• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Uncategorized / Reportaj pe glob

Reportaj pe glob

Ziarul de Bacau 6 iulie 2002 Lasă un comentariu

LikeShare

Călător prin California și „Vestul Sălbatic”

Toma Jămneală

2 mai 2002, ora 6 dimineața. Dincolo de „frontieră”, în zona de îmbarcare a Aeroportului Internațional Otopeni, mai aruncăm o privire peste traseul ce-l avem de parcurs: București – Paris – San Francisco. Mai bine de 12.000 de kilometri și aproape 15 ore de zbor. Un zbor în necunoscut, dar fără teamă sau îngrijorare, pentru că acolo, la destinație, ne aștepta „sponsorul” acestei călătorii – unicul nostru fiu, care, la numai un an de la obținerea doctoratului la „Berkeley”, își onora o promisă invitație. Împăturesc harta și privesc ceasul. E aproape ora 7. Prin megafon, o plăcută voce feminină invită pasagerii la poarta de intrare pentru cursa 1089 a Agenției Air France. Ne conformăm și, prin culoarul indicat, urcăm în avion – un Boeing din generațiile mai vechi. Cei aproape 150 de pasageri sînt întîmpinați de echipaj cu un „Bine ați venit la bordul…”, în engleză, franceză și română. La 7 punct, nava se desprinde de terminal. Ne prindem centurile de siguranță. Motoarele își accelerează mersul și decolăm. Pasărea de oțel se înalță sus, tot mai sus, străpungînd plafonul de nori ce acopereau Capitala. După mai multe minute de liniște ni se transmite prin stație distanța parcursă, altitudinea, viteza, temperatura exterioară și părăsirea spațiului aerian românesc. Numai în engleză și franceză. Româna a rămas dincolo de graniță.

După 2 ore de zbor eram deasupra Alpilor. Altitudinea – aproape

10.000 de metri. Aripile și fuselajul navei s-au acoperit cu cristale de gheață. Se înmulțesc golurile de aer și încep trepidațiile. La comandă, ne prindem din nou centurile de siguranță. Jos, pătura compactă de nori tulburenți devine tot mai neospitalieră. Dar nu-i bai. Am trecut deja Alpii fără a le vedea crestele ninse și ne apropiem de Paris. „În curînd vom ateriza” – ni se comunică de la bord. Sîntem deasupra Parisului. Dar unde-i Parisul? ne întrebăm în gînd. Parisul era sub noi, sub o pătură groasă de nori agitați, la distanța de 5.000 de metri, de 4.500, de 2.000, de 1.000, pînă ce, prin culoarul indicat de la sol, Boeing-ul ia contact cu pista de aterizare.

E tot ziua de 2 mai, ora 9 dimineața. La București ar fi arătat ora 10. Dee, fusul orar e de vină! Mi-am potrivit ceasul după cel al

„uriașului Aeroport Charles de Gaulle” și de la Terminalul B ne-am îndreptat spre C, terminal special construit pentru zborurile internaționale. Aici aveam de așteptat 4 ore. N-am regretat, pentru că în acest imens și modern terminal aveai ce vedea: restaurante, cofetării, parfumării, librării, chioșcuri de ziare, birouri de informații, toalete ultramoderne, zeci de televizoare prin care se comunică orarul curselor aeriene… Magazinele cu mărfuri de lux te fascineau. Cumpărătorii, însă, puțini la număr. Motivul? Prețurile mari.

Un mic suvenir din „Charles de Gaulle”? i-am propus soției. Ne abținem deocamdată. Poate la întoarcere, veni răspunsul. Poate… Cine știe?!

Mai răsfoim un jurnal, o hartă, numărăm zecile de avioane care își iau zborul de pe acest mare aeroport și timpul trece. Iată că sîntem invitați „pentru formalități” la Porțile 91 și 92 destinate cursei de San Francisco. Mai bine de 300 de pasageri completează formulare speciale cerute pentru intrarea în State. Am făcut-o și pe asta, ca, după jumătate de oră, autobuze speciale să ne transporte la avion. Ce avion? Un Boeing 777 de ultimă generație numărînd mai bine de 350 de locuri. Dotarea? Fascinantă. Pe peretele central – un imens monitor. Fiecare scaun cu priză radio și minitelevizor, pentru a urmări programul dorit.

Decolăm. Deși uriașă, pasărea de oțel se desprinde repede de sol și străpunge în viteză stratul de nori plumburii ce acopereau toată zona pariziană.

Urmărim traseul înscris pe monitorul central sau pe miniecranele din spetezele scaunelor. Sîntem deja deasupra Canalului Mînecii, apoi în estul Angliei, trecem peste Oxford și traversăm Scoția. Cerul se înseninează, avionul virează spre vest urmîndu-și cu strictețe culoarul aerian ordonat. După 4-5 ore de la survolare Parisului ne aflam deasupra Groenlandei. Pe monitor apare marea Peninsulă de gheață. De la peste 10.000 de metri altitudine se văd clar țărmurile sudice ale peninsulei. Urmează Atlanticul. Atlanticul de nord, apoi necuprinsele întinderi ale Golfului Hudson, localități, cîmpii, lacuri, incomensurabile păduri ale Canadei.

După mai bine de 8 ore de zbor continuu ni se comunică de la bord că am intrat în spațiul aerian al Statelor Unite. Salut, America! Dar pînă la destinație rămîneau mai bine de trei ore de zbor deasupra Munților Stîncoși, înstăpînind statele Montana, Idaho, Nevada sau California. Boeing-ul însă aleargă iute, tot mai iute și neobosit către sud-vest. Răbdare; mai avem puțin pînă la destinație – pare a ne spune echipajul. Așa e, dar emoțiile cresc. Prin ferestrele create de cohortele de nori plimbăreți se zăresc, ici-colo livezi, păduri, lacuri montane, localități.

„Pregătiți-vă de aterizare. Rugăm să vă prindeți centurile de siguranță!”, se comunică de la bord. Ne conformăm și așteptăm momentul. Avionul face un ușor viraj, parcă pentru a transmite un salut Pacificului, reducîndu-și treptat altitudinea. La orizont – o mare localitate înconjurată de ape. Da, e San Francisco. Iată și faimosul Pod de Aur, imensul parc cu același nume, zgîrîie-norii de pe Bulevardul Monket, așa cum i-am văzut cîndva într-un superb album.

Salut, San Francisco ! Am sosit ! Și la ceasurile 5 ale după-amiezei de 2 mai (orele 3 ale dimineței de 3 mai pentru România) aterizăm într-un alt mare aeroport internațional – San Francisco, punctul terminus al unui zbor de vis și, înainte de toate, locul emoționantei întîlniri de suflet cu unicul nostru fiu stabilit în această inegalabilă urbe din însorita Californie.

LikeShare

Din categoria: Uncategorized

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

FOTO: Delegație din Bacău, în Franța, la Saint-Leu-la-Forêt. Președinta Breahnă-Pravăț, inițiativă pentru învățarea limbii franceze în Colonești, Dealu Morii, Motoșeni, Răchitoasa și Stănișești

Programul SOMA de colectare a deșeurilor reziduale și reciclabile, din perioada 12 – 17 mai 2025

Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • Ștefan la Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
  • Nafets la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • Dl.Trandafir la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • ALABALA MORTOCALA la Profesorul de la Colegiul de Artă acuzat că a făcut campanie în timpul orelor a fost suspendat. „George Simion a vorbit foarte frumos despre profesori”
  • adrian la Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău