplicata in intreaga tara? Este vreun motiv exceptional pentru care s-a facut acest lucru?
Comisiile judetene trebuie sa ( citez din aceiasi anexa 2 a OMECTS nr. 4801/2010:
(10) numesc persoanele care fac parte din comisiile pentru Evaluarea Naţională, prin decizie a inspectorului şcolar general, cu 48 de ore înainte de data stabilită pentru Evaluarea Naţională;
adica delegatul metodistilor in miez de noapte, cu 12h inainte de examen, fara o instruire prealabila este o actiune care nu poate decat sa stirbeasca increderea examinatilor ( si reprezentantilor lor legali) in intreg procesul de examinare.
Nu stiu faca stampilele lasate unor persoane fara implicare in procesul de evaluare nationala au fost folosite pentru ca anumite persoane sa introduca foi suplimentare in sala de examen
Insa sigur, daca as fi nemultumit de rezultatul copilului meu, m-as gandi si la asta
Lumi a zis
Nu a introdus nimeni nimic,nicio foaie suplimentară!Dacă nu vă pricepeți, mai bine vedeți-vă de treabă!Poate aveți treabă și EN vă reține!Subiectele vin după ora 8 cu parolă!Atunci se scot subiectele!Între 8 și 9.Nimeni nu iese din sala în care se printează subiectele și se capsează!Și nici nu intră nimeni în acea sală!Comisia le aduce în săli la 9.
radu a zis
@lumi: stampilele au fost compromise; 2 zile au stat la nimeni in drum. Rolul stampilei e sa certifice faptul ca foaia a fost scrisa in sala de examen. Daca eu vin cu 5-6 ciorne stampilate de acasa si scrise inseamna ca sunt ok. Nu trebuie sa stiu subiectele, doar imi fac niste fituici stampilate ( deci scrise in sala).
Nu spun ca se intampla. Spun ca este o eroare de procedura care ar fi trebuit rezolvata corect. Comisia judeteana se stabileste in octombrie si reprezentantii sunt numiti cu 48h inainte de examen. Delegarea metodistilor in seara dinaintea examenului nu este procedurala. Firesc ar fi fost, din cauza greselii de la Bacau – cea cu nominalizarea presedintilor / incredintarea stampilelor in afara termenului- sa se schimbe stampilele in toata tara. Sau sa dea onor ministru un ordin prin care sa ceara metodisti in fiecare centru de examinare ( cum a fost la Bacau).
Cert este ca o evaluare NATIONALA trebuie sa se desfasoare identic in toata tara. De aia ii zice NATIONALA…
Sau sa vina Ida si sa-i zica Evaluare Nationala cu specific Bacauan… Sa o inscrie la UNESCO produs local cu denumire protejata… Ca si carnatii de Plescoi
Apoi sa ne cante cu „la Bacau, intr-o mahala…”
UM2250 a zis
ISJ trebuie sa fie desfiintat, este o adunatura al carui unic scop este sa calce pe nervi elevi, profesori si parinti. Nu au nicio treaba, cei de la ISJ, cu elevii, iar daca in calitate de parinte le semnalezi in scris o situatie ilegala, cum ar fi plata fondului clasei, nu iau masuri. TOTI trebuie trimisi la catedra, sa inceteze si cu ISJ-ul, si cu CCD-ul, alta capusa al carui rost este ZERO BARAT ! Vom face petitii catre USR PLUS ca sa intre in dezbatere parlamentara aceasta masura care nu mai sufera amanare !
Cetățean a zis
Tare nou mai ești #
Cetățean a zis
Tare #bou mai ești
Lumi a zis
Cred că mai trist e că unii directori(numiți politic, pe pile și trafic de influență, incompetenți 100%) n-au citit legislația așa cum au citit-o metodiștii(suntem metodiști pe baza unui punctaj obținut prin muncă, nu pe bază de carnet de partid)și au avut elevi în școală, deși legislația nu permitea așa ceva!Cursurile trebuiau să înceapă după terminarea examenului sau trebuiau organizate online!Vă dați seama ce looseri fac parte din consiliile de administrație?!Și cică ăștia din CA (cere USR!!!) ar alege un director în viitor!!!Ar fi amuzant dacă n-ar fi trist!Prostocrația conduce România!Mai trist e că a fost păcălită și persoana care a monitorizat examenul!
