Procesul apare după o scădere severă în luna octombrie.
Petru DONE
Nivelul restanțelor la creditele bancare ale băcăuanilor a crescut din nou în luna noiembrie, după ce în octombrie a avut o corecție severă de aproape 35 de milioane de lei. Creșterea survenită a fost de aproape 6,5 milioane de lei și apropie nivelul restanțelor de recordul din ultima perioadă, atins în septembrie 2012. Dacă atunci băcăuanii datorau ceva mai mult de 500 de milioane de lei, în noiembrie nivelul a ajuns la 470,78 de milioane. Aceasta se află în contrast cu o altă evoluție, care ține și ea pasul lună de lună cu prima: a economiilor băcăuanilor în băncile comerciale. Economiile au fost mai mari, la sfârșit de noiembrie și au ajuns la peste 7,5 miliarde de lei, de asemenea aproape de un record al tuturor timpurilor înregistrat chiar în luna septembrie 2012 – așa cum rezultă din situația făcută publică de Banca Națională a României.
Volumul creditelor solicitate băncilor a scăzut ușor, iar la sfârșitul lunii noiembrie a ajuns doar la ceva mai mult de 4 miliarde de lei, mai mare cu peste 9,5 milioane de lei față de luna octombrie. Băcăuanii au solicitat băncilor credite în lei de peste 2 miliarde de lei, iar în valută la echivalentul a 2 miliarde de lei. În schimb, disponibilitățile la vedere, depozitele pe termen și depozitele rambursabile după notificare și altele sunt în valoare de peste 7,5 miliarde de lei. Cel mai mare volum al creditelor, fie în lei, fie în valută, este cel al creditelor curente, aflate în preluare sau rambursare. Creditele restante rămân, în continuare, mai mici decît economiile, dar de 12,49 de ori mai mari decăt cele din luna octombrie 2008 (adică față de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înțeles că rezidenții au cel mai mare volum de credite, aproape 2 miliarde de lei, pe când nerezidenții abia au trecut de 1,90 de milioane de lei.
Problema cea mare rămân, în continuare, și pe piața băcăuană, creditele pentru consum ale populației, care sunt cele mai mari, de aproape 491 de milioane de lei în ambele tipuri de valută, în timp ce pentru locuințe s-au cerut numai 458 de milioane de lei, iar pentru alte scopuri doar 7,88 de milioane (în scădere față de luna octombrie). Cel mai mare volum de credite apare, însă, în contul agenților economici, adică peste 1 miliard de lei, în moneda națională sau echivalentul în valute.
La capitolul disponibilități, putem vorbi de economii importante și în cazul firmelor și al instituțiilor. Acestea aveau în cont depozite în valoare de 105 milioane de lei, în creștere față de luna octombrie. Populația deține, însă, ponderea, ca de obicei, la sfârșitul lunii noiembrie suma fiind de peste 833 de milioane de lei (în ușoară creștere).
La nivel național, valoarea restanțelor la creditele contractate de populație și firme a ajuns la echivalentul a 6,36 de miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în creștere cu 29% față de nivelul consemnat la începutul anului. În condițiile în care creditarea a bătut pasul pe loc în ultimul an, ponderea restanțelor în portofoliul de împrumuturi acordate de bănci a urcat la 12,37%. Cea mai mare parte a restanțelor se înregistrează la creditele în valută, întrucât deprecierea leului în raport cu euro și cu francul elvețian i-a adus pe mulți români în imposibilitatea de a-și mai achita ratele la timp. Peste 60% din restanțe se înregistrează la împrumuturile în valută, respectiv 3,92 de miliarde de euro. Pentru creditele în lei, sumele restante se ridicau la finele lunii noiembrie la echivalentul a 2,44 de miliarde de euro.
Lasă un răspuns