Aproximativ 45% din totalul populației rezidente a județului Bacău este reprezentată de persoane cu un nivel scăzut de studii (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită).
Persoanele care au declarat că au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici) au fost în număr de 267.039, adică 44,4%, iar 60.469 persoane, adică 10,1%, au declarat că au studii superioare.
Din punctul de vedere al ponderii populaţiei rezidente cu nivel superior de educație, judeţul Bacău se situează pe locul 33 în ierarhia descrescătoare a ponderilor înregistrate în fiecare judeţ, ponderea pe țară fiind de 16,0%.
Structura populației după starea civilă: mai multe văduve decât văduvi
Din populația rezidentă a județului, 47,6% reprezintă persoane care au starea civilă legală de căsătorit(ă) (sunt căsătoriți 141.471 bărbați și 144.805 femei), 41,3% reprezintă persoanele necăsătorite (131.111 bărbați și 117.086 femei), iar persoanele divorțate reprezintă 5,8% din total.
Persoanele văduve reprezintă 5,3% din totalul populației rezidente a județului, existând discrepanțe mari pe sexe. Astfel, populația feminină reprezintă 81,0% din totalul populației văduve, în timp ce populația masculină reprezintă doar 19,0% din total.
Structura populației după statutul activității
Populația activă a județului Bacău este de 233.192 persoane (38,8% din totalul populației rezidente), fiind compusă din 208.469 persoane ocupate și din 24.723 șomeri. Populația inactivă cuprinde 368.195 persoane (61,2% din total), din care pensionarii reprezintă 36,3%, elevii și studenții 31,2%, persoanele casnice 12,9%, iar persoanele întreținute sau cu altă situație economică declarată reprezintă 19,6%.
Din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, judeţul Bacău se situează pe locul 36 în ierarhia descrescătoare a judeţelor. Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul Bacău se situează pe locul 38 în ierarhia crescătoare a judeţelor.
CITEȘTE ȘI: După români, romii și maghiarii sunt cele mai mari comunități etnice din județul Bacău
un om a zis
Clar femeile traiesc mai mult decat barbatii !!! De aceea beau ei mult mai mult ca dupa o viata cu nevasta rea mai moare si inaintea ei !!!!!
Veteranul a zis
Mie mi se pare ca se face o mare nedreptate. Adica 81% din populatia vaduva sunt femei si doar 18% sunt barbati. O mare, mare nedreptate!
Taxatorul a zis
34,7% populatie activa, din care probabil jumatate sunt bugetari, deci aprox. 17% muncesc la privat, 17% muncesc la stat, iar restul populatiei e inactiva. Deci aprox. 2 angajati la privat sustin 2 bugetari si 6 inactivi. Triste rau aceste cifre….
Veteranul a zis
Pardon, populatia inactiva cuprinde pensionari, copii si restul lumii care se ocupa odata cu vinderea de seminte de floarea soarelui sau bostan. Pensionarii si-au platit pensiile, exceptie facand trantorii din magistratura, politie, servicii secrete si mai putin secrete, fortele de ordine si multi alti mancatori de paine alba. Copii sunt copii, iar vanzatorii de seminte si taietori de frunze la caine constitue o mare problema pentru ca sunt multi si au o natalitate exploziva(sunt odihniti si le prieste). Intr-adevar e o mare problema faptul ca populatia activa este in minoritate si mai ales ca din aceasta clasa, o mare parte sunt bugetari utili si foarte multi neutili, incat la sfarsit raman doar o mica parte care produc plus valoare. Dar sa nu ne mire pentru ca aceasta e Romania de azi, doi cu sapa, douazeci cu mapa!
Nemulțumitu' a zis
Bine domnule! Punctat! Statisticile oferite de acest recensământ ar trebui (dacă mai era nevoie) să-i îngrijoreze pe „aleșii” județului. Dar de unde,n-ai cu cine!
Ardei originalul a zis
Jenant. Locul 33 pe tara ca numar de persoane cu studii superioare. Atunci nu ma mai mira deloc de ce arata in halul asta si orasul Bacau si judetul.
Jenant.
Ionut a zis
Jenant. La studii superioare chiar penibil. Merg cetatenii la studii si acolo raman. Acolo pun umarul la dezvoltarea locala, nu aduc nimic inapoi aici.
De fapt la ce sa vina, la parcarile plutitoare ?
Nu indraznesc sa fac comparatie cu Iasiul, insa daca vezi procentele Sucevei dai in depresie. E la ani lumina in fata.
Oameni destepti.
Dar aici ?