A fost lansat în dezbatere publică Regulamentul Local de Arhitectură și Estetică Urbană (RLAEU), care impune noi norme locale pentru publicitatea stradală, identitatea cromatică a orașului, respectiv urbanismul comercial, a anunțat viceprimarul Cristian Ghingheș, pe blogul personal.
Edilul a prezentat propunerile referitoare la fațadele clădirilor din municipiul Bacău.
1. Se introduce o paletă de culori obligatorie pentru construcțiile din tot orașul (culori de bază/fond, respectiv culori pentru accente), completată de o paletă specifică și mai restrânsă pentru clădirile din zonele istorie (zona centrală – UTR 1 din PUG, respectiv zonele de protecție a monumentelor istorice). Culorile stridente vor fi complet interzise.
2. Este interzisă zugrăvirea parțială a fațadei, iar proprietarii au obligația să uniformizeze aspectul cromatic al clădirilor. Înscrisurile publicitare aplicate cu vopsea direct pe fațadă sunt interzise. De asemenea, orice lucrare de termoizolare sau reabilitare termică sau cromatică se face cu avizul prealabil al primăriei și trebuie făcută obligatoriu pe toată fațada, nicidecum parțial (cum s-a tot întâmplat până în momentul de față).
3. Toate lucrările de reabilitare structural arhitecturală a anvelopei clădirilor se fac cu proiect tehnic și vor avea nevoie de autorizație de construire, așa cum spune legea.
4. Proprietarii clădirilor aflate în degradare estetică și structurală au obligația să intervină și să reabiliteze structural-arhitectural anvelopa clădirilor. Dacă nu o fac, riscă o amendă între 2.000 și 2.500 de lei care, desigur, ar putea fi aplicată succesiv în timp.
5. Antenele, echipamentele aferente instalațiilor de climatizare, cablurile și alte instalații de telecomunicații nu vor mai putea fi amplasate pe fațadele clădirilor de la străzile principale din zonele 1 și 2. Vor fi permise doar instalațiile de supraveghere, de alarmare și cele ale furnizorilor de electricitate și gaze naturale.
6. Garajele care vor mai rămâne în picioare vor trebui să aibă toate culoarea gri deschis (NCS S 1002-G), iar porțile să fie gri-mat (NCS: S 2002-R50B). Termenul de conformare: 12 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului, valabil de fapt pentru toate celelalte obligații impuse.
Celelalte reguli propuse pot fi consultate pe larg, în proiectul regulamentului, aflat în dezbatere publică până pe 17 februarie și publicat pe site-ul municipiulbacau.ro.
„Regulamentul Local de Arhitectură și Estetică Urbană (RLAEU) este rezultatul unor eforturi și întâlniri de lucru succesive coordonate de arh. șef Diana Marin și la care au participat activ arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai APM, ai IPJ, ai Poliției Locale, ai Direcției de Cultură, dar și aleși locali. Le mulțumesc pe această cale!”, a mai precizat viceprimarul Cristian Ghingheș.
Baba Yaga a zis
Da, da, DAAA!
O actiune bine-venita si de mult asteptata. Dar ce facem cu “tiganeala” care deja s-a facut ?
Aciduzzu a zis
Sa intelegem ca nu se mai pot monta unitatile externe ale aparatelor de aer conditionat la apartamentele care sunt in zonele 1 si 2? Unde se vor monta?
Acelasi lucru si cu antenele de receptie prin satelit?
Nu e discriminare fata de acesti locatari?
La Prefectura si Primarie unitatile externe ale aparatelor de aer conditionat sunt montate pe fatade, cladirea Prefecturii fiind si de Patrimoniu.
Gigiexpertu a zis
Aia cu culorile garajelor e cea mai tare ! Zici ca esti la Bacau, nu alta !
Inainte de a le revopsi, de ce sa nu fie si aliniate, toate, longitudinal, in axa cu autostrada spre Brasov ? Sau aliniate toate cu usile catre Capitala Moldovei, Iasi !!!
La cat costa nuantele alea de gri (plus volumul recipientelor in care se vand, ca din cel mai mic bidon vopsesti usile garajelor de pe o strada) cred ca mai nimerit e sa le vopsim in culoarea parcarilor plutitoare ale primarului.
Un anonim celebru a zis
Acum chiar ca bati campii. Serios , eu inteleg o hater-eala dar da si tu dovada ca ai un pic nitelus de neuroni si olecuta de creier.
Un aspect ar fi ca trebuie sa existe o uniformizare a unor „edificii” menite sa tii masinile parcate, muraturile, bicicletele si mai stiu eu ce colaci gonflabili. Gri-ul este o culoare neutra si poate sa fie integrata cu orice cromatic de prin jur, indiferent ca vorbim de spatiul verde sau alte constructii. Sa ajungi sa contesti pana si culoarea gri , inseamna ca ai MULT prea mult timp liber si putini neuroni. Remarca ta era aceasi la orice culoare se propunea , deci ne-am lamurit.
Acum ca mai ironizezi si amplasementul , iar , denota ca ai MULT timp liber si ai comentat doar ca sa comentezi nu ca sa zici ceva notabil. Esti tipic anti (ceva). Ca se face nu e bine, ca nu se face..de ce nu se face si cand se face…nu trebuia asa.
