• doar doi candidați de la Colegiul „Ferdinand” au luat note sub 6.00 la proba de limba română a bacalureatului • Simona Ciuche, fata căreia i s-a pierdut teza, a primit nota 9.80 la cea de-a doua teză
Absolvenții Colegiului Național „Ferdinand I” și-au spus probabil, ieri, în momentul afișării rezultatelor la examenul de bacalaureat, că s-a făcut dreptate. Și asta deoarece doar șapte candidați au luat, la teza scrisă de limba română, note sub 7.00, pentru ca alți șapte elevi să primească chiar nota zece. Amintim că respectiva probă are toate șansele să intre în analele Ministerului Educației și Cercetării ca întîmplarea care a dus la schimbarea regulamentelor de bacalaureat. Universitarul ieșean Ioan Ibănescu a decis să anuleze, în momentul în care era președinte al comisiei de examen de la „Ferdinand”, nu mai puțin de 90 de teze pentru un motiv abracadabrant: corectarea, de către candidați, a greșelilor prin tăiere cu o linie orizontală și punere între paranteze. În viziunea vajnicului universitar, corect ar fi fost ca greșelile să fie puse doar în paranteză. „Profesorii corectori au ținut cont de ceea ce s-a petrecut aici. Cred că acestea sînt rezultatele unui examen normal pentru Colegiul «Ferdinand»”, a opinat prof. univ. dr. Dumitru Marius Paraschivescu, noul președinte al comisiei de examen. De altfel, procentul de promovabilitate înregistrat la fostul liceu „George Bacovia” a fost de 100%.
Dreptate i s-a făcut și Simonei Ciuche, candidata căreia i s-a pierdut teza de limba română și care, sîmbătă, a susținut din nou respectiva probă. Cu un subiect de rezervă care, printre altele, a făcut referire la operele lui Lucian Blaga și Ioan Slavici, Simona a primit nota 9.80. „Evident, mă bucur. Atît pentru nota de la română, cît și pentru că am sentimentul unui om care a rezolvat o problemă, în cazul meu bacalaureatul. Ce să zic? Cînd am aflat că mi s-a pierdut teza, mi-a fost, pentru un moment, teamă să nu pierd Bac-ul. Apoi, m-am obișnuit cu gîndul că va trebui să dau încă o dată proba de limba română. M-am tot întrebat cum de s-a ajuns aici, dar nu am găsit nici un răspuns. E bine că s-a terminat totul cu bine”, ne-a declarat Simona Ciuche.
Lipsa măsurilor de precauție, vina supraveghetoarelor de la clasa în care a dat examen Simona Ciuche
Comisia de cercetare numită de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a finalizat, ieri, ancheta demarată pentru a vedea în ce măsură cele două supraveghetoare de la clasa în care a dat Simona Ciuche primul examen de limba română sînt vinovate pentru dispariția tezei amintite. „Fetele (Gabriela Melinte și Lorena Nițu, cele două supraveghetoare, n.r.) spun că, în momentul în care au intrat în cancelarie pentru a preda tezele președintelui de comisie, erau toate cele 12 lucrări. Președintele Ibănescu ar fi luat tezele și le-ar fi răsfirat pe masă pentru a le verifica, moment după care teza Simonei Ciuche nu a mai fost de găsit. Din păcate pentru ele, fetele nu pot dovedi concret acest lucru. Vina lor e că, în contextul dispariției lucrării, nu și-au luat măsuri de precauție, mai ales că atmosfera din clasă era incendiară, după ce președintele Ibănescu a venit și a anulat sau a refuzat să ștampileze și să semneze unele teze. Trebuiau să-i dea tezele pe semnătură. Apoi, în momentul în care au văzut că situația din clasă era încinsă, una dintre ele trebuia să anunțe comisia de examen de starea de fapt”, ne-a explicat profesorul Petru Botezatu, inspector teritorial în cadrul ISJ și membru al comisiei de cercetare. O deciziei finală asupra acestui caz se va lua în cursul zilei de marți, de către Consiliul de Administrație al ISJ. Aproape sigur, cele două profesoare vor primi o sancțiune.
Ieri, la închiderea ediției, Inspectoratul Școlar lucra la centralizarea rezultatelor de la bacalaureat. Potrivit unor informații parțiale, la Colegiile Naționale „Ferdinand I” și „Gheorghe Vrănîceanu”, procentul de promovabilitate este de 100%, în timp ce centrul de examen de la Grupul Școlar „Letea” are toate șansele să se instaleze în coadă topului județean, după ce, din 122 de candidați prezenți, doar 47 au reușit să promoveze „maturitatea”. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns