Peste un an, municipiul Bacău va avea o rezervă de apă care va asigura alimentarea continuă a orașului, în cazul unor avarii pe aducțiunea principală, de la Valea Uzului. Investiția se va face cu fonduri PNDL, iar contractul a fost semnat de Primăria Bacău și Ministerul Dezvoltării Regionale.
Detaliile investiției au fost prezentate într-o conferință de presă extinsă, la care au participat, pe lângă demnitari locali, Paul Stănescu – vicepremier și ministrul al Dezvoltării Regionale, Lucian Șova – ministru al Comunicațiilor și Adrian Gâdea – secretar de stat Ministerul Dezvoltării Regionale.
Fondurile alocate sunt în valoare de 25,9 milioane de lei, sumă care provine din bugetul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE). Municipiul Bacău participă cu aproape un milion de lei.
„Am semnat astăzi contractul de finanțare pentru investițiile necesare realizării rezervei de apă a municipiului Bacău. Este un moment important pentru locuitorii municipiului, pentru că era singura șansă să se rezolve problemele pe care le-au avut în ultima vreme aici, în domeniul alimentării cu apă. Înțeleg că este o situație mai veche, mă bucur că am găsit împreună soluția pentru ca oamenii să aibă parte de un serviciu public de calitate”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu.
Primarul Bacăului, Cosmin Necula, a precizat că proiectul merge pe traseul vechii alimentări cu apă de la Gherăiești și ar fi trebuit să fie o prioritate a primarilor care l-au precedat, chiar dacă investiția nu aduce voturi. Proiectul include realizarea de stații de epurare și tratare și înlocuirea unor conducte de alimentare cu apă.
„Acesta este un obiectiv pe care l-am considerat necesar pentru ca orașul să funcționeze într-o stare de normalitate”, a declarat primarul Necula. El a precizat că se vor monta 8.900 de metri liniari de conductă, iar lucrarea ar putea fi dată în sarcina Companiei Regionale de Apă Bacău, deoarece oricum aceasta va prelua noile rețele. După licitație și proiectare, care ar putea dura 3 luni, execuția este estimată la 8 luni, deci un termen optimist de finalizare este 2019.
Lasă un răspuns