Un număr de 65 de localități din județul Bacău vor fi îngropate în propriile gunoaie, deoarece au adunat datorii de peste 10,7 milioane de lei la operatorul de salubrizare. Romprest SA, firma care strânge deșeurile din cele 65 de localități, amenință că pleacă fix peste 90 de zile dacă nu încasează facturile restante.
Între timp, și Eco Sud SA, operatorul gropii de gunoi ecologice a județului, are facturi neîncasate de peste 2 milioane de lei. Plățile efective trebuie să le facă ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare) Bacău, ai cărei membri sunt Consiliul Județean și localitățile județului.
Din totalul datoriilor, circa 3 milioane de lei fac obiectul unui litigiu nefinalizat încă în instanță între ADIS și primăriile Moinești și Dărmănești. Pentru restul, cauzele sunt diversificate, însă toate îi indică pe primari drept principali generatori ai problemei.
Practic, datoriile s-au acumulat pentru că autoritățile locale au micșorat artificial numărul de plătitori ai taxei speciale de salubritate. De la 308.000 de locuitori, primarii au scăzut din condei cifra la 220.000, însă cantitățile de deșeuri colectate din localități arată că primăriile mint cu premeditare referitor la numărul populației. Practic, conducerea ADIS consideră că o scădere cu 30% a populației este „neverosimilă”.
O altă cauză ce ține tot de edili este că aceștia întârzie plățile din rea-credință, iar campioni sunt cei din Blăgești și Stănișești. La precedenta criză, când s-a suspendat serviciul de salubrizare, primarii localităților cu datorii și-au asumat debitele la pachet cu un grafic de plată pe care nu l-au mai onorat când s-au văzut cu sacii de gunoi în „căruță”.
De asemenea, dacă tot raportează o populație mică, primarii sunt cei care ar trebui să ia în calcul problema taxei de salubrizare, pe care ar trebui să o crească, pentru a o corela cu toată cantitatea de gunoi.
Autoritățile locale, mai susține ADIS, dau dovadă de „pasivitate și toleranță” față de beneficiarii casnici neidentificați și față de cei necasnici (firme și instituții publice), cărora li s-a permis să funcționeze fără contracte cu Romprest, în timp ce deșeurile lor se regăsesc în dreptul „casnicilor”.
Cele mai mari probleme și implicit restanțe se regăsesc în circa jumătate din cele 65 de localități ale județului ce au contracte cu Romprest prin intermediul ADIS. De la precedenta criză, debitele nu au scăzut, ba chiar au crescut treptat, până la situația de acum, când cele peste 10,7 milioane de lei par imposibil de acoperit.
„Rezolvarea problemei depinde exclusiv de cei 65 de primari și de consiliile locale implicate, dacă vor adopta un set de măsuri pentru asigurarea echilibrului financiar al contractului, raportat la numărul real de beneficiari”, a declarat, pentru Ziarul de Bacău, Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS Bacău.
Romprest ridică deșeurile din 65 de localități, însă o mare parte a celor 93 de localități ale Bacăului au acumulat datorii de peste 2 milioane de lei și către Eco Sud SA, operatorul gropii de gunoi ecologice care deservește tot județul.
Viorel a zis
O lista a ,,rusinii,, aveti, domnilor jurnalisti?
Gicu a zis
Nu ar fi mai usor taxarea gunoiului pe greutatea colectata, adica frumos o lista cu cetatenii de la care ridici gunoiul, cantitatea colectata la fiecare iar o data la 2-3 luni sa se faca o compensare cu primaria. Asa nu vin cei din primarie sa imi ceara anual 500-600 lei anual pentru o sacosa de hartii cum fac cei din Margineni, obligandu-ma sa le platesc lor o tona de gunoi de pomana, ca asa vor clanurile din primarie, de ce sa nu platesc 20 lei cat gunoi produc. De asta e si aceasta excrocherie intretinuta de catre primari si functionari de doi bani platiti ca niste bancheri pentru ars gazul de pomana in primarii sau acasa, ca oricum nu ii intreaba nimeni nimic si pontajele sunt de vrajeala, care nu sunt in stare nici sa faca o lista cu locuitorii actuali ai comunei. Cum sa nu se planga Romprest ca se scad locuitorii cand nici macar primariile suprapopulate cu trantori nu sunt in stare sa stie cati locuitori au, de aici si indemnizatiile mai mari datorita asa-zisului numar mare trantori, in realitate e cam la 50-75%, pe lista electorala era si bunicul care murise cu 20 de ani in urma. Doar de tepuiri se ocupa UAT, primari analfabeti cu functionari si consilieri de aceleasi calibru, de asta noi nu mergem inainte, in loc sa fie montate pubele sau locuri pentru colectarea selectiva, se distrug si cele care erau si ca prin minune, suprafetele respective ajung in proprietatea unor dubiosi cum e in Barati langa moara de a inchis tot ce se putea.
ANDREI a zis
Da domnia dumitale produce gunoi de 20 de lei/an ? Tu esti ala care vii in fiecare dimineata cu masina in drum spre servici si arunci gunoiul la mine la bloc ? Lasa ca o sa vin sa ti-l arunc in ograda. Gasesc eu o factura, o adresa prin gunoiul tau…
Mircea a zis
Hopa, a si iesit pensionarul de garsoniera, „propritar de bloc” cu scormonitul in gunoaie cum a vazut el la televizor la stirile de la ora 5 printre violuri si crime ca se face. Poate respectivul chiar produce gunoi de 20 lei, de unde stii tu ca nu-i asa, poate nici nu locuieste acolo iar primaria il obliga sa plateasca nu stiu cat gunoi doar ca asa au hotarat niste inapti din consiliul local. Tu stii ca firma de salubritate plateste la tona gunoiul cand il depoziteaza la groapa de gunoi si tot la fel factureaza primariei? Pe tina daca primaria te obliga sa platesti 500 lei pe an si firma factureaza gunoi de 20 de lei, unde crezi ca se duc banii restul banilor? In buzunarul primariei ca sa iti cumpere tie banci de 1000 lei cand in magazin costa 200 lei, ca sa nu iti taie buruienile nici macar sa poti ajunge la scormonit dupa facturi in tomberon si tot asa. Problema nu este ca acel om produce gunoi de 20 lei, problema este ca platesti pentru niste servicii pe care nu le primesti, tie ti-ar conveni sa platesti degeaba internetul sau televiziunea si sa nu iti functioneze niciunul, e ca si cum te-ai duce pe strada si i-ai da unui oarecare niste bani de pomana fara nici un merit, e acelasi lucru. Asta in afara de decizia ANAF in care se spune ca nu poti fi obligat sa platesti pentru niste servicii pe care nu le primesti dar care nu se aplica si la institutiile parazitare ale statului roman.