Filiala Bacau a asociatiei patronale Uniunea Generala a Industriasilor din Romania – UGIR 1903 a lansat lucrarea „Strategie intergrata pentru dezvoltarea initiativei private in zonele rurale ale judetului Bacau”. Lucrarea este rodul activitatilor din proiectului cu acelasi titlu, implementat de asiciatie in parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia de Munca si Protectie Sociala si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau, societatea Interactiv RO Consult Bacau, consiliile locale ale comunelor Stefan cel Mare, Tamasi, Plopana si Hemeius si Comuna Helegiu.
„Strategia – ne-a informat presedintele filialei UGIR 1903, Marin Mironeasa – traseaza directii de actiune unitare la nivel judetean, recomandate agentilor de dezvoltare din mediul rural (ONG-uri, autoritati locale, mici intreprinzatori, institutii publice) in domenii precum: infrastructura locala, intarirea capacitatii administrative a autoritatilor publice locale, formarea profesionala si informarea continua a cetatenilor. Lucrarea vine in completarea Strategiei de dezvoltare economica durabila a judetului Bacau, orizontul de timp 2010 – 2030 si aduce solutii concrete in domenii neagricole, specifice arealului rural.”
„Strategia” a fost realizata pornind de la studii de teren aplicate în fiecare comuna a judetului Bacau, care au urmarit identificarea nevoilor managerilor si angajatilor din mediul rural, identificarea problemelor din domeniile formarii, ocuparii si incluziunii sociale specifice persoanelor neocupate si o analiza diagnostic a spatiului rural. „Cea mai mare resursa de forta de munca se gaseste in mediul rural, dar care este foarte putin folosita – ne-a declarat Marin Mironeasa. Am intreprins doua studii, primele etape ale proiectului, pentru care au fost chestionate peste 9.500 de persoane. Au fost, astfel, trase concluzii vizavi de situatia reala a mediului de afaceri din mediul rural bacauan. In paralel, noi am facut si analiza resurselor de munca si materiale neexploatate din mediul rural, care ar putea duce la o dezvoltare economica durabila. Am folosit si date statistice, pentru o analiza mai profunda a gradului de pegatire a fortei de munca si pentru gradul de dezvoltare a mediului rural.”
Mai mult de jumatate din populatia judetului (54%) locuieste in mediul rural. Rata ocuparii in Regiunea Nord-Est, in anul 20017, a fost de numai 61,3%, iar rata somajului la nivelul judetului, in noiembrie 2009, era de 8,66%, peste media la nivel national. In agricultura sint ocupate aproape 30% dintre persoanele din acest mediu (mai mult de 67.000 de persoane).
„Strategia – spune coordonatoarea proiectului , Luiza Ramona Dirlea – este un instrument de lucru util recomandat tuturor administratiilor publice din judet, pentru dezvoltarea capacitatii de planificare, pentru implementarea si evaluarea actiunilor de dezvoltare locala in vederea incurajarii si sustinerii dezvoltarii initiativei private in sectoarele non-agricole in mediul rural bacauan.”
„Strategia” este finalul muncii de un an si jumatate in proiect, dar in aceasta perioada sint in desfasurare alte etape ale proiectului, intre care o informare asupra modului de integrare pe piata muncii asupra a 2.500 de persoane, in general din comunele partenere proiectului. „Pina la sfirsitul lunii octombrie – a mai precizat Marin Mironeasa -, vom termina de pregatit 300 de persoane, pentru a le dezvolta capacitatile manageriale, informatice si altele.”
Finantarea proiectului a fost asigurata prin Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial dezvoltarea Resurselor Umane. Valoarea totala a proeictului este de 1,15 milioane de lei.
Lasă un răspuns