Analogia cu A13 este din alt film , dar cum tu este expert poti face bors din toate ca doar te pricepi.
Nu te sichisi sa raspunzi ca ne-ai lamurit. Haidi` pa!
Ghinghis Han a zis
Mai, eu ti-as vopsi casa in dungi fosforescente(galben neon) , ca sa se vada din deal, de la Magura. Ti-as scrie niste texte cu roz bonbon si verde neon ca sa fie fain. Daca nu ai casa pe Bistrita,ce tot te plangi de lipsa parcarilor plutitoare?
Vezi ca mananci praz onlain?
Andrei a zis
Hello, onor administrația, ideea acestui regulament nu e rea doar că ați omis ceva extrem de important! La întâlnirile de lucru,, succesive” coordonate de inteligențele creatoare din primărie ați uitat sa i chemați la cooperare chiar pe cei cărora li se adresează acest regulament adică pe reprezentanții asociațiilor de proprietari! Aveți un birou specializat în primărie, măcar puteați sa simulați asta!
Eugen a zis
Bravo,tot ce implică cheltuială din partea noastră, să mai plătim la autorizație ,la proiectant.Dar primăria când continuă cu schimbatul țevilor de apă rece ca să avem toți apă rece cu o presiune minimă de 1,5 bari zi și noapte?
Ardei a zis
Locatarii (unii) abia au bani sa-si izoleze apartamentului dar daca se va cere proiect si autorizatie de construire costurile vor creste mult. Sunt de acird ca un bloc trebuie sa fie ancelopat uniform cum si ca ar trebui sa aibe acelasi tip de acoperis nu fiecare scara altfel. Daca primaria doreste ca in Bacau sa arate bine ar trebui eliberate autorizatii fara costuri, scopul principal sa fie infrumusetarea orasului nu sa se ingrase bugetul primariei. La fel, sunt de acord ca trebuie proiect pentru astfel de lucrari dar trebuie gasite solutii ca acestea sa fie cat mai ieftine altfel nimeni nu mai face nimic si ramanem cu „blocurile gri”, coscovite, mucegaite si urate.
Trebuiesc solutii practice si ieftine si in cazurile (majoritare) in care intr-un bloc au ramas doar cateva apartamente ne-anvelopate.
ILIES SEBASTIAN a zis
Nu stau la bloc , slavă Domnului , dar ridic şi eu o problemă , aşa ca chestie : cel care vrea să-şi izoleze apartamentul , va trebui să stea la cheremul unuia sau mai multor colocatari ce nu vor putea sau vrea să izoleze , bietul om neputînd să-şi reducă cheltuielile cu căldura .
Bogdan a zis
Acum prin PNRR dar și pana acum blocurile din multe cartiere din țara se puteau reabilita termic cu fonduri nerambursabile in care proprietarul plătea doar 10% din valoarea lucrării raportata la cota indiviza. De ce la noi nu se poate?
radu a zis
pai ar trebui sa se faca o sedinta a asociatiei de proprietari, sa se stabileasca daca imobilul trebuie sau nu izolat, cu ce trebuie izolat ( polistiren / vata/ ytong, etc…). Daca se hotaraste izolarea, sa stranga asociatia ( prin presedinte, sef de scara si alte dihanii de astea) oferte de la cel putin 3 prestatori, sa se faca alta sedinta prin care se alege una din ele, lucrarea se contracteaza / plateste de catre asociatie si refactureaza catre proprietari conform cotei indivize.
Sigur, asa ar trebui facut si cu acoperisul ( nu plateste cel de la ultimul nivel ca prostul), si cu intretinerea / igenizarea subsolului etc…
Dar ai nostri ca brajii vor doar pomana si ciubuc
Sigur, cine nu doreste sa locuiasca intr-un imobil comun, poate sa-si ia casa…
Gafiuc Neculai a zis
De-a lungul timpului primariile din tara au promis ca vor anvelopa ele blocurile, multe persoane deja s-au stins din viata asteptand aceasta actiune. Acum, Primaria Bacau vine cu majorari ale pretului de anvelopare obligand ca lucrarea sa aiba proiect, autorizatie si sa fie efectuata de catre o firma autorizata. Bun, si pana acum a fost la fel numai ca nu prea s-a tinut cont de acest lucru. Nu vreau sa spun cate lucruri sunt in afara legii si cum autoritatile se fac ca nu le observa. Dar eu vin cu o intrebare. Cum procedeaza locatarii de pe o scara de bloc cu 20 de apartamente care vor sa-si izoleze scara de bloc dar ce sa vezi, doua apartamente sunt ocupate de catre persoane care lucreaza in strainatate si nu pot fi contactate, in doua apartamente locuiesc doua batranele carora nu le ajunge pensia nici pentru medicamente si in unul din apartamente locuieste cineva care nu vrea sa izoleze pentru ca el isi aduce aminte ca primaria a promis ca izoleaza ea? Cum facem cu conditia ca scara trebuie neaparat sa fie izolata in integralitate?
Radu a zis
Vot in asiciatie. Lucrare contractata de asociatie. Plata la intretinere