Obligați să tragă de tot obloanele, întreprinzătorii industriei HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) au prezentat prefectului Leonard Bulai o listă de cereri, pe care au trecut facilități fiscale de la primării și restricții aplicate pentru toate firmele.
Prefectul Leonard Ioan Bulai s-a întâlnit, marți, cu patru reprezentanți ai industriei HoReCa din județul Bacău, Nicolae Rusei, Răzvan Boldor, Andrei Pătrașcu și Octavian Olaru. Potrivit unei informări oficiale, discuțiile au vizat problemele cu care acest sector se confruntă în această perioadă de restricții.
În cadrul întâlnirii, s-a precizat că unele firme din domeniu au primit fonduri de susținere, în 2020, însă ar trebui sprijinite toate afacerile din industrie. De asemenea, au solicitat „să li se permită funcționarea în condiții de siguranță cu respectarea măsurilor sanitare, precum si aplicarea măsurilor de restricții pentru toți agenții economici”.
Reprezentanții HoReCa i-au cerut prefectului să se revină asupra modului de calcul a RIC (rata de incidență cumulată a îmbolnăvirilor de Covid 19), cu excluderea focarelor, precum și să participe la ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bacău în cadrul cărora se iau măsuri privind HoReCa.
Oamenii de afaceri au dorit și sprijin pentru ca, la nivelul Consiliului Local Bacău, să se aprobe reducerea taxelor timp de un an pentru agenții economici din domeniul HoReCa, pe perioada stării de alertă, proporțional cu capacitatea de funcționare a acestora.
Pentru soluționarea solicitărilor, prefectul Leonard Bulai a declarat că se va reanaliza posibilitatea modificării modului de calcul a RIC, potrivit legislației. Reprezentanții HoReCa vor avea un invitat în unele ședințe ale CJSU în care se pot stabili măsuri de sprijin al acestora.
Pentru reducerea taxelor locale, prefectul va solicita primarilor și unităților administrative-teritoriale din județ să analizeze posibilitatea adoptării unor hotărâri de reducere a taxelor pentru reprezentanții HoReCa și va media un dialog cu primarii în acest sens.
Totodată, prefectul a solicitat reprezentanților din industria HoReCa să facă propuneri pentru a se stabili și aplica măsuri pentru diminuarea ratei de incidență cumulate în județul Bacău. Una din aceste propuneri este lansarea unei campanii de informare pentru cetățeni, în vederea respectării stricte a măsurilor igienico-sanitare și de distanțare socială.
„Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, prefectul va înainta propunerile de modificări legislative în domeniu către ministerele responsabile”, se precizează în informarea dată publicității de Prefectura Bacău, după întâlnirea cu reprezentanții HoReCa.
Bula ai a zis
Dar ce vrajeala de 2 lei tipic userista are noul prefect politruc !! Se pare ca a invatat repede. Mai pe scurt, i a chemat pe oamenii astia, a facut poze, a dat comunicat pe media repede si gata !! In continuare politrucii de la usr sunt ocupati doar de PR. A preluat ca toate secretarele cererile si le da mai departe – unde mai departe ? – a uitat ca e reprezentatul guvernului in teritoriu ? Ca e cel care decide ce intampla in judet ? Pt ce paseaza mingea catre altii ? E incredibil cum va pacalesc astia
PHB a zis
Ca sa fim corecti, circul asta mediatic era si pe timpul PSD-ului si a PNL-ului. Nu e nimic nou.
Pe mine ma distreaza „reprezentantii HORECA”: Beraria cu noroc, care habar nu am unde e…si bineinteles Podu’ care a scos mai nou o mareeee gaselnita de a fenta legislatia: pe o suma modica te cazezi si poti manca liber la restaurant (in interior). Prosti sunt ceilalti, nu ei. Stim noi mai bine…
Ceilalti doi nici nu stiu ce restaurante reprezinta…ma rog. Ma gandeam ca Horeca asta ar trebui sa aiba reprezentanti mai de seama..si mai multi…
Antreprenor a zis
Horeca este unul din cele mai afectate domenii in aceasta criza. A picat pe ei stigmatul inca de la inceput – ca si cum virusul acesta sta in restaurante si proprietarii sunt vinovati. Guvernul nu a luat nici o masura pertinenta pentru cetateni, ca sa nu mai vorbim de mediul economic. Au fost cei din Horeca la Guvern, au pichetat, au iesit in strada, au dat in judecata statul, pe scurt…au facut tot posibilul sa obtina dreptate. Insa, vedem ca, dupa 12 luni de masuri stupide, incoerente, lipsite de credibilitate si substanta, Statul ramane la fel de nepregătit ca in martie 2020 cand singura solutie a fost sa ne inchida in case. Oare dupa 1 an nu se puteau gasi solutii mai bune? Oare Statul nu putea sa vina si cu niste solutii viabile? Cat mai continua aceasta balbaiala: azi deschidem restaurantele, maine le inchidem!!!Cat credeti voi ca mai pot supravietui aceste business-uri? Statul nu a fost capabil sa supravietuiasca cateva luni fara venituri (vezi amanarile la plata datoriilor catre ANAF care a tinut doar cateva luni) si se asteapta ca firmele sa supravietuiasca cativa ani in aceasta incoerenta legislativa?!
Gigi a zis
HoReCa nu e aia care intreaba prima data furnizorii daca dau fara factura si angajatii daca nu vor contract de munca pe minimul pe economie si restul de bani la negru? Vars o lacrima pentru ei!
Dan a zis
Aici ai dreptate.