– zeci de taximetristi au participat ieri la un mars de protest, pe strazile Bacaului – nemultumirea lor a plecat de la faptul ca, in urma cu citeva luni, parte din ei au fost somati de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau pentru plata datoriilor reprezentind contributia la asigurarile de sanatate pentru cinci ani, plus penalitati – oamenii spun ca nu au stiut ca au de platit aceste contributii si ca nu sint de acord sa plateasca penalitati – conducerea Casei Bacau spune, la rindul ei, ca somatia este conform legii si ca obligatia de a se informa in legatura cu datoriile avute revine fiecarei persoane in parte si nu altcuiva
La finele lunii iulie, citeva zeci de taximetristi bacauani, membri ai Asociatiei Taximetristilor din Bacau, au primit somatie din partea Casei de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau pentru plata datoriilor la asigurarile de sanatate retroactiv, plus penalitati. Somatiile i-au revoltat pe taximetristi, care spun ca s-au trezit pe nepusa masa ca sint datornici la stat, fara ca ei sa fi avut vreodata habar de acest lucru.
„Respectam legea, dar sa ne taie penalitatile”
Ca semn de protest, ieri, 9 septembrie, peste 100 de soferi de taxi au organizat un „mars” de la volanul autoturismelor, strabatind principalele artere ale orasului. „Ne-am trezit in posta cu somatii ca avem de platit contributia la asigurarile de sanatate pe cinci ani, plus penalitati enorme. Anual, de la Administratia Financiara scoatem certificat fiscal pe care scrie ca nu avem datorii catre stat. Avem de platit vreo 40 de milioane de lei vechi, din care vreo 20 sint numai penalitati. Este imposibil asa ceva”, s-au revoltat taximetristii. Ei spun ca de-a lungul timpului au fost la medicii de familie si, desi li s-a spus ca-s neasigurati, nimeni nu le-a dat de inteles ca trebuie sa mearga sa-si plateasca darile la Casa. „Nu avem de unde sa dam acesti bani! Si pentru ce sa-i dam cind noi, in toti acesti ani, nu am beneficiat de servicii medicale gratuite?”, au zis taximetristii. „Vrem sa respectam legea, dar cerem recalcularea contributiilor, scutirea de penalitati si, nu in ultimul rind, plata esalonata a datoriilor”, a spus Eduard Lungu, presedintele Asociatiei Taximetristilor (AT) Bacau. Marea nemultumire a protestatarilor este ca abia acum sint anuntati ca au de platit contributie la sanatate si mai sint si penalizati pentru asta.
Conducerea CJAS Bacau invoca legea
Reprezentantii CJAS Bacau spun ca au actionat conform legii si ca singurii abilitati in a se informa asupra obligatiilor lor sint insisi taximetristii. „Le-am formulat, de altfel, raspuns in scris si le-am explicat, conform legii, punctul nostru de vedere. Unde-i lege nu-i tocmeala”, a spus Iulian Oboroceanu, purtatorul de cuvint al CJAS Bacau. Potrivit acestuia, conform actelor normative si a normelor metodologice privind infiintarea si desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice, „persoanele fizice care desfasoara prin forte proprii activitati economice in mod independent, precum si membrii asociatiilor familiale trebuie sa fie asigurati obligatori in sistemul de pensii si alte asigurari sociale, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate”. Calculul contributiei la asigurarile de sanatate si penalitatile, a mai specificat reprezentantul CJAS Bacau, s-au facut de asemenea in baza legilor in vigoare. „Ei trebuiau sa se declare singuri la Casa. Asa cum declara veniturile la Administratia Financiara, asa trebuiau sa vina si aici sa se inregistreze si sa plateasca contributia”, a specificat Oboroceanu. Somatia a fost trimisa abia acum, sustine reprezentantul Casei, pentru ca acum s-a ajuns cu verificarile la aceasta categorie de contribuabili.
Unde-i lege, nu-i tocmeala
Finantistii sustin punctul de vedere al CJAS, pe simplul motiv ca legea este una pentru toti, iar in cazul in speta este vorba de aceeasi prevedere legala. Persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent (inclusiv cea de taximetrie) sint infiintate si functioneaza in baza Legii 507/2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice. In conformitate cu prevederile art. 49 din Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal – spune purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Adrian Anghel -, „pentru persoanele fizice autorizate care realizeaza venituri din activitati independente si desfasoara activitati cuprinse in nomenclatorul stabilit prin ordin al ministrului Finantelor publice, individual, fara angajati, venitul net se poate determina pe baza de norme de venit anuale”. De asemenea, acolo se mai face precizarea ca pentru contribuabilii care desfasoara mai multe activitati, printre care si cea de taximetrie, impunerea se face in sistem real. In acest caz, venitul net din activitatea de taximetrie luat in calcul nu poate fi inferior normei de venit, stabilita pentru aceasta activitate.
Taximetristii pot apela la avocati
Nemultumirea taximetristilor poate face si obiectul unui proces in instanta. „Obligatiile de plata cu natura contractuala nu rezulta din lege. Ei pot sa se adreseze unui avocat sau unei persoane cu studii de specialitate pentru a formula o contestatie de executare, in cadrul careia se discuta atit titlul executoriu cit penalitatile. Mai departe, instanta va da verdictul”, a declarat avocatul Cristian Cojocaru. Avocatii mai spun ca acum depinde ce act se afla incheiat intre cele doua parti, taximetristi si Casa de Sanatate.
Madalina ROTARU, Claudiu TANASESCU, Petru DONE
Anonim a zis
Nu-mi place sa ma bag , fiindca nu se face sa vorbesti despre alte categorii sociale, insa prin clasa 8-a, nu mai retin la ce obiect, profesorul ne-a pus sa scriem de o suta de ori:”necunoasterea legilor nu te absolva de vina”! Cred ca acest citat nu a fost discutat de-ajuns in societatea noastra.
sugestii a zis
1. Cand primesc titlul executoriu de la CAS, sa initieze contestatie la executare in 15 zile de la comunicare;
2. In multe judete din tara contestatiile sunt castigate de debitori ( vezi Cluj )pe motiv ca titlul executoriu nu indeplineste conditiile exprese pentru un asemenea act inclusiv pe motiv ca nu exista un raport contractual intre debitor si CAS
3. In tara exista 4 case de asigurari de sanatate, legea neputand obliga contribuabilul sa incheie asigurarea cu o anumita casa. Obligatia este numai de a se vira contributia la stat = de apelat la serviciile altor case de asigurari ( cea de la Min. Transporturilor, etc)in eventualitatea in care nu se vor calcula penalitati.
4. Apelati la un avocat