Guvernul a aprobat Ordonanta de urgenta privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala si dobinda subventionata. Aceasta – ne-a informat Ministerul Dezvoltarii – vizeaza, in principal, asigurarea cadrului normativ pentru contractarea unui credit in conditii de creditare avantajoase, cu garantie guvernamentala si dobinda subventionata, de asociatiile de proprietari sau persoane fizice, pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica la blocurile de locuinte, dar si la cladirile unifamiliale, construite si receptionate pina la sfirsitul anului 2000, care nu necesita executarea unor lucrari de consolidare ale sistemului structural.
Finanţarea executarii lucrarilor de reabilitare termica se va realiza atit din surse proprii ale beneficiarilor, reprezentind minimum 10% din valoarea lucrarilor, cit si din credite bancare contractate de beneficiari si garantate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii – IFN in numele si in contul statului, reprezentind maximum 90% din valoarea lucrarilor. In mod exceptional, autoritatile administratiei publice locale, la solicitarea asociatiilor de proprietari, pot finanta, din fondurile aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale si/sau din alte surse legal constituite, in cuantum de maximum 30% din valoarea prevazuta in devizul general, executarea lucrarilor de interventie. In aceasta valoare pot fi incluse cuantumul de minimum 10% al proprietarilor si costurile elaborarii documentatiilor.
Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garantie guvernamentala si cu dobinda subventionata este de maximum 5 ani.
Prin creditarea asociatiilor de proprietari sau a persoanelor fizice in scopul realizarii lucrarilor de reabilitare termica, se stimuleaza indirect persoanele juridice care au ca obiect de activitate lucrari de constructii si/sau producerea si/sau comercializarea materialelor de constructii pentru reabilitarea termica, respectiv echipamente pentru utilizarea surselor alternative de energie. Totodata se mentin si se creaza locuri de munca in aceste sectoare si se asigura continuitatea platii obligatiilor bugetare de catre contribuabilii din aceste domenii de activitate. (Petru DONE)
Lasă un răspuns