Primarul Bacăului a luat parte la masa mai-marilor Europei la fundamentarea bugetului multianual. Tot la Bruxelles, Romeo Stavarache a susținut importanța ajutoarelor de stat regionale.
Ștefan POPA
Primarul Romeo Stavarache a participa în perioada 31 ianuarie – 1 februarie la Plenara Comitetului Regiunilor de la Bruxelles. Edilul Bacăului este raportorul Comitetului Regiunilor (CoR) pe regulamentul fondului de coeziune 2014 – 2020. La Bruxelles a fost adoptată o rezoluție privind pachetul de coeziune și bugetul european multianual. Numeroase runde de negocieri au avut loc în vederea obținerii unui acord politic privind Cadrul financiar multianual 2014 – 2020.
Contextul crizei și presiunea pe bugetele publice naționale au îngreunat și mai mult discuțiile, chiar dacă instituțiile europene implicate au făcut eforturi deosebite pentru a facilita obținerea unui compromis. Un acord echitabil, sustenabil și responsabil care să permită finanțarea strategiilor și politicilor UE de creștere inteligentă, durabilă și inclusivă. Autoritățile locale și regionale prin reprezentanții lor în CoR și-au exprimat așteptările, dar și îngrijorările mai ales pe seama nivelului bugetului propus de Comisia Europeană. „În opinia mea, nivelul bugetului propus de Comisia Europeană rămâne o bună bază pentru discuții ca nivel minim acceptat, însă cred că va fi foarte dificil să se ajungă la un acord pe această propunere atâta timp cât pe fondul negocierilor primează argumentul „juste retour” și nu implicațiile vis-a-vis de creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă”, a susținut primarul Romeo Stavarache.
„În raportul Comitetului Regiunilor pe fondul de coeziune pe care am avut onoarea să-l susțin, am făcut o serie de recomandări care vin în întâmpinarea nevoii de a cheltui mai eficient fondurile europene și de a spori valoarea adăugată a investițiilor finanțate din bugetul european. Sunt principii care ne vor ghida de acum înainte în alegerile pe care le vom face la nivel local și regional și proiectele pe care le vom realiza. În acest stadiu al discuțiilor, pentru autoritățile regionale și locale este important să se respecte calendarul negocierilor, respectiv obținerea unui acord în primul trimestru al anului 2013 pentru a permite factorilor de decizie de la nivel național și dezvoltatorilor de proiecte să finalizeze programarea pentru următorul exercițiu financiar 2014 – 2020”, a mai arătat edilul Bacăului.
Romeo Stavarache a susținut importanța ajutoarelor de stat regionale
Primarul Bacăului a susținut punctul de vedere al Grupului Liberalilor din Comitetul Regiunilor în schimbul de opinii pe tema ajutoarelor de stat regionale la care a fost invitat Comisarul European pentru concurență, Joaquin Almunia. „În calitate de primar al unei localități cu aproape 200.000 de locuitori, municipiul Bacă din România, sunt pe deplin conștient de importanța ajoturului de stat regional pentru susținerea economiei, stimularea creșterii economice și crearea de noi locuri de muncă. Dezvoltarea piețelor locale, a serviciilor publice și modul cum se pot folosi diversele instrumente de politici publice, inclusiv ajutoarele de stat ne preocupă în mod direct. Pentru noi, reprezentanții autorităților regionale și locale este foarte important să fim consultați pe tema acordării ajutoarelor de stat regionale și în ce condiții pot fi ele acordate în următorul exercițiu financiar 2014 – 2020”, a mai spus Romeo Stavarache.
Primarul Bacăului a avut în alocuțiunea sa și două întrebări pentru înaltul demnitar european: „V-aș întreba deci cum vedeți dumneavoastră implicarea Comitetului Regiunilor în exercițiul dezbaterii pe modificarea regulamentelor europene privind ajutoarele de stat?”. La final edilul Bacăului și-a arătat îngrijorarea față de dezvoltarea întreprinderilor mijlocii. „Insist asupura durabilității locurilor de muncă deoarece, companiile mici își delocalizează cu greu afacerile. Ele sunt în mod clar un factor de stabilitate economică pe termen lung în regiuni. Noile orientări din proiectul dvs. prevăd deja un tratament favorabil pentru ajutorul de stat din sectorul IMM-urilor, iar grupul ALDE este încântat de aceasta. Totuși, avem unele îndoieli cu privire la tratamentul aplicat categoriei de companii de talie mijlocie care sunt peste pragul IMM-urilor, dar care nu pot fi încadrate în categoria companiilor de talie mare. În acest context v-aș întreba cum intenționează Comisia să ia în calcul cerințele specifice ale acestor companii?”, a precizat Romeo Stavarache.
Lasă un răspuns