În 18 localități din județul Bacău s-au impus restricții la alimentarea cu apă, din cauza scăderii rezervei de apă și a consumului mare. În total, la nivel național, peste 400 de localități se află în această situație.
Cele mai afectate sunt judeţele Botoşani – 120 de localităţi, Iaşi – 90 de localităţi, Vrancea – 37 de localităţi, Neamţ – 24 de localităţi, Gorj – 38 de localităţi, Bacău – 18 localităţi, Galaţi – 17 localităţi, Bihor – 15 localităţi, Dolj – 7 localităţi, Mehedinţi – 9 localităţi, Vaslui – 10 localităţi, Olt – 8 localităţi, Argeş şi Giurgiu – câte 6 localităţi, Suceava şi Dâmboviţa – câte 5 localităţi, Hunedoara – 3 localităţi.
În cazul județului Bacău, localitățile sunt Buhuși, Tg. Ocna, Filipești, Cârligi, Galbeni, Negoiești, Ștefan cel Mare, Bogdana, Mărgineni, Trebeș, Valea Budului, Pădureni, Luncani, Podiș, Fântânele, Măgura, precum și Haghiac și Seaca din comuna Dofteana.
„Cauza o constituie scăderea rezervei de apă potabilă în din pânza freatică sau bazinele de retenție, cât si creșterea consumurilor peste capacitatea maximă instalata a sistemului de alimentare cu apă”, susțin reprezentanții ABA Siret.
Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare la nivelul României este de 78,59%, în scădere faţă de săptămâna trecută, anunţă, luni, specialiştii de la Apele Române. Astfel, în peste 420 de localităţi se menţin restricţiile în alimentarea cu apă. Totodată, debitul Dunării este, la intrarea în ţară, de 3.000 de metri cubi pe secundă, urmând să ajungă, în 12 august, la 2.800 de metri cubi pe secundă.
„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei. Planuri de restricţii în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacităţi de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcţie de specificul activităţii acestora şi al economiei în ansamblu”, arată reprezentanţii de la Apele Române.
eu a zis
Pai deh, s-au taraganat lucrarile pe la Valea Uzului , vreo 3 ani. Barajul este gol, iar acum plangeti ca e seceta, tipic noua.
Serban a zis
De unde apa pentru Canalul Siret -Dunare..? Irigățiile lui DAE..cel revoltat ca pestii din crecatoriile fetei lui sunt mâncati de cormorani..? Aud..?
Nicu a zis
Dar ce fac amaratii aia din Berzunti, care au retea de apa , in hartii, de peste 1.000.000 euro, fara niciun bransament la case, lucrare facuta in ultimii 15 ani, dar la care s-au delapidat sute de mii de euro. Lucrare facuta de Consizo Serv Bacau. La care jaf au colaborat auditorii Camerei de Conturi Bacau din ultimii 12 ani. Oare de ce si pentru cata spaga? Iar pe facebook exista probe clare de coruptie, atat in postarile unor consilieri locali, unul ales primar in 9 iunie 2024, dar si in comentariile ,,Dacului Lup,, , un cunoscator al hotiilor din Primaria Berzunti, la care sunt direct implicati primarul actual, viceprimarul din ultimii 16 ani si contabilul. Iar prostii din comuna vor suferi zeci de ani din cauza javrelor care tac si acopera coruptia, respectiv consilierii locali din ultimii 16 ani.