Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) anunță că Bacăul a înregistrat un nou deces, posibil din cauza virusului ce provoacă rujeola. E vorba de un bebeluș de cinci luni, care s-a stins la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași și al cărui deces este acum anchetat. „Cel de-al 41-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic, a fost raportat la un copil în vârstă de 11 luni, nevaccinat, din județul Prahova. Un al 42-lea deces posibil datorat rujeolei se află în curs de confirmare sau infirmare, în județul Bacău”, au anunțat vineri cei de la CNSCBT.
Tot ei au dat publicității că în săptămâna 12.03-16.03 au fost confirmate 189 de cazuri noi de rujeolă, iar Bacăul conduce detașat în acest top național. Mai exact, e pe primul loc cu 59 de cazuri nou confirmate, fiind urmat de Suceava cu 21 de cazuri și Iași cu 17 cazuri.
Medicii ar refuza imunizarea anti rujeolă. DSP-ul spune că are nevoie de 30 de zile să afle dacă e așa sau nu
Elena S: ” Depinde de medic, noua nu a vrut sa ne faca doza de la 9 luni si am facut la 12 luni….”
Mădălina B: „Depinde de fiecare medic de familie. A mea a zis ca in mod normal se face la 9 luni după noua schema dar i se pare prea mult 2 doze de ror in 3 luni și nu l-am făcut.”
Andrei S. : „Medicul nostru a zis că ROR se face la 12 luni”
Acestea sunt doar câteva dintre mesajele părinților băcăuani de pe rețelele de socializare, chiar și la doi ani distanță de când Ministerul Sănătății a decis ca bebelușii să primească o doză suplimentară de vaccin față de cea de la un an, la vârsta de 9 luni.
Am încercat să aflăm de la Direcția de Sănătate Publică Bacău dacă aceste mesaje au rămas simple lamentări la colțurile Facebook sau dacă au existat și părinți care i-au reclamat pe medicii de familie și, evident, dacă acele cadre medicale au fost sau nu sancționate. Și dacă au fost și părinți care nu s-au lăsat convinși de acțiunile de informare și au refuzat în scris vaccinarea. Asta pe lângă rugămintea de a ne preciza acțiuni concrete întreprinse la nivel de județ pentru a stopa evoluția galopantă a numărului de îmbolnăviri și decese. Ni s-a răspuns că „informațiile solicitate nu pot fi identificate și expediate în termenul inițial de 10 zile, urmând să vă parvină în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii”.
Indisponibilitatea datelor de la DSP uimește în contextul în care, într-un răspuns anterior, au declarat că au „organizat întâlniri cu medicii de familie, cu asistenții medicali comunitari și cu asistenții medicali comunitari în vederea realizării importanței imunizării antirujeolice” și că au fost „identificate comunități vulnerabile, dar și modalități de acțiune în vederea realizării unei campanii eficiente de informare și mobilizare pentru imunizare”.
Lasă un răspuns