Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău și-a asumat, încă o dată, misiunea de a-l aduce în memoria colectivă a publicului băcăuan pe pictorul și, mai ales, pe omul Nicu Enea. În acest sens, joi, 8 noiembrie, la Galeriile Alfa de pe Calea Mărășești s-a deschis o expoziție cu operele artistului băcăuan, la care muzeografii secției de artă au anexat scrisori ale pictorului și masca mortuară a acestuia, aducând astfel, printre pânze și tușe de culoare, spiritul și personalitatea lui Nicu Enea.
Cei câțiva iubitori de artă adunați la deschiderea expoziției au avut plăcerea să-l asculte pe scriitorul Cornel Galben, care a reamintit reperele biografice din viața pictorului pentru o mai bună înțelegere a contextului în care s-a dezvoltat ca artist plastic. Prezentarea științific-biografică a fost completată de intervențiile Marianei Popa – directorul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” – și ale lui Dionis Pușcuță – șeful secției de Artă – care au ținut să sublinieze latura educativă a expoziției și necesitatea aducerii elevilor de la Colegiul Național de Artă „George Apostu”, și nu numai a lor, în contact direct cu operele care l-au consacrat pe Nicu Enea. Astfel, tinerii vor putea admira peisajele și scenele rurale lucrate în manieră postimpresionistă, îl pot privi în ochi pe artist în autoportretele sale sau îi pot „citi” sufletul în scrisorile expuse pe simeză.
Este o ocazie unică prin faptul că lucrările artistului pot fi admirate într-un tot unitar, ocazie pe care băcăuanii doritori să-l redescopere pe Nicu Enea, așa cum a fost el, n-ar trebui s-o rateze. (Liviu MAFTEI)
Lasă un răspuns