• firma Medrom, care asigură service-ul aparatului, a vrut banii pe loc, a acceptat să primească bani în tranșe • acum s-au plătit 7.500 de dolari, însă restul sumei, pînă la 22.000 de dolari, trebuie achitat în trei luni • în acest interval, bolnavii cu probleme cerebrale vor fi duși cu Salvarea la Iași pe cheltuiala Spitalului Județean
Spitalul Județean a plătit ieri un prim avans de 7.500 de dolari firmei Medrom-București, pentru a repara tomograful stricat. Societatea Medrom, reprezentanta producătorului american al tomografului instalat la Bacău în urmă cu aproape un an, urmează să înceapă reparațiile la mașinăria care a costat o avere și stă de o bună bucată de timp ca simplu obiect de mobilier.
Defectat în luna mai a acestui an, la scurt timp după ieșirea din perioada de garanție, tomograful nu a putut fi reparat pentru că Spitalului Județean nu avea fonduri. În plus, pentru a repara aparatul, firma Medrom pusese condiții financiare greu de îndeplinit. Piesa defectă a tomografului valorează 22.000 de dolari, iar firma bucureșteană, care deține și monopolul în domeniul reparațiilor acestor aparate, a condiționat intervenția de plata unui avans de 70% din sumă. După două luni și jumătate în care aparatul de înaltă performanță a fost inutilizabil și pacienții secțiilor de Neurochirurgie și Neurologie afalți în stare gravă au fost trimiși pe cheltuiala Spitalului Județean la clinicile din Iași, conducerea acestei unități a reușit să găsească o formulă prin care să fie depășită criza. „Firma bucureșteană a acceptat să plătim un avans de numai 30%, motiv pentru care am și trimis cei 7.500 de dolari care ne oferă garanția că piesa defectă a tomografului va fi înlocuită. Conform contractului semnat cu ei, sîntem obligați să achităm toată suma în rate, pe parcursul a trei luni. În situația în care nu ne vom încadra în contract, penalitățile de întîrziere îmi vor fi imputate direct”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean.
Deși au cerut banii cît mai repede cu putință, reprezentanții firmei Medrom nu sînt la fel de prompți cînd vine vorba de reparații. „Faptul că am plătit astăzi avansul de 7.500 de dolari nu înseamnă că mîine ne vor și schimba piesa. Ni s-a spus la semnarea contractului că abia după ce se virează banii urmează să fie cumpărată piesa și că acest lucru poate dura între una și două săptămîni”, a adăugat directorul Spitalului Județean. Cu alte cuvinte, pacienții aflați în stare gravă și a căror diagnosticare nu se poate face decît cu ajutorul tomografului vor trebui să fie transportați în continuare cu Salvarea pînă la Iași. Registrele medicale arată că, zilnic, cîte trei sau patru pacienți cu afecțiuni cerebrale sînt transportați de urgență la Iași, întrucît viața lor depinde de o investigație tomografică. Dus-întors, un astfel de drum costă peste două milioane de lei, bani pe care Spitalul Județean trebuie să îi achite servciului de Ambulanță. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns