Salate de post
• Salată de morcovi: 400 de grame de morcovi; 1 măr; zeama de la
o lămîine; 2-3 linguri de suc de portocale; coaja de la o lămîie și o
portocală. Se curăță și se dau pe răzătoare morcovii și mărul și se
amestecă cu celelalte ingrediente. Se ține la frigider.
• Salata de conopidă: o conopidă de mărime medie; 3 linguri de
maioneză de post; 2-3 căței de usturoi pisat; pătrunjel tocat; sare și
piper după gust. Se spală bine conopida, se pune la fiert în apă cu
sare. Se scurge și se lasă să se răcească. Între timp se pisează
usturoiul, care se adaugă peste conopida fiartă și se amestecă cu
maioneza. Se potrivește de sare și piper și se adaugă apoi
patrunjelul tocat.
• Salată de orez: o ceașcă de orez; patru ardei grași; patru roșii
mari, bine coapte; patru cepe potrivite; ulei; oțet; sare; piper; o
legătură de mărar. Orezul se alege, se spală și se fierbe în apa cu
sare, după care se pune într-o salatieră. Roșiile crude și ardeii copți
se taie mărunt. La fel ceapa și mărarul. Se amestecă toate
ingredientele, potrivindu-se de sare și piper.
• Icre de post: o ceașcă de griș, trei cești de suc dulce de roșii; două-trei cepe; o ceașcă de ulei; sare și piper. Sucul de roșii se pune la foc mic să clocotească. Se adaugă în ploaie grișul, se amestecă pînă ce grișul se umflă. Se ia de pe foc și se lasă să se răcorească. Se adaugă puțin cîte puțin uleiul, frecîndu-se cu lingura de lemn sau cu mixerul pînă se încorporează tot uleiul. La sfîrșit se adaugă, după gust, ceapa fin tocată, sarea și piperul.
• Maioneză de post: o căpățînă de țelină, un cartof mare fiert sau o
ceașcă de fasole boabe; o ceașcă de ulei; zeama de la o lămîie;
două lingurițe de muștar; două linguri de apă foarte rece. Se curăță
țelina și se fierbe bine în apa cu sare. După ce se răcește, se
pisează într-un castron, amestecîndu-se cu o lingură de lemn sau
cu mixerul, se adaugă puțin cîte puțin uleiul, zeama de lămîie și
muștarul. Pe parcurs se adaugă și cîte puțină apă rece.
În trei linguri de margarină topită se pun trei linguri de făină.
Se amestecă încontinuu, la foc mic, pînă cînd făina capătă
culoare gălbuie. Se adaugă sare, piper și o jumătate de ceașcă de apă (poate fi folosit și sucul rămas de la fiertul zarzavaturilor). Se fierbe sosul încă cinci minute. Se adaugă o linguriță de margarină și o linguriță de zeamă de lămîie. Se mai fierbe încă cinci minute, mestecînd să nu se prindă. Se obține o jumătate de ceașcă de sos.
Sos picant
Într-o oală se pun o jumătate de ceașcă de oțet de vin, o jumătate de lingură de piper pisat și cinci boabe de piper verde (facultativ). Se lasă să fiarbă pînă rămîne numai jumătate din cantitatea de oțet. Se adaugă o ceașcă de apă și o lingură de bulion. Se lasă zece minute să fiarbă. Se adaugă puțin cîte puțin o lingură de margarină și apoi o lingură de faină. Se amestecă și nu se mai lasă să fiarbă. Se obține aproximativ o ceașcă de sos.
Lasă un răspuns