Ingrediente pentru o porție:
– 5 kilograme gogoșari
– 3 kilograme ceapă
– 5 kilograme de pește proaspăt
– 50 ml oțet
– 1,5 litri ulei
– două borcane pastă de tomate sau doi litri de suc de roșii
concentrat
– un pachet de condiment pentru pește
– 10 grame piper boabe
– 100 ml vin alb
– puțină sare, foi de dafin
Mod de preparare:
Gogoșarii se coc, se curăță, se separă cotoarele și semințele și se
taie în fîșii late de un centimetru. Ceapa se curăță, se taie peștișor,
se opărește, se scurge și se pune la topit cu trei sferturi de litru de
ulei, puțină sare și puțină apă. Se fierbe conținutul pînă se topește
bine, eventual se mai adaugă puțină apă. Peștele se curăță de solzi
și intestine, se spală bine, se condimentează cu o jumătate de plic
de condiment, sare, puțin piper. Se așează într-o cratiță cu puțin
ulei, foi de dafin, piper boabe, puțin vin și apă pînă îl cuprinde bine.
Se dă la cuptor la foc mic 4-5 ore, pînă scoate apa complet, iar
oasele mici se topesc. Se dă prin mașina de tocat, cu tot cu oase.
Într-o oală mare, se amestecă toate ingredientele pregătite ca mai
sus, se adaugă pasta de tomate, dizolvată în apă caldă, sau sucul
de roșii, se potrivește de sare, piper, condimentul de pește, foi de
dafin, puțin cimbru și un pahar cu vin alb, și cu restul de ulei. Se dă
la cuptor pînă iese uleiul deasupra. Se pune fierbinte în borcane de
400 de grame, se capsează sau se leagă cu celofan, apoi se
pune la răcit în pături. Pentru siguranță se pot steriliza borcanele o
jumătate de oră. Se păstrează în beci sau în cămara bine aerisită. Vă dorim poftă bună!
Lasă un răspuns