• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Revoltă spontană la Servicii Energetice Moldova

Revoltă spontană la Servicii Energetice Moldova

Ziarul de Bacau 19 septembrie 2013 Lasă un comentariu

LikeShare

O reuniune de lucru a conducerii societății, dedicată căutării soluțiilor de redresare economică a acesteia, a adunat în curte o parte dintre salariați, nemulțumiți de întârzierea lefurilor. Directorii societății spun, însă, că situația poate reintra în normal din luna octombrie.

ts1.even.protest

Petru DONE

Starea de tensiune creată printre salariații societății Servicii Energetice (SE) Moldova Bacău se menține, pentru că oamenii nu au primit lefurile de două luni și jumătate, iar perspective încurajatoare în aces sens – spun ei – nu prea sunt. Ieri, 18 septembrie, conducerea societății s-a întâlnit cu administratorul special al acesteia și cu liderii de sindicat pentru a stabili soluții de redresare economică. Reuniunea a fost un prilej potrivit pentru ca o parte dintre salariați să se adune în fața sediului firmei și să protesteze. Ei au ieșit cu pancarte pe care și-au scris nemulțumirile, multe legate de problemele mari ale societății, create cu mulți ani în urmă.

„Noi știm că discuțiile lor de miercuri nu sunt hotărâtoare – spuneau salariații. Totul se va hotărî de acționarul majoritar, care este firma de stat Electrica. Dar noi am auzit că se vrea iar diminuarea salariilor cu 33%. Bonuri de masă nu mai avem de doi ani. Cu ce trăim? De lucru avem, acum, dar să muncești fără bani e ca în sclavagism. Culmea este că noi avem încărcare pe frontul de lucru, dar ne trimit în săptămâna redusă de lucru. De ce? Numai ca să ne ia din bani. Pe toată Moldova mai suntem 420 de oameni, dar vor să ne reducă la 63. Probabil numai cei care vor mai păzi patrimoniul imens al societății, până va fi vândut.”

Salariații arată cu degetul spre conducere, directorii se apără

Angajații consideră că lipsa de decizie și de răspundere a conducerii executive a societăților din Grupul Eletrica, a consiliilor de administrație și a adunărilor generale ale acționarilor, cât și a acționarului unic (Electrica) au fost factorii care au condus la aducerea lor aproape de în faliment. Oamenii nu-și primesc lefurile, iar această situație îi face să se uite, acum, chiorâș la mașinile luxoase ale unor șefi, despre care spun că încasează salarii consistente. Cu mai bine de o lună în urmă, ei au pichetat, pe aceleași motive, Guvernul și sediul Electrica, dar fără niciun rezultat. Șefii erau plecați, probabil, în concediu.
După analiza făcută ieri, la Bacău, directorul general al SE Moldova, Dan Nicu Pară, era însă mai optimist. „Momentan – ne-a declarat directorul general -, am detensionat situația. E.ON, principalul nostru client, a deblocat un volum important de lucrări, dar problemele vin din urmă și se rezolvă treptat. Sperăm ca în octombrie să intrăm în normal. Noi am asigurat salarii și în perioada când nu am avut de lucru. Acum, la greu, am luat unele măsuri nepopulare, ca reducerea săptămânii de lucru la patru zile. În prezent avem de lucru, însă facturile se decontează la anumite perioade, iar noi doar de acum încolo putem încasa bani. Banii nu-i primești la momentul facturării. De aici un anumit decalaj”.

O istorie sinuoasă

SE Moldova provine din fosta SISEE Moldova – Sucursala de Întreținere și Servicii Energetice și Electrice, societate cu un patrimoniu uriaș, dar pe care nu au fost întocmite acte, ceea ce actualei societăți nu-i permite participarea la licitații pentru lucrări. De asemenea, la înființarea SE Moldova, prin protocol i-au fost transmise și 115 milioane de lei datorii. Societatea are un patrimoniu uriaș, de care sunt, probabil, interesați mulți. Terenuri în opt județe ale Moldovei, clădiri, coloane auto, dotare tehnică etc. Prin privatizarea filialei de distribuție și furnizare a energiei electrice Electrica Moldova, preluată de E.ON Energie AG-Germania în aprilie 2005, obiectul de activitate al Electrica Serv nu a mai putut fi îndeplinit întrucât s-a modificat mediul concurențial. Aceasta a fost determinată de o strategie a operatorilor de distribuție a energiei electrice privatizați, privind reducerea costurilor de mentenanță prin preluarea unei părți din activitate și renunțarea la unele dintre activități. Electrica Serv, cu structura dimensionată, inițial, pentru a executa lucrări la toate filialele de distribuție ale Electrica, nu a mai reușit să acopere întreaga capacitate a societății. Astfel, o parte din forța de muncă angajată a rămas neocupată, ducând la un rezultat negativ al exercițiului financiar. În decembrie 2008 și ianuarie 2009 au fost făcute concedieri colective și s-a redus numărul total de angajați cu 1.705, până la 8.100, în toată țara. Deși s-a încercat eficientizarea activității, în Moldova, ca și în alte zone, s-au înregistrat rezultate negative, scăderi ale fluxului în numerar și nu s-au mai putut plăti obligațiile la bugetul consolidat al statului.

Viitorul este privatizarea

Acum, Electrica – a mai spus, ieri, Dan Nicu Pară – se află în plin proces de restructurare, impus și de FMI, în care trebuie respecate anumite termene. Astfel, până în aprilie 2014, împreună cu celelalte entități din Grupul Electrica, filialele vor fi scoase la privatizare. Aceste prefaceri sunt dureroase, pentru că presupun o scădere a veniturilor salariale, o întrerupere în continuitatea lucrărilor (operatorul scoate la licitație când vrea, iar licitația presupune și o marjă de insucces). „Acum am găsit – a precizat directorul general – soluții. O parte care vor rezolva problemele pe termen scurt, altele care vor aduce, sperăm, liniște într-un interval de circa șase luni. Programul de restructurare a Electrica va continua, iar o parte din personal va trebui să plece, printr-o metodă stabilită la nivel de Grup, cu anumite salarii compensatorii. Se lucrează, încă, la acest plan de reorganizare. El nu este bătut în cuie. Aici participă și Ministerul Economiei. Și sperăm ca, după trecerea acestei etape, să rămânem viabili și să putem asigura, fără probleme, existența oamenilor. Avem niște drafturi de reorganizare, cu termeni în limite minime și maxime. Ele vor fi supuse analizei managementului și sindicatului, după care vor fi prezentate, săptămâna viitoare, în Consiliul de Administrație al nostru, apoi la Electrica”.

LikeShare

Din categoria: Top Story

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău

Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Tânără din Bacău, „tămăduită” de 160.000 euro ca să-și salveze căsnicia

Alianța USR-AUR de la Primărie, invocată în dezbaterea prezidențială: “Nicușor Dan nu știe că Viziteu este în Primăria Bacău, unde avem o alianță”

Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • SS la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • Dragos la Noaptea Muzeelor 2025, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
  • dan la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • puneti mana pe carte la Barleta aduce muncitori indieni la fabrica din Bacău. „Tinerii nu își doresc să muncească în producție”
  • Nicu la Aerostar SA Bacău anunță un profit în scădere semnificativă. Vezi explicațiile conducerii companiei!

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău