• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Revolta constructorilor

Revolta constructorilor

Ziarul de Bacau 18 mai 2009 8 comentarii

LikeShare

cons.jpgZeci de firme de constructii din judet au de incasat miliarde de lei vechi de la stat pentru serviciile prestate, inca de anul trecut, la diverse unitati de invatamint, primarii sau alte institutii. Constructorii au contractat lucrari pentru reabilitatearea unor scoli sau gradinite din judet, pentru reparatia podurilor, a drumurilor afectate de inundatii vara trecuta, pentru reabilitare de unitati spitalicesti, biserici, modernizare iluminat public, canalizari etc. A trecut aproape un an, timp in care constructorii nu au primit nici un ban de la stat. In aceasta situatie sint zeci de constructori, disperati mai ales ca, din cauza lipsei banilor, risca sa-si piarda afacerile, chiar si casele cu care au girat diverse imprumuturi la banci.

Statul face presiuni, desi este dator

Unii dintre ei au decis sa stringa rindurile si sa initieze actiuni menite sa constringa statul sa le achite banii datorati. In total, circa 25 de firme de constructii au de primit de la stat aproape 6 milioane de lei (circa 60 de miliarde de lei vechi). Printre cei care au de incasat bani de la stat se numara Petru Cojan, de la Dancomar SRL Bacau, cu 300.000 de lei noi, Neculai Dumitrache, de la firma Fair-Play, cu 763.394 de lei, Claudiu Umbrarescu, firma Construct Instal International, cu 89.000 de lei, Doina Budala, Terra Mater, cu 450.000 de lei, Iulian Radu, Fan Construct, 450.000 lei, Dan Tigler, Motris Company, 300.000 lei, Dorin Nasturas, 300.000 lei. „Sintem un grup de constructori care intentionam sa dam statul in judecata, pentru ca efectiv, nu mai putem astepta. Avem presiuni din toate partile, inclusiv din partea statului, care, culmea, ne este dator noua. Nu mai vorbesc de banci si de furnizorii nostri, Vasion, Rustrans, Vamina, Dedeman etc, de la care am luat materiale de constructii. Deja au inceput sa ne execute silit”, se pling constructorii.

Amenintari cu greva fiscala

Din cauza datoriilor la stat, firmele de constructii risca sa nu mai poata participa pe viitor la nici o licitatie. In plus, unii patroni se gindesc sa-si trimita acasa angajatii, pentru ca nu mai au cu ce-i plati. Pe de alta parte, constructorii au bani blocati la stat, intrucit au apucat deja sa factureze lucrarile prestate si, prin urmare, nu mai pot recupera TVA-ul. Disperarea patronilor de firme din constructii ii determina pe acestia sa recurga chiar la actiuni mult mai extreme, cum ar fi, de pilda, greva fiscala sau pichetari si mitinguri de protest. Un astfel de protest, greva fiscala, a avut loc, in urma cu circa 20 de ani, in Statele Unite, California, in urma caruia autoritatile statului au fost nevoite sa cedeze. Practic, greva fiscala s-ar putea manifesta prin refuzul contribuabililor de a achita darile la stat. Mai exact, firmele isi deschid un cont colectiv la o banca (cu o parola multipla, fara ca statul sa poata avea acces la acei bani) in care fiecare cetatean, institutie, firma etc. depune la termenele stabilite (lunar, trimestrial, semestrial, anual) banii pentru plata impozitului si o foaie de varsamint care sa certifice cind s-a efectuat plata (ziua, luna, ora, anul). Acest document va proba ca plata s-a facut corect si la termen, in perioada stabilita, fara intirzieri.

