La Spitalul Județean de Urgență Bacău, au fost salvați în ultimele 6 luni peste 30 de pacienți cu accident vascular cerebral, prin procedura de tromboliză intravenoasă. În total, 43 de spitale din întreaga ţară sunt incluse în programul pilot „Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al AVC“, derulat de Ministerul Sănătăţii. Bilanțul aplicării procedurii în Bacău a fost premiat la Conferința Națională de Stroke (AVC) 2019.
În perioada în care s-a aplicat procedura, la SJU s-au prezentat circa 600 de pacienți cu accident vascular cerebral, dar numai 6% dintre aceștia au putut fi tratați prin tromboliză intravenoasă, pentru că tratamentul este indicat doar celor care se prezintă repede la Urgențe.
Dr. Adriana Mihăilescu, medic neurolog, coordonator program, și dr. Doina Lazăr, medic șef Neurologie, au precizat, într-o conferință de presă, că, practic, pacientul are la dispoziție o „fereastră terapeutică” de 4 ore și jumătate, în care se includ cele circa 50 de minute petrecute pe fluxul de la Unitatea de Primiri Urgențe. Dr. Elena Bilbor, medic șef Urgențe SJU, a subliniat buna colaborare cu personalul de pe ambulanțe, de la radiologie, laboratorul de analize și cu medicii neurologi.
„Acest program este un succes, foarte mulți pacienți s-au recuperat spectaculos”, a precizat dr. Doina Lazăr, medic șef Neurologie. Ea a insistat pentru un regim de viață sănătos, pentru că „e mai bine să prevenim”.
Potrivit Dr. Adriana Mihăilescu, medic neurolog, coordonatorul programului, în cele 6 luni de la primul pacient, s-au calificat pentru acest tratament circa 6 procente din 600 de bolnavi. 28 dintre aceștia au plecat „pe picioarele lor”, fără dizabilități. Procentul deceselor a fost de 9%, față de o medie de 18%, în cazul tratamentului clasic. Cel mai tânăr pacient a avut 38 de ani, iar cel mai vârstnic, 93 de ani.
Dr. Ioana Dinu, director medical SJU Bacău, a declarat că, până acum, Ministerul Sănătății a alocat doar 50.000 de lei pentru acest program, iar restul costurilor a fost acoperit din resurse proprii de spital.
miron a zis
Ar fi uman si corect ca un bolnav de AVC sa nu stea la Primiri Urgente 50 de minute, ci sa fie luat ,,ca in filme,, adica sa fie luat imediat de pe targa Salvarii si bagat la sala de tratament, nu sa mai stea 50 de minute pe fluxul de la Primiri Urgente !!!!
Mariana a zis
Felicitari D-nei doctor Mihailescu. Am cunoscut-o anul trecut la un consult al mamei cu AVC ischemic. A avut aceeasi atitudine cu D-na doctor de la Fundeni la care am fost eu internata cu aceeasi problema. Cred ca si cele 50 minute in urgenta este un timp ok pentru evaluarea pacientului, doar ca si tomograful sau RMN-ul sa functioneze.