În județul Bacău, peste 860.000 de puieți vor fi plantați, în acest an, în Programul de regenerare a pădurilor.
Direcția Silvică a județului Bacău a finalizat, în această săptămână, ediția din acest an a tradiționalei manifestări „Luna plantării arborilor” (15 martie – 15 aprilie). Ca în fiecare an, programul a cuprins acțiuni educative care au constat în campanii de plantare de arbori, simpozioane, întâlniri cu elevii în școli, un concurs de artă plastică și fotografie (ediția a 24-a), finalizat cu vernisarea unei expoziții, și altele. Tot în această perioadă, unitățile sivice au furnizat și material săditor celor interesați.
Ultimele trei acțiuni din program au fost plantarea de arbori de la Ocolul Silvic Fântânele, la care au participat elevi ai Școlii gimnaziale „Constantin Platon” și de la Colegiul Național Ferdinand I, concursul pe teme eco-civice organizat la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” la inițiativa directorului adjunct al instituției școlare, Elena Loredana Ghelasă, și expoziția finală a Concursului interjudețean de grafică, pictură și fotografie „Lumea pădurii”, la care au participat elevi din județele Bacău, Iași, Neamț și Tulcea, cu peste 500 de lucrări.
În cadrul manifestării a fost marcată și Ziua Internațională a Pădurilor, sărbătorită în fiecare an pe 21 martie.
Silvicultorii susțin că a crescut, cantitativ și calitativ colaborarea cu diverse instituții, organizații și autorități locale pentru Luna plantării arborilor. Cererile de puieți au crescut de la an la an, pentru plantări pe terenuri degradate în comuna Negri, pentru înfrumusețarea parcurilor și spațiilor verzi în Onești și în Săucești, pentru plantări pe Dealul Osoi, din Moinești (printr-o acțiune de câțiva ani în colaborare cu Petrom și Primăria Moinești). Dar, au fost solicitări și de la proprietarii privați, mai ales în zona de peste Siret, pentru împăduriri pe terenuri nonagricole.
În județul Bacău, în acest an vor fi plantați peste 860.000 de puieți, iar până în prezent Direcția Silvică a valorificat peste 1,6 milioane de puieți, cu peste 845.000 de lei, un record în materie.
Luna plantării arborilor are la origine inițiativa lui Spiru Haret (ministrul Cultelor și Instrucțiunii Publice la începutul secolului trecut) de a se sărbători „Ziua Pomilor” prin plantarea unui copac de către fiecare elev. Acțiunea a fost organizată pentru prima dată în anul 1953, când s-a stabilit prin lege realizarea, an de an, a unor acțiuni pe linie silvică, dar cu un pronunțat caracter educativ.
Lasă un răspuns