Primaria Sacesti, in prag de insolventa

Primaria Saucesti a adunat, in urma inundatiilor de anul trecut, datorii la firmele de constructii de aproape doua milioane de lei, bani pe care ar fi trebuit sa-i primeasca de la Guvern. La mai bine de jumatate de an de la incheierea lucrarilor, firmele care au efectuat lucrarile de
inlaturare a efectelor inundatiilor sint in pragul falimentului pentru ca, desi au de primit zeci de milioane de lei, nu au vazut efectuata nici macar o plata. In aceasta situatie se gasesc peste 25 de firme bacauane. „Am 1,6 milioane de lei de platit la cele patru firme care au efectuat lucrari in comuna noastra si 200 de mii la drumuri. Am facut sesizari peste sesizari la toate institutiile posibile, la Consiliul Judetean, Prefectura, la Ministerul de Finante, la Guvern si la
Presedentie. Nu am primit raspuns decit la cea din urma, dar un raspuns atit de evaziv incit nu pot trage nici o concluzie si nici nu pot oferi un raspuns de bun simt firmelor. Mi s-a comunicat ca situatia a fost sesizata Ministerului de Finante si de la ei sa ma astept la raspuns”, a declarat primarul comunei Saucesti, Constantin Manea. De frica falimentului, firmele au actionat in instanta primariile din judet, iar cea din Saucesti este in prag de insolventa. „Am fost dati in
judecata, am pierdut si recursul si acum urmeaza sa fim executati silit. Nu stiu ce se va intimpla”, a mai spus Manea.

Florentin RADU, Doina TIMUS

„Nu sint bani”

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Bacau spun ca ultimii bani au fost repartizati pentru investitii in scoli in martie 2009, pentru datoriile din anul 2008. „Nu sint bani, n-are Ministerul Educatiei bani. In fiecare an asteptam sa ni se aprobe un buget, dar anul asta nu am primit. De obicei prin martie veneau primele Hotariri de Guvern. E prima data cind se intimpla ca la ora asta sa nu avem inca banii”, a declarat ing. Viorel Marin, de la Serviciul „Investitii” al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. (Laura HUIBAN)

LikeShare

Din categoria: Top Story

Reader Interactions

Comentarii

  1. ... a zis

    18 mai 2009 la ora 6:55 am

    Este nepermis ce se imtampla, am senzatia ca guvernul si-a propus sa falimenteze toate firmele romanesti!

    Răspunde
  2. Bila Neagra a zis

    18 mai 2009 la ora 9:21 am

    Cu buna stiinta se distruge tot ce este roman si romanesc pentru a transforma Romania intr-o imensa piata de desfacere pentru UE. Daca ne-au primit in structurile de elita ale Europei fara sa indeplinim vreo conditie minimala, acum platim… Si platim fara sa fi avut vreun avantaj decat belele… 😳

    Răspunde
  3. laura a zis

    18 mai 2009 la ora 11:15 am

    o fi statul dator dar si muncitorii daca ar fi mai profesionisti nu ar fi rau…..va amintiti perderea de timp de pe podul care uneste bacaul de serbanesti????1 muncea si 10 se uitau.
    asa ceva nu intalnesti nicaieri in lume.

    Răspunde
  4. george a zis

    18 mai 2009 la ora 11:31 am

    Spuneti si de datoriile pe care le are CET-ul la furnizori, din cauza primariei Bacau, care nu isi plateste facturile scolilor si liceelor si subventiile pentru populatie?! Ca din cauza asta a fost dat afara Dragusanu, ca a indraznit sa ceara socoteala primarului!!!!

    Răspunde
  5. ... a zis

    18 mai 2009 la ora 12:21 pm

    hai ma georgica…lasa-ma cu dragusanul tau!!! vroiai sa-i conduca romica cet-ul?

    Răspunde
  6. ... a zis

    18 mai 2009 la ora 3:41 pm

    pai nu e logic oameni buni: constructorii nu mai au bani, ca nu si-au primit banii de la stat,salariatii nu-si primesc salariile si nu platesc facturile la asociatii si impozitele la stat catre primarii, primaria nu are bani si nu da bani la cet sau furnizori si tot asa! Sa traiti bine! Mai nou s-au reprofilat si ei :la bine si la rau!
    Bine a fost numai sub guvernarea pnl ,ca acum vedem ce haos este!

    Răspunde
  7. george a zis

    18 mai 2009 la ora 10:09 pm

    pt… : auzi prietene, dc esti tot acela cu care m-am mai conversat, am impresia ca ori vb din povesti ori ti-a spalat romica creierul ori… esti chiar romica!!! dragusanul (si aici exclud orice influenta sau legatura a sa cu haita pd-l) e peste romica din orice pozitie, chiar si la sofat! 😉

    Răspunde
  8. liviu caragea a zis

    23 mai 2009 la ora 9:51 pm

    Situatie identica si la Tulcea

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • adrian la Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia
  • Rom și cola = Cuba libre la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”
  • Gigi Harnicul la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • Aladin la Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia
  • Ana la Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău