– în prohibiție, pescarii își pot încerca norocul în iazurile din județ
Ce poate face un pescar împătimit, în prohibiție, împreună cu prietenii sau familia? Evident, merge la pescuit. Și cum în această perioadă în apele colinare și de șes pescuitul este interzis, singurele posibilități de relaxare rămân iazurile private din județ, unde fiecare proprietar își stabilește propriile reguli.
Pornind pe traseul Bacău-Parincea, primul popas îl facem la Bibirești, cam la 15 kilometri de Bacău, la iazul administrat de Vasile Păun. Drumul este bun, mai puțin o porțiune de câteva sute de metri, în zona pădurii. Deși anul acesta nu s-au făcut populări, aici se pot prinde crap și caras destul de frumos, contra unei taxe de 50 de lei. În zona pădurii, care este mai umbroasă, există posibilități de grătar și de campare.
Pe același drum, după încă alți aproximativ zece kilometri, la șosea apare iazul Horgești, considerat „paradisul pescarilor”, datorită capturilor impresionante de crap și somn. Iazul, administrat de Constantin Șoșu, are o suprafață de 56 de hectare și este populat periodic cu crap adus din crescătoria Motoșeni, iar carasul poate ajunge chiar la 1 kg. Aici, regulile sunt bine stabilite printr-un regulament intern: taxa este de 50 de lei pe zi, în limita a cinci kilograme de crap, iar exemplarele mai mari se eliberează, dar se acordă, în schimb, o zi gratuită de pescuit. Nu se elibereaza fracțiuni de permis în funcție de timp (nu există taxă doar pentru jumătate de zi, ea se achită integral indiferent de ora sosirii sau orele petrecute la pescuit), doamnele care își însoțesc soții la pescuit au gratuitate și sunt interzise camparea și staționarea pe timpul nopții pe malul iazului. Totuși, acest lucru este posibil pe partea dinspre cabană, cu posibilități de campare contra sumei de 100 de lei, și cu pescuitul în sistem „prinde și eliberează”.
Înainte de a ajunge la Horgești urmăm drumul spre Parincea, iar de la Pâncești facem stânga pentru a ajunge la Găiceana, pe un drum foarte bun, recent inaugurat. Aici, pescarul dornic de liniște are, într-adevăr, parte de ea. Iazul de 22 de hectare este situat la 60 de kilometri de Bacău, este administrat de opt ani de Nicușor Mihalache, iar de cinci ani este deschis pescuitului sportiv. Taxa este de 50 de lei zi-lumină și, ca noutate pentru bălțile din județ, se poate plăti și fracționar, respectiv 25 de lei pentru o jumătate de zi. Iazul a fost recent populat cu crapi de 1-1,5 kilograme, iar recordurile bălții sunt un somn de 17 kilograme, prins în 2012, și crapi de 8-10 kilograme. „Nu există limită de cantitate – spune nea Nicu. În natură există o lege a compensației. Este posibil să ai o zi proastă și să nu prinzi mare lucru, dar și o zi în care să prinzi zeci de kilograme. Oricum, nimeni nu pleacă de aici cu mâna goală”. Iazul dispune și de cinci căsuțe cu câte două paturi, dotate cu strictul necesar, care pot fi închiriate cu 20 de lei pe noapte, precum și amenajări de campare și grătar, gratuite. „Până și lemnul pentru grătar este din partea casei – mai spune nea Nicu. De ce să-și umple lumea mașinile cu lemne, când noi avem aici suficiente?”.
Tot pornind din Bacău, pe Calea Bârladului, dar spre Traian și Izvoru Berheciului, dăm de iazul Antohești, administrat de inginerul piscicol Nicolae Zaharia. Un profesionist în domeniu, inginerul Zaharia a preluat iazul de opt hectare în urmă cu doar câțiva ani, îl populează anual cu crap, iar carasul este la discreție. Nu lipsesc nici exemplarele mari de știucă, șalău, cteno sau somn. Taxa este de 50 de lei pe zi, cu posibilități de campare pe partea opusă șoselei.
Înainte de Antohești, la Izvoru Berheciului, facem stânga și, după câțiva zeci de kilometri, ajungem la Motoșeni, iaz administrat tot de Constantin Șoșu. Aici este una dintre cele mai complexe ferme din punct de vedere al activității piscicole, pe o suprafață de 144 de hectare luciu de apă, fiind compartimentat în mai multe bazine, respectiv un iaz de acumulare de 57 de hectare, pepiniere de reproducere de 15 hectare și heleștee de creștere de 72 de hectare. Pescuitul sportiv se desfășoară în iazul mare, de 57 de hectare, care este populat cu crap, cteno, somn, șalău, știucă, caras. Fiind un iaz extrem de greu de pescuit din punct de vedere industrial din cauza cioatelor aduse de viituri, aici au rămas an de an exemplare nepescuite de somn, șalău, crap și știucă, ce au atins acum dimensiuni remarcabile. Taxa de pescuit este de 50 de lei pe zi și există posibilități de campare pe partea opusă șoselei, la pădure.
În continuarea drumului, trecem de Podu Turcului și ajungem la iazul Pereschiv, cea mai mare acumulare din județ, cu o suprafață de 100 de hectare, situată la granița județelor Bacău, Galați și Vaslui. Drumul de acces a fost modernizat de administratorul iazului, Dumitru Tomozei, iar contra taxei de 50 de lei se pot prinde exemplare frumoase de caras, crap, cteno și somn.
La doar 25 de kilometri de Bacău și la 16 kilometri de Roman se află localitatea Onișcani, unde, pe fosta albie a Siretului, Dumitru Nadă a creat o adevărată deltă, cu amenajări moderne, cum ar fi un restaurant cu terasă și bazin de înot pentru copii, și cu posibilități de campare. Taxa este de 35 de lei pe zi, fără limită de cantitate.
Pentru amatorii de munte, o frumoasă oportunitate de petrecerea a timpului liber rămâne Lacul de acumulare de la Valea Uzului, situat la la aproximativ 50 de kilometri de Bacău. Lacul este situat in masivul Nemira, de o frumusețe aparte, în care se pot pescui „porcani”, caras, clean, știucă, păstrav de lac. Aici chiar merită să mergi să stai măcar o săptămână, să pescuiești și să-ți „încarci bateriile”.
Lasă un răspuns