Direcția de Sănătate Publică Bacău a început interogarea personalului medical din toate spitalele, a celui din centrele de asistență socială, angajaților din ambulatorii de specialitate, policlinici, dispensare medicale, cabinetele medicilor de familie, cu privire la vaccinarea împotriva Covid 19.
Instituția ne-a inștiințat că, în urma informării trimise tuturor unităţilor care au personal angajat din categoriile indicate mai sus, 3.160 de persoane au confirmat că și-ar administra vaccinul. Potrivit datelor provenite de la Institutul Național de Statistică, la finalul anului 2019, în județul Bacău erau 5.811 angajați în sistemul sanitar, personal medico-sanitar și 9.033 persoane care lucrau în centre de asistare a adulților. Așadar, din totalul de circa 15.000 de persoane, doar 20 la sută ar fi de acord să fie vaccinate împotriva Covid 19.
La Spitalul Județean de Urgență Bacău, personalul se teme de vaccin
„La noi, sunt secții unde aproape nimeni nu dorește această vaccinare”, a declarat managerul SJU Bacău, Adrian Popa. Dovadă stau cifrele: potrivit centralizării de la nivelul unității medicale, din 240 de medici, 74 s-ar vaccina, iar dintre cei 976 de asistenți, doar 224 s-ar imuniza contra noului coronavirus.
La Serviciul Județean de Ambulanță Bacău procentul este în jur de 50%, însă conducerea a trecut toți angajații pe listă. „Noi, în principiu, am trecut pe toată lumea, pentru că nu știm până când va veni vaccinul cine mai face boala și se imunizează. Pe de altă parte, la acel moment o să fim atenți și cine se poate vaccina. Poate sunt persoane alergice la anumite substanțe din vaccin și vor avea contraindicații. În serviciul nostru, mai mult de 50 la sută dintre angajați sunt de acord cu vaccinarea”, a declarat dr. Aura Crețu, directorul SAJ Bacău. În instituție lucrează în prezent 316 persoane.
Până la acest moment nu există un vaccin anti-COVID aprobat pentru uz uman. O serie de producători sunt înregistrați cu vaccinuri în diferite stadii de dezvoltare.
Organizarea programului de vaccinare anti-COVID-19 se va desfăşura în etape, în mod similar activităţilor desfăşurate prin Programul Naţional de Vaccinare şi nu are în vedere introducerea obligativităţii vaccinării împotriva SARS-CoV2, participarea la campania de vaccinare urmând a fi voluntară.
Doamna de la o institutie publica a zis
Daca e asa mare nevoie de personal medical si mai ales ca unii dintre ei mai fac si figuri, de ce nu calificam prin cursuri tinute de agentia de munca, somerii pe care ii avem ca si medici si asistente si infirmieri? Sunt sigura ca astia, muritori de foame, vor face treaba mai buna in sistem, cand vor vedea ce salarii li se ofera.
Alex a zis
pentru ca medicina nu se invata intr-un curs de 3 saptamani.
Vera a zis
N-ai prins poanta!
Mica a zis
Că staliniștii care făceau directori de cap imbecili cu 2 clase, huh? Imbecili nemarxiști!
Ceaucescu a zis
Asta seara erau patru echipaje de politie circulatie la trecerea de pietoni de langa sediul E-on, cu circulatia oprita si scandal. Se facuse blocaj de 500 de metri cu masini care stateau si asteptau sa le dea voie politia sa circule. O fi fost calcat cineva pe trecerea de pietoni, ca pe dreapta era tras un gipan si nu am vazut fiare de la vreo tamponare. Dat find ca in imediata apropiere traieste domn sef de la serviciul circulatie, poate il deranjati din somn cu o intrebare.
Amariei Gheorghe a zis
Atitudinea medicilor care nu au optat pentru vaccinare este de un profesionalism desavarsit, la fel cum este si tampenia celor care i-au intrebat si pus sa faca liste.
Un medic profesionist isi bazeaza deciziile pe informatii stiintifice, adica pe multa multa invatatura.
Un contopist din minister vine si-l intreaba pe unul din asta de stie ceva carte, daca vrea sa se vaccineze cu un vaccin ipotetic, despre care nu exista decat doua comunicate de presa, date chiar de compania care il produce, despre care nicio autoritate de reglementare nu s-a pronuntat in vreun fel , despre care niciun for medical stiintific nu a prezentat vreo concluzie.
Medicul ala cum poate raspunde in cunostinta de cauza la aceasta intrebare? Cum poate el lua o decizie informata si cum poate sa-i spuna mamutului prelucrator de liste daca vrea sau nu sa se vaccineze. Poate vaccinul este sigur pentru toata lumea cu exceptia celor care au palpitatii cardiace sau vreo boala autoimuna. Poate doctorul are ceva de genul, daca nu vede rezultatele studiilor legate de vaccin, rezultate ce nu sunt inca publice, cum poate el decide.
Imbecilitatea intrebarii este imensa si denota lipsa totala de profesionalism a celor care iau deciziii. Asta ne arata ca decidentii sunt contabili de cooperativa, nu profesionisti medicali. Daca erau, niciodata nu le trecea prin cap sa puna o asemenea intrebare in aceasta faza a autorizarii, pentru ca deciziile medicale sunt decizii informate.
Carmen Nita a zis
Oameni destepti, nu vor sa fie cobai, plus riscurile foarte mari de a nu fi respectate conditiile de transport de -70 grade celsius. https://www.sciencemag.org/news/2020/11/temperature-concerns-could-slow-rollout-new-coronavirus-vaccines
m.v. a zis
Povestea asta seamana perfect cu o alta experienta dureroasa prin care a trecut omenirea.Copiii lumii au fost salvati de virusul poliomelitei dupa ce toate laboratoarele de pe glob s-au mobilizat si au creat intr-un singur an (in 1950) mai multe vaccinuri. Iar copiii au fost vaccinati la gramada. Nimeni nu a mai asteptat testul timpului fiindca atunci era prea multa durere, la fel ca acum. Si asa au fost salvati copiii. Toate cadrele medicale ar fi trebuit sa stie asta. Dar ele habar n-au.
Bompton a zis
Chiar si in cazul in care s-ar reusi mentinerea vaccinului la temperaturi de -80, -70 de grade (ipotetic vorbind)pe durata transportului, a verificat Ministerul
Sanatatii conditiile in care ar putea pastra medicii de familie aceste vaccinuri si ma refer la frigidere acestora care cel putin in Bacau au tehnologia de acum 30 de ani?(cred ca mai rece de -18 grade nu reusesc sa raceasca + curieratul din tara asta, etc). Cred si eu ca nici doctorii nu vor sa fie soareci de test.
Q a zis
Acest vaccin nu va fi distribuit/stocat de medicii de familie. Cel putin nu in primele faze. Transportul la -80 de grade se practica de multa vreme si in cazul altor vaccinuri(Ebola) sau probe biologice . Nu e o noutate pentru lumea medicala. Exista de multi ani dispozitive portabile care pot tine temperatura pana la -90 grade .
https://www.elscolab.com/en/products/portable-ultra-low-temperature-freezer
Cand va ganditi la medii de stocare aveti in vedere ca dimensiunea unei doze de vaccin este foarte mica(1-2ml) .Vor putea fi stocate milioane de doze in spatii relativ mici.
Nu neaga nimeni ca va fi un efort logistic mare, dar nu stocarea si transportul vor fi marea problema aici. Organizarea in sine a vaccinarii va fi adevarata provocare, mai ales la noi in tara.
Oricum vaccinul nu va fi distribuit pana nu va primi toate avizele necesare iar reactii adverse vor fi cu siguranta. Sunt vaccinuri cu vechime care au reactii adverse neintalnite in primele faze de testare sau primii ani de utilizare.
Riscuri vor fi si daca ne vaccinam si daca nu. Trebuie sa ne gandim bine ce ne dorim…o continuare in acelasi mod cu un sistem de sanatate sufocat si economia aproape la pamant sau o reluare cat de cat a unei vieti normale.. ca de respectat niste reguli nu prea vad ca ne omoram tare…
feedback a zis
Sa zicem ca procentul din articol a fost corect aplicat, desi nu toate cadrele cuprinse in numarul total au o scoala medicala. Intrebarea e, daca sunt medici asta ii face cunoscatori absoluti in stiinta medicala? Reticenta lor vine din necunoastere si din lipsa de curiozitate, de a studia in continuare la ce nivel a ajuns stiinta in lume. Acum majoritatea lor merg cu Doamne ajuta si cu am facut tot ce s-a putut, ce-i drept la nivelul lor de cunoastere, probabil la nivelul anului in care au absolvit universitatea si rezidentiatul. Asa zis cursurile de pregatire pentru credite sunt de multe ori invechite, facute doar pentru a bifa niste credite dar nu pentru a testa nivelul de cunostiinte obtinut dupa aceste cursuri, asa cum se face in USA , tara unde medicina si cercetarea au atins cote de negandit intr-o tara ca Romania. Poate n-ar fi rau ca organizatii precum colegiul medicilor sa mai aduca cursuri legate de noile cercetari si rezultatele lor si colegilor din Romania.
Camelia a zis
eu abia astept sa fac vaccinul. daca asa putini au de gand sa se vaccineze, pacat, sr va mentine presiunea pe sistemul sanitar…
Camelia a zis
inseamna ca raman vaccinuri disponibile pentru oamenii obisnuiti, macar contra cost, uraaaa
Bianca Dragomir a zis
„Dark Waters” film realizat de americani dupa FAPTE REALE DOVEDITE CU PROBE IN INSTANTA despre masluirea studiilor de catre companiile americane cu privire la tefon si utilizarea lui in alimentatie = cancer. Aceste afaceri valoreaza miliarde de dolari, crede cineva ca aceste firme private dornice de profit se vor impiedica de niste „studii”….