Ziarul Libertatea a publicat un reportaj realizat la Spitalul Municipal Bacău, unde etajele 4 și 5 au fost finalizate de urgență în 2020 și alocate tratării pacienților cu COVID-19.
Secţia ATI COVID de la SJU Bacău a funcţionat întâi într-un pavilion vechi, unde circuitele erau aproape imposibil de trasat, scrie Libertatea. De mai bine de jumătate de an, secţia s-a mutat pe două etaje ale clădirii Spitalului Municipal, care se află încă în construcţie.
Oamenii în combinezoane albe fac unele mişcări foarte repede, iar pe altele, foarte încet. De pildă, încetinesc când pipăie fruntea unui pacient sau când îi strâng mâna, prin mănuşă. Le schimbă scutecele pacienţilor cât ai clipi, îi învelesc, îi întorc de pe o parte pe alta, ca pe copii. Îi privesc cum dorm un somn fără odihnă.
„Ne ataşăm de ei, unii stau şi câte două luni aici. Nu ne au decât pe noi. Pe noi ne văd, cu noi vorbesc. Se creează o legătură. Şi când îi pierzi, după săptămâni, în spital, te ţii tare, dar ajungi acasă şi te buşeşte câte un plâns”, spune medicul Bianca Purcărin.
„Sunt puţini medici. Aveam lipsă şi înainte de pandemie. Unele secţii aveau destul personal, dar destul a devenit insuficient. Cine punea accent pe Infecţioase, înainte? Poate că n-am adus oameni, dar măcar am reuşit să-i păstrăm pe cei pe care-i avem”, spune managerul Popa. Întăriri au venit la UPU şi la ATI.
Când M., un pacient în vârstă de 68 de ani, s-a stins, în locul lăsat liber de el la ATI a fost adusă soţia lui, de 60 de ani, care era pe lista de aşteptare. Femeia, conectată la un ventilator, nu ştie, deocamdată, prin ce aritmetică tragică a destinului a primit o şansă mai bună la viaţă.
De la Ministerul Sănătăţii, managerul SJU Bacău a cerut, dinainte de pandemie, o finanţare de 3 milioane de euro, pentru a avea încă un aparat de radioterapie în spital. Mai precis, un accelerator liniar de particule, care să scadă lista şi timpii de aşteptare. 3 milioane de euro. Atât a costat spitalul militar de campanie, montat de Ministerul Apărării la baza Letea, din Bacău. Nu a fost folosit nici acum. „Până la urmă, a găsit Consiliul Judeţean resurse, a contractat un credit şi ne dă acceleratorul”, spune Adrian Popa.
Peste 2.000 de pacienţi cu COVID-19 au fost trataţi, de la începutul pandemiei, în acest spital. „Ne-am luptat pentru fiecare. Am pierdut în jur de 300 dintre ei”, spune medicul Purcărin.
Când un pacient de la ATI Bacău e resuscitat, lângă patul lui e adusă o candelă cu led şi baterie.
Citeşte întregul reportaj: Reportaj în spitalul huiduit. Ce n-au văzut protestatarii dincolo de geamurile Secției ATI COVID de la SJU Bacău
Spitalul Municipal era în șantier, acum un an
Eurodeputatul Dragoș Benea a comentat reportajul publicat de ziarul Libertatea și a amintit că în urmă cu un an, la 13 martie, lansa inițiativa de amenajare a etajelor 4 şi 5 de la Spitalul Municipal, astfel încât ele să deservească lupta împotriva Covid19. Criza epidemiologică a căpătat, între timp, o amploare pe care puțină lume o prevedea.
Astăzi, la etajele respective se duce o luptă nevăzută pentru salvarea de vieți omeneşti, personalul medical implicat fiind – adeseori – la limită. Nu vreau să mă gândesc unde ar fi fost tratate cazurile critice de infecție cu Covid19 în lipsa acestor incinte amenajate, anul trecut, de CJ şi CL: un contraexemplu este cortul neconform şi nefuncțional instalat la Baza Letea.
Ştiu, însă, că pacienții de la etajele 4 şi 5 se află pe mâini bune, iar echipa coordonată de doamna dr. Bianca Purcărin face tot ce îi stă în putere pentru ca oamenii să plece însănătoşiți acasă.
– eurodeputatul Dragoș Benea
:-) a zis
NU e de gluma,cu spurcaciunea asta de COVID-19
Ionut a zis
Nu e de gluma cu spurcaciunile de kokalari care nu respecta reguluile !!!
Bogdan I a zis
Exista amenzi si puscarie pt golani ! La Bucuresti deja s-a inceput ! La Bacau urmeaza !
Bogdan Lacramioara a zis
De ce nu se vinde medicamente pe baza de reteta pt vindecarea Covidu lui ca oameni sa nu ajunga la Ati
Bogdan I a zis
Pt ca cei ca tine ce nu stiu bine nici limba romana si-ar baga pe partea cealalta pastilele ! uite de-aia !
Mihai Traian a zis
Lacramioaro,cate clase ai absolvit?
:-) a zis
Care este acel medicament?
Rox a zis
Saraca limba romana!!!Ufff
Gogu a zis
Singurul oras in care protestatarii au intrat in Curtea unui spital si unul din putinele orașe in care a fost ales un primar de la molima usr. Asta spune multe despre orasul nostru. Trec peste faptul ca in afara de distrușii aia care au facut scandal in fata spitalului, in bacau nu a protestat mai nimeni. Bine ca la prosteala usr ati iesit si apoi i-ati votat si Acu va dati pumni in cap. Aveti ce meritati.
Tatiana a zis
Au ieșit asistații sociali și cei cărora nu le place munca. A fost votat unul de la USR fiindcă ne am săturat de pesediști care are distrus orașul .Nu ne dăm pumni în cap , pumni își dau pesediști și pun piedici la dezvooltarea orașului.
Daniel a zis
Inca mai crezi in „alesul”! Adevărul ca in 6 luni a pus bazele numai proiectelor pentru bacauani cum ar fi: scumpirea vietii prin majorarea taxelor, numirea de consilieri ilegal, construirea unui magazin pentru un amic din guvernare. Cam astea sunt o parte din reușite in 6 luni. In patru ani ne va duce pe cele mai înalte culmi ale dezvoltarii!
Didi a zis
Nu știu dacă este normal sa va ridicați așa în slăvi. Se intra la pacienți doar de 2 ori pe zi,dimineața și seara sa și se administreze tratamentul iar infirmiera arunca mâncarea din ușă că la câini. Buton de panica nu exista. Ai Nr de telefon scris pe o hârtie lipita de perete. Daca ai ghinionul sa cazi in baie și telefonul este pe noptiera….ăla ești. Daca încerci să spui ceva ti se pune pumnul în gura că ele sunt transpirate și abia răsuflă la cum sunt echipate și să mai fii și la ultimul salon….pffffuuu…e jale…se perinda tot felul de asistente care mai de care, cu sau fără experiență. Nu este normal sa puneți personal medical fara experienta sa învețe să puna branule pe bieții oameni și mai ales daca li se atrage atenția că merge paravenos răspunsul este: nu vezi că merge bine? Aloooo. …din cauza unora suferă toată lumea.