Ministerul Educației a publicat astăzi, 4 iulie, pe site-ul dedicat http://evaluare.edu.ro, rezultatele finale obținute, după soluționarea contestațiilor, de absolvenții claselor a VIII-a care au susținut probele sesiunii 2023 a Evaluării Naționale, desfășurată în perioada 19 – 22 iunie.
În județul Bacău, în urma reevaluării lucrărilor contestate, proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 75,87% (3.545 de candidați), în creștere cu 0,04% față de rezultatele inițiale, când proporția a fost de 75,83% (3.543 de candidați). A crescut și numărul candidaților cu media generală 10 (zece), de la 10 (înainte de contestații) la 12 (după contestații).
În urma centralizării rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2023, de către Inspectoratul Școlar Județean Bacău, la proba de Limba și literatura română, 53 de candidați au obținut nota 10 (zece), față de 52 câți au fost înainte de contestații. La proba scrisă de Matematică, 83 de candidați au obținut nota maximă 10 (zece), față de 77 de candidați înainte de contestații.
La proba de Limba și literatura română, după soluționarea contestațiilor, au obținut note mai mari sau egale de/cu 5 (cinci) 3.779 de candidați, iar la proba de Matematică 3.426 de candidați. După contestații:
- la Limba și literatura română: 271 de note au crescut, 24 au rămas la fel și 172 au scăzut;
- la Matematică: 117 note au crescut, 37 au rămas la fel și 65 au scăzut.
Contestații soluționate cu medii crescute: 388. Contestații soluționate cu medii scăzute: 237.
La nivelul judeţului Bacău s-au înregistrat în total 689 de contestații. Dintre acestea, 470 au fost la Limba și literatura română, iar diferența, respectiv 219, la Matematică. La Limba și literatura maternă, probă scrisă în examen, județul Bacău a avut 16 de candidați înscriși, din care au fost prezenți 12 candidați, iar 11 dintre ei au luat note mai mari de 5 (cinci). Niciunul nu a depus contestație.
Rata de participare la Evaluarea Națională 2023, la nivelul județului, a fost de 93,6% (un număr de 4.672 de candidați prezenți, dintr-un total de 4.992 de absolvenți înscriși).
Urmează etapa de admitere în liceu, unde media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la Evaluarea Națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele scrise din cadrul examenului.
Conform calendarului oficial, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții de gimnaziu și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 6 -7 și 10 – 17 iulie. După corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată, prima etapă a repartizării computerizate în învățământul liceal este programată pentru data de 19 iulie.
Mihai a zis
Interesante cifrele, normal ar fi ca si salariile dascalilor sa fie in functie de performante.
Nu e normal sa ai pretentii de salarii de occident atat timp cat de pe mana ta ies analfabeti, simpla prezenta la catedra nu ar trebui sa fie prima si singura conditie in 2023.
Anonymous a zis
Atata timp cat in acest sistem se vor face angajari pe posturi pe ochi frumosi si pe pliculete grase si nu pe valoarea si stiinta omului, nici nu va fi altfel in scoala romaneasca. Daca o fosta badanta poate lua cu usurinta locul unui profesor foarte bun,dar fara pile, doar pentru ca intinde plicul, ce rost mai au alte discutii? Copiii nu au nevoie de profesori buni potrivit directoarelor blonde, cu masini trase la scara.