Odată sărbătorile încheiate, ajungem aproape invariabil la
concluzia că orice mini-vacanță are două parți: una bună, pentru că ea este un prilej de regenerare și de reîncărcare a bateriilor, și una mai puțin bună – deoarece după sărbători ne adaptăm întotdeauna mai greu la ritmul cotidian. În casa preotului Ioan Vadana din Săucești trecerea la ritmul vieții de zi cu zi este ușurată și de gustoasele bucate pregătite de Adina Vadana, „doamna preoteasă”, cum îi spun localnicii. Și asta pentru că Adina Vadana are grijă întotdeauna ca după sărbători să le pregătească celor din familie mai mult ciorbe ușoare, după rețete numai de ea știute, acrite cu borș proaspăt, făcut în casă de mîna ei, și cît mai multe mîncăruri de legume. „Ciorba de burtă îmi iese cel mai bine. Pun de regulă mai multă smîntînă și îmi iese mai gustoasă decît la restaurant”, ne-a explicat ea.
Nici cei trei copii ai familiei nu sînt uitați. Cum de sărbători greu îi convinge cineva să se abțină de la dulciuri, Adina Vadana are grijă să mai dosească un pic prăjiturile și să le pună copiilor mai la îndemînă mai multe fructe. „Dacă ar fi după ei, ar mînca numai dulciuri toată ziua. Am noroc și de bunica Maria, o bătrînă pricepută foc, care mă mai ajută în gospodărie și care îmi este de mare folos”, mai spune Adina Vadana. Nu îi lipsesc niciodată din casă lămîile, din care are grijă să prepare în fiecare zi limonadă pentru cei mici, și de la care nici părintele Vadana nu se dă în lături. „E revigorantă și îți încarcă întotdeauna bateriile. Nimic nu este mai binefăcător după o masă copioasă decît o limonadă rece, îndulcită cu miere de albine”, ne mai sfătuiește doamna preoteasă.
Săptămîna Bobotezii – perioada în care ciorbele sînt la mare preț
„O ciorbă bună se prepară întotdeauna numai cu borș de casă, care nu trebuie să lipsească din casa oricărei gospodine care se respectă. Dacă este proaspăt făcut, borșul de casă poate fi băut așa, simplu. Este cît se poate de sănătos și îți deschide și pofta de mîncare, după atîtea zile de mîncat doar cîrnați, sarmale și caltaboși”, spune Adina Vadana. Ea ne-a destăinuit cum prepară borșul de casă.
De ce aveți nevoie:
O jumătate de kilogram de tărîțe de grîu, o jumătate de kilogram de mălai, măcinat mai mare, un pahar și jumatate de huște, patru felii de pîine neagră, de secară, și apă, neapărat de izvor, nu de la robinet, tratată chimic. În cazul în care se prepară borșul pentru prima dată și lipsesc huștile, se prepară o maia (amestec de consistența smîntînii) dintr-un sfert de kilogram de mălai amestecat cu apă fiartă. După ce se răcește puțin, se adaugă două linguri de făină de grîu. Se amestecă și se lasă să dospească 12 ore în bucătărie, într-un loc ferit de curenți reci. Această maia se adaugă în locul huștilor la umplerea borșului.
Mod de preparare:
Tărîțele și mălaiul se cern separat, după care scoateți o mînă de tărițe și puneți-le deoparte. Apoi, tărîțele și mălaiul se pun într-o putină de lemn de 7-8 litri, se toarnă un litru de apă rece și se amestecă bine cu mîna. În loc de putină se poate folosi și un borcan mai mare de sticlă. Turnați apoi apă clocotită peste amestec, lăsînd în putină un gol cam de o jumătate de litru și amestecați apoi cu o lingură lungă de lemn. Acoperiți și lăsați pînă ajunge calduț. Atunci se adaugă huștea, se amestecă și se adaugă feliile de pîine. Vasul se lasă la loc cald timp de 24 ore. Apoi se mută la rece și, după alte opt ore, îl strecurați. Ceea ce a rămas după strecurare se poate pune din nou în putină, iar operația se poate repeta de trei ori. Pentru gust se mai pot pune una-două legături de leuștean, cîteva ramuri de vișin și o lămîie tăiată în două.
Rețete de ciorbe de la Adina Vadana
Ciorbă de burtă
Ingrediente: o jumătate de kilogram de burtă, curățată și apoi cîntărită, o jumătate de kg de zarzavat de supă (morcov, pătrunjel, țelină), o ceapă mare (100 g), șase – opt căței de usturoi, o lămîie, unul-două gălbenușuri, 100 ml smîntînă, cîteva oase de vițel, leuștean, pătrunjel, țelină.
Mod de preparare: Se procură stomacul întreg, se taie în jumătate, se spală din belșug cu apă caldă și se lasă la scurs. După ce s-a scurs apa, se presară apoi cu o linguriță cu vîrf de bicarbonat cu care se freacă bine și se lasă pînă a doua zi la rece. A doua zi, se va limpezi din nou în două-trei ape reci, pînă rămîne albă și
fără miros. Stomacul astfel curățat, se pune la fiert în trei litri de apă
rece, împreună cu oasele de vițel și o linguriță rasă de sare. Se lasă la fiert, preț de trei-patru ore, sau chiar mai mult. După circa două ore, se adaugă zarzavatul și ceapa tăiată în sferturi și se lasă la fiert în continuare la foc mic, acoperite, pînă cînd se înmoaie bine carnea. Dacă apa scade în timpul fiertului, se completează. Burta fiartă se scoate din supă, se taie fîșii de jumătate de centimetri pe lungime, iar acestea în bucăți lungi de trei-patru cm. Bucățile se pun în supa strecurată, se completează cu apă, dacă se dorește ca ciorba să fie mai deasă, și se lasă apoi să mai fiarbă. Se ia de pe foc, se sărează, se acrește, după gust, cu oțet, se drege cît este fierbinte cu gălbenuș de ou și smîntînă sau iaurt, și se aromează cu frunzele de zarzavat tăiate mărunt. Se pun deasupra două liguri de ulei și usturoiul tocat.
Ciorbă de varză albă
Ingrediente: o jumătate de kg de ciolan de porc afumat, o varză de 6-700 gr, o ceapă mijlocie, un kg roșii, o linguriță cu vîrf de făină, două linguri de ulei, 100 ml smîntînă, cimbru, mărar, sare.
Mod de preparare: Carnea se pune la foc în trei litri de apă rece. După o oră și jumătate se adaugă varza tăiată în felii subțiri, ceapa tăiată mărunt și o crenguță de cimbru. Cînd sînt bine fierte și carnea și varza, ciorba se sărează și se acrește, după gust, cu sucul stors din roșii. Făina se pune într-o tigăiță, fără grăsime, amestecînd mereu la foc mic, pînă cînd se rumenește și devine maronie. Tigaia se trage apoi de pe foc, se pun două linguri cu ulei și, facultativ, o linguriță cu vîrf de ceapă rasă fin sau tăiată mărunt. Se amestecă puțin, ca ceapa să-și dezvolte aroma și făina să se încorporeze în ulei. Totul se stinge cu ciorbă fierbinte, adăugată cîte puțin la început, ca să nu se formeze cocoloașe, și apoi se toarnă în restul de ciorbă. Se completează lichidul, dacă a scăzut prea mult. Se lasă să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege cu făina, apoi se ia de pe foc. Smîntîna se bate bine, cu o lingură de apă rece, adăugînd și puțină ciorbă fierbinte. Se toarnă apoi totul în restul de ciorbă, imediat ce aceasta s-a luat de pe foc și se amestecă bine. Pentru aromă, se adaugă mărar și o frunză mică de țelină, tăiate mărunt.
Ciorbă țărănească
Ingrediente: 300-400 gr de carne de vacă sau de porc mai grasă, morcov, pătrunjel, țelină, o ceapă mijlocie, unul sau doi ardei grași, trei roșii, cîțiva cartofi, o lingură cu mazăre boabe, borș, frunze aromate, sare.
Mod de preparare: Pieptul de vacă sau ciolanul de porc proaspăt se pune la fiert în doi litri de apă rece și o linguriță rasă de sare. Se fierb cam o oră, la foc mijlociu, ca să nu se tulbure supa. Zarzavatul și ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc două minute cu două linguri de ulei și se adaugă în supă, împreună cu fasolea ruptă în bucăți. După o jumătate de oră se adaugă mazărea. Cînd carnea și zarzavatul sînt bine fierte, se pun cartofii tăiați în cuburi mici, ardeii tăiați în felii subțiri și roșiile, tăiate în felii subțiri. Ciorba se
fierbe încă 15 minute, ca să se înmoaie cartofii, apoi se adaugă
borșul, completînd lichidul, ca ciorba să nu fie prea deasă și se
sărează după gust. Se lasă să mai fiarbă cîteva clocote, apoi se ia
de pe foc, se aromează cu leuștean sau pătrunjel, și se servește
nedreasă.
Ciorbă de perișoare
Ingrediente: un morcov, un pătrunjel, o jumătate de țelină, zeamă de varză, borș, o ceapă de mărime mijlocie, leuștean, ulei, un gălbenuș, 100 ml smîntînă sau iaurt, sare, 200 g carne vițel sau pasăre, orez, albuș de ou, piper, pătrunjel.
Mod de preparare: Zarzavatul și ceapa se rad prin răzătoarea cu găuri mari și se călesc două minute, cu două linguri de ulei, ca să-și dezvolte aroma, apoi totul se stinge cu doi litri de apă fierbinte sau rece (în caz că se pun și oasele de la carne) și se adaugă o linguriță de sare. Se lasă să fiarbă circa o jumătate de oră, pînă cînd se pregătesc perișoarele. Carnea se trece prin mașina de tocat de două ori, împreună cu o linguriță de ceapă tocată. Dacă se pune piept de pasăre, se poate adăuga și pielea de la gît, cu toată
grăsimea prinsă de ea. La tocătura se adaugă albușul, orezul
spălat și bine scurs, o linguriță cu vîrf de făină, un vîrf de cuțit de
piper, sau, pentru regim, numai mărar și pătrunjel tocat și o jumătate de linguriță de sare. Se amestecă bine, apoi se ia cu lingurița din
compoziție, se pune în palma udată cu apa rece, se răsucește să
capete forma rotundă și i se dă repede drumul în supa clocotită. Dacă este compoziția prea moale, perișoarele se pot modela direct
în lingurița și li se dă drumul în supă. Cînd toate perișoarele sînt
gata, se lasă să fiarbă supa în continuare, acoperită, circa 30-40 minute. Cînd sînt toate fierte, se adaugă borșul sau alta acreală, după gust, lăsînd să fiarbă două-trei minute. Se ia de pe foc, se aromează și se potrivește gustul cu sare.
Ciorbă de cartofi
• bună se servit în ajunul Bobotezei, cînd se ține post
Ingrediente: un kilogram de cartofi, o ceapă, două linguri de făină, trei linguri de ulie, borș, boia sau pastă de ardei, tarhon, leuștean, pătrunjel, sare, un pahar de smîntînă.
Mod de preparare: Într-un litru și jumătate de apă clocotită, se
adaugă cartofii tăiați în cuburi mici și o jumătate de linguriță cu sare. Se lasă să fiarbă cam un asfert de oră, cît să se înmoaie. Făina se
amestecă într-o tigăiță, pe foc mic, pînă cînd capătă culoarea maro-
deschis, amestecînd mereu, ca să nu se ardă. Se ia apoi de pe
foc, se adaugă uleiul și o ceapă rasă fin și un vîrf de linguriță
cu boia dulce. Se amestecă toate, preț de un minut astfel încît, numai de la căldura tigăiței ceapa să-și dezvolte aroma. Se adaugă apoi cîte puțin din supă, se amestecă, să nu se formeze cocoloașe, se deșartă peste restul de supă, se acrește după gust, se adaugă sare și se completează lichidul cu apă, dacă este necesar.
Se poate prepara, mai simplu și mai repede, astfel: untdelemnul se înfierbîntă cu o linguriță de ceapă rasă fin o jumătate de minut, la foc mic, direct în oală, fără să se rumenească. Se pune imediat boiaua sau pasta de ardei, și, după ce s-a amestecat de două ori, se stinge cu apă. Cînd clocotește, se pun cartofii și, după ce aceștia au fiert, făina diluată cu apă rece. Se amestecă apoi cu supa, se adaugă apoi borș și apă, se adaugă o linguriță de „Vegeta” sau sare, dacă este necesar.
Pagină realizată de Elena SOLOMON
Lasă un răspuns