– primarul Bacaului a prezentat la Bruxelles, in Parlamentul European, recomandarile autoritatilor regionale si locale pentru fondul de coeziune – Romeo Stavarache este raportorul Comitetului Regiunilor pentru Rgulamentul european privind fondul de coeziune 2014 – 2020
Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau si raportor al Comitetului Regiunilor pentru Regulamentul european privind Fondul de Coeziune 2014-2020, a fost invitat de Danuta Hubner, presedintele Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din Parlamentul European, sa prezinte recomandarile autoritatilor regionale si locale cu privire la propunerea regulament a Comisiei Europene. Fondul de coeziune are o însemnatate deosebita atit la nivel local, regional sau national, cit si în plan european. Din el sint finantate marile proiecte de infrastructura de transport si mediu, de regula de peste 50 de milioane de euro, în tarile mai putin dezvoltate ale UE, al caror venit national brut se afla sub 90% din media Uniunii Europene. Practic, fara sprijinul financiar al UE, din fondul de coeziune, aceste proiecte nu ar putea fi realizate. „Pentru a fi competitivi, trebuie sa oferim sanse tuturor regiunilor sa-si valorifice potentialul, iar acest lucru nu se poate realiza fara o infrastructura de transport adecvata”, a atentionat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau. Potrivit avizului realizat de raportorul Romeo Stavarache, stabilirea de prioritati în dezvoltarea infrastructurii pe întreg arealul european va crea premisele unei si mai bune functionari a Uniunii Europene, ca spatiu economic comun, dar reprezinta si o expresie a solidaritatii cu statele membre mai putin dezvoltate. Primarul Bacaului a insistat pe o dezvoltare teritoriala echilibrata si pe nevoia ca deciziile sa fie luate cit mai aprope de comunitati si în acord cu nevoile acestora. „În unele state membre, regiunile si orasele nu sint suficient consultate în luarea deciziilor privind proiectele de infrastructura de transport, finantate prin Fondul de coeziune. Autoritatile regionale si locale joaca un rol cheie în ceea ce priveste planificarea teritoriala si, mai mult decit atit, ele co-finanteaza proiectele de infrastructura secundara. De aceea, este nevoie sa lucram în parteneriat, atit la nivel national cit si la nivel european”, a mai spus primarul Romeo Stavarache. Raportorul a solicitat sprijinul Parlamentului European pentru sustinerea unei politici regionale coerente si ambitioase si alocarea unui buget european în perioada 2014 – 2020 care sa permita atingerea obiectivelor propuse. „Stiu ca exista o pozitie ferma privind bugetul alocat politicii de coeziune si va rog sa faceti tot posibilul pentru ca bugetul fondurilor structurale si de coeziune sa nu fie redus în perioada negocierilor. Ar fi un pas înapoi în drumul spre o Europa mai competitiva, pe care cu totii ne-o dorim”, a solicitat raportorul Romeo Stavarache.
CoR, liantul dintre administratiile locale si UE
În Statele Membre, autoritatile locale si regionale pun în aplicare aproximativ doua treimi din legislatia UE. Comitetul Regiunilor (CoR) a fost înfiintat în anul 1994 pentru a le oferi reprezentantilor administratiilor locale posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere cu privire la continutul acestor legi. CoR organizeaza sase sesiuni plenare pe an, în cadrul carora cei 344 de membri ai sai voteaza avize, elaborate ca raspuns la propunerile legislative. Comisia Europeana, care are drept de initiativa legislativa, si Consiliul Uniunii Europene, care decide asupra continutului final al legislatiei (de regula, împreuna cu Parlamentul European), au obligatia de a consulta CoR în numeroase domenii politice, printre care politica de coeziune, protectia mediului, ocuparea fortei de munca si transporturile etc.
Lasă un răspuns