Deșeurile din 65 de localități ale județului Bacău vor fi colectate și transportate de Compania Romprest Service SA, câștigătoarea unei proceduri de achiziții îndelung contestate de concurența locală.
Contractul pentru „Delegarea serviciului de colectare şi transport al deşeurilor municipale în judeţul Bacău” a fost semnat azi, la sala de ședințe a Directiei Agricole Bacău, între reprezentanţii celor două părţi, Dragoş Benea, preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, în calitate de Autoritate Contractantă, şi Sorin Velicu, director operațional al SC Compania Romprest Service SA.
SC Compania Romprest Service SA, desemnată căştigătoare în urma licitaţiei lansate în primăvara anului 2014, va colecta și transporta deşeurile din 65 de localităţi ale judeţului Bacău pe o perioadă de 8 ani.
Colectarea şi transportul deşeurilor se va realiza pe trei fluxuri: deşeurile reciclabile vor fi transportate la staţiile de sortare de la Oneşti, Moineşti şi Bacău, deşeurile biodegradabile din mediul urban vor fi transportate la staţia de compostare de la Oneşti, iar deşeurile reziduale vor ajunge fie direct pentru zona 1, fie prin intermediul staţiilor de transfer de la Găiceana, Bereşti Tazlău sau Oneşti la depozitul conform de la Bacău.
Operatorul va avea la dispoziţie o serie de echipamente achiziţionate prin POS Mediu: peste 19.500 de pubele din plastic pentru deşeuri biodegradabile de 120 l, peste 71.700 de pubele din plastic pentru deşeuri reziduale în mediul rural de 120 l, aproape 300 de containere clopot de 3 m³, aproape 100 de containere clopot de 1,1 m³ şi peste 4.100 de 1,1 m³ de containere de plastic pentru hârtie/carton, plastic şi sticlă.
Proiect întârziat de contestații
Președintele Dragoș Benea a detaliat etapele din proiectul de management al deșeurilor, în valoare de circa 36 de milioane de euro, desfășurate până acum și a explicat de ce n-au fost incluse toate localitățile județului. „Pentru municipiul Bacău și celelalte 22 de localități, este o situație mai specială, în sensul că, deși trebuia organizată licitație, se merge pe prelungirea unui contract din 2010”.
Investițiile efective în cadrul acestui proiect au fost finalizate de anul trecut, dar „s-a pierdut timp important din cauza celor care au încercat să ne creadă nepregătiți, pe cei de la ADIS”, a spus Benea, referindu-se la contestațiile făcute de Soma Bacău și Servsal Onești. „Sper ca Romprest să fie un partener corect și eficient, capabil să facă față acestei acțiuni de colectare a deșeurilor din 65 de localități din județul Bacău, a mai apreciat președintele Dragoș Benea.
Peste 250 de locuri de muncă pentru localnici
Sorin Velicu, director operațional al SC Compania Romprest Service SA, a precizat că firma pe care o reprezintă derulează contracte similare în alte 38 de localități, dintre care două sunt sectoare ale Bucureștiului. Ca forță de muncă pentru colectarea și transportul deșeurilor, Compania Romprest Service SA va angaja circa 250 de localnici, în diferite grade de calificare.
Cele mai mari probleme care se întrevăd sunt cele de colectare selectivă, care vor fi combătute prin intense campanii de informare, după cum au afirmat reprezentanții companiei de salubrizare. Firma va avea 4 baze, în Onești, Berești Tazlău, Găiceana și Bacău, unde vor fi și birouri, și garaje. Sedii de contractare se vor înființa în Moinești și Comănești.
Directorul Sorin Velicu a dat asigurări că ancheta pentru care DIICOT a făcut o serie de percheziții „nu vizează firma, ci persoane fizice”.
La ora desfășurării conferinței de presă, nu se cunoșteau detalii ale infracțiunilor cercetate de procurori, însă ulterior, s-a comunicat că și Romprest ar avea probleme cu legea.
Primarii localităților din ADIS sunt nelămuriți
Mai curioși decât ziariștii au fost primarii de localități membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) și beneficiare ale proiectului. Unii dintre edili au pus întrebări și s-au contrazis cu președintele Dragoș Benea pe teme care, teoretic, ar fi trebuit lămurite încă de la intrarea în ADIS. Cea mai spinoasă problemă este taxa de salubritate, pe care trebuie să o plătească fiecare cetățean, indiferent dacă are sau nu loc de muncă, ceea ce în mediul rural ar putea fi o povară prea grea.
Detalii, pe filmarea conferinței de presă de azi:
Într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Bacău, se arată că finalizarea la timp şi cu succes a obiectivelor contractului de furnizare va contribui decisiv la îndeplinirea ţintelor şi obiectivelor asumate prin Tratatul de Aderare al Romaniei la UE în ceea ce priveşte reciclarea şi valorificarea deşeurilor de ambalaje care prevăd colectarea separată în anul 2016 a 3.000 tone deşeuri de sticlă, 5.000 tone deşeuri de hârtie şi 13.000 tone deşeuri de plastic.
Datele arată că ponderea biodegradabilelor în deşeurile menajere este de 60% în mediul urban şi de 71% în mediul rural şi că un locuitor generează zilnic în jur de 1 kg de deşeuri în mediul urban şi 0,5 kg în mediul rural. De aceea, pentru a atinge ţintele impuse în domeniul reducerii deşeurilor biodegradabile depozitate, populaţia judeţului Bacău va trebui să colecteze separat 91.000 tone deşeuri biodegradabile în 2016.
Lasă un răspuns