DE PE MARGINE a zis
Doamne!!!! Ce o fi asa greu de inteles??? auzi… „stampile compromise”….Nu intelegeti ca anul acesta EN se desfasoara dupa o procedura noua si nu ai ce face cu stampila chiar daca o ai in poseta de la Revelion???? Nu intelegeti ca foile de examen ( cu subiecte si spatiile pentru rezolvari) sunt listate doar cu max o ora inainte de inceperea examenului? Si doar pe foile acelea se aplica stampila ( in timpul examenului) si doar acelea sunt completate de elev si doar acelea sunt predate? Ce sa stampilezi inainte daca nu stii subiectele ? Dna fosta inspector PSD bazandu-se pe vechea procedura si fiind profesor de liceu nu a stiut de aceasta noua reglementare pentru cls a 8 a si s-a facut de rusine cu „sesizarea” unei false fraudari. Si a bagat in treaba asta si pe buimacii de la PSD. … Ia uite cine ne trezea pe noi? Doamne fereste ce fraude se faceau in timpul lor …
radu a zis
@de pe margine: daca legiuitorul a descris o procedura ea trebuie respectata. Daca stampilele nu erau necesare, atunci nu se faceau. Daca era ok sa se distribuie oricui si oricand nu mai era definit termenul in ordinul ministrului. Daca trebuiau sa fie metodisti prezenti permanent in toate centrele de examen atunci erau in toata tara, nu doar la Bacau
. Spun doar ca daca este o procedura de urmat, ea trebuie urmata in toata tara. Nu inteleg de ce la Bacau trebuie sa se desfasoare altfel evaluarea nationala decat in restul tarii.
Cu sau fara consecinte vis-a-vis de desfasurarea EN, a fost o incalcare flagranta de procedura care a ramas pana acum nesanctionata.
Asta a fost pe parte de principiu.
Pe parte practica: eu am acasa de exmplu o foaie stampilata (evaluare 2021). Eu imi scriu pe ele de exemplu formulele de trigonometrie; sau de volume sau un milion de alte lucruri care imi scapa.
O furisez in sala si dupa ce incepe examenul o pun pe masa ca si ciorna. Nu poate nimeni sa ma contrazica. E foaie stampilata deci nu e de la mine de acasa, deci e scrisa in examen.
DE PE MARGINE a zis
Nu stiu daca PSD e in masura sa merga pana la faza de principii… s-a incalcat legislatia oricum neclara, facute de legiutorul care doarme-n Parlament. Ne blocam pe aceste 48 ore …dar nu se specifica in procedura cum se face numaratoarea, vorbim de zile lucratoare, sarbatori legale, zile libere .. etc. Adica daca se-mparteau stampilele in termenul de 48 ore era totul legal?Nu mai spunea nimeni nimic? Eu cred ca puteai sa-ti stampilezi foaia ta si in mai putin de 48 ore… Adica daca a fost termenul mai lung le-a venit ideea stampilarii la mai multi, sau cum? Apoi, daca ai nevoie sa-ti completezi foaia stampilata cu un milion de lucruri care-ti scapa … degeaba te mai duci la examen. E simplu sa spui… „furisez ” foaia in sala de examen dar practic nu vad cum o furisezi atata timp cat intri doar cu instrumente de scris, esti filmat, inregistrat, exista supraveghetori . In fine… este vremea principiilor si pierdem din vedere esentialul. Cineva care a trait si traieste in sistem a stat la cotitura, „a facut analiza pe text” si a supralicitat niste greseli legandu-le de cuvantul frauda. Care nu are legatura si nu poate fi facuta , in nici un caz la scara PSD … in acest context. Normal ca nu vor fi consecinte, frauda nu exista.
radu a zis
Nu am spus ca exista prejudiciu. Am spus ca legea s-a incalcat. Fapta se pedepseste cu sau fara prejudiciu. Da, ne blocam pe 48h pentru ca asa zice legea. Daca legiuitorul a spus 48 ore astea sunt. Daca voia altceva spunea simplu 2 zile lucratoare. Faptul ca inspectoratul a retras deciziile ne confirma faptul ca a fost o incalcare de norma.
Sigur ca cineva a facut analiza pe text si a explatat niste greseli. Din pacate, isj-ul nu a analizat acelasi text sa stie ce are de facut, a facut acele greseli si din pacate vedem ca nu sunt sanctionate.
Da, daca stampilele erau incredintate presedintilor de comisie cu 48h inainte era totul legal si nu avea nimeni de ce sa se ia. Si una e sa fie stampila la presedintele de comisie care are o responsabilitate, si alta e sa fie la cineva care era sa fie presedinte si care nu are nicio calitate in comisia de EN