Colectarea selectivă a deșeurilor este una dintre cele mai importante și simple acțiuni pe care oamenii o pot realiza pentru protejarea naturii și a sănătății lor. În afară de obligația morală a fiecăruia de a contribui la un mediu mai curat, legislația UE obligă țările membre să adopte măsuri de reducere la maximum a cantității de deșeuri reziduale, care trebuie depozitate.
Începând din luna august, prin intermediul parteneriatului dintre SOMA și ADIS, băcăuanii din municipiu și județ au posibilitatea de a colecta selectiv deșeurile și de a ajuta, astfel, la reciclarea materialelor valoroase (aluminiu, sticlă, hârtie etc.).
Cum se colectează corect deșeurile în Bacău?
Fiecare locuință individuală va fi dotată cu două recipiente: pubela galbenă (pentru deșeuri din plastic/metal și hârtie/carton) și pubela neagră (deșeuri reziduale).
În platformele publice stradale sunt amplasate recipiente de tip igloo de culoare galbenă (pentru deșeuri de plastic și metal), de culoare albastră (pentru deșeuri de hârtie și carton), de culoare verde (pentru deșeuri de sticlă) și containere metalice pentru deșeuri reziduale.
Exemple de deșeuri din plastic și metal care pot fi colectate:
- bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, cutiile TetraPack (cutii de lapte și suc), etc.
NU se depun în pubela galbenă următoarele deșeuri: ambalaje sau alte materiale ce au în componență combinații din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.
Recipientele din plastic (PET-urile) trebuie spălate / clătite cu apă înaintea depunerii lor în pubela de culoare galbenă. Pentru a ocupa cât mai puțin spațiu, ambalajele vor fi presate.
Atenție! Ambalajele din plastic care nu se pot curăța de produsele pe care le-au conținut, se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil.
Exemple de deșeuri din hârtie și carton care pot fi colectate:
- reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, etc. (curate și uscate).
NU se depun în pubela galbenă următoarele deșeuri: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.
Hârtia şi cartonul se vor împături sau vor fi rupte în bucăţi, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu. Atenție! Ambalajele din hârtie şi carton care sunt murdare/umede din cauza produselor pe care le-au conținut se colectează în pubela neagră destinată colectării deșeurilor reziduale. Odată ce cartonul și hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai pot fi reciclate.
Exemple de deșeuri din sticlă care pot fi colectate
- ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc. NU se depun în recipientul de tip igloo de culoare verde următoarele deșeuri: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.
Exemple de deșeuri reziduale care pot fi colectate
- resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.
NU se depun în pubela neagră următoarele deșeuri: deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.).
Reciclarea deșeurilor are numeroase beneficii
„A recicla” înseamnă a transforma anumite tipuri de deșeuri (ambalaje, hârtie, aluminiu, sticlă etc.) în materie primă pentru producerea unor noi produse. Pentru a se putea realiza reciclarea, este obligatoriu ca toate deșeurile care intră în categoria „reciclabile” să fie depuse corect în recipientele destinate fiecărei fracții de deșeu.
Cel mai important beneficiu al reciclării este reducerea poluării apelor și aerului. De asemenea, se reduc considerabil emisiile de gaze cu efect de seră, care se produc în procesul de descompunere a deșeurilor depozitate în gropile gunoi. Sănătatea tuturor depinde de mediul înconjurător.
Din punct de vedere economic, utilizând deșeuri reciclabile în procesul de producție a materiilor prime, se reduce cantitatea de energie consumată. De exemplu, pentru fabricarea unui produs din aluminiu, folosind material reciclabil, se reduce consumul de energie cu aproximativ 95%, față de un produs făcut de la zero. Pentru hârtia reciclată se folosește cu 40% mai puțină energie, decât în cazul hârtiei realizate din fibre noi de lemn.
Un alt avantaj este faptul că se conservă resursele naturale ale Pământului, întrucât nu mai este necesar să fie extrase noi materii prime pentru fabricare diverselor produse. Asta înseamnă mai puține păduri defrișate, mai puține ape poluate etc. și, implicit, este protejat mediul natural al animalelor sălbatice.
Mai multe detalii despre colectarea deșeurilor puteți citi și pe site-ul www.somabacau.ro sau puteți contacta dispeceratul SOMA la tel. 0234.998.
MIHAI TRAIAN a zis
Pentru a se realiza măsura reciclării selective a deșeurilor ,în primul trebuie neaparat popularizarea nu numai prin articole din ziar fiindcă mulți nu citesc sau dacă citesc nu înțeleg.Cel mai bine ar trebui popularizat prin emisiuni detaliate.
Toateteleviziunile,inclusiv Antena 3 și RTV trebuie obligate sa facă această popularizare.
MIHAI TRAIAN a zis
Lipsa comentariilor dovedește interesul cetățenilor din Bacău pentru rezolvarea colectării selective ale deșeurilor reciclabile.
Eu a zis
Întrebarea mea ar fi.In zonele unde nu avem apa cum spălăm deșeurile sa le selectam?Domnul primar din comuna Zemeș a zis că apa și gaz o sa avem in satul Bolatau in 2036.