Problema apei pentru locuitorii municipiului și județului Bacău, cunoscută în toată țara, va fi rezolvată în perioada următoare, se arată într-un comunicat de presă al PNL Bacău. Peste 437 de milioane de euro vor ajunge în Bacău și vor susține cea mai mare investiție realizată în ultimii 30 de ani în județ. Contractul de finanțare a fost semnat joi, 3 decembrie 2020, de Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, cu reprezentanții autorităților locale, eveniment la care a participat premierul Ludovic Orban și ministrul băcăuan al Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Banii sunt alocați pentru construcția, refacerea sau extinderea infrastructurii de apă și canalizare din 41 de unități administrativ – teritoriale ale județului Bacău, cu 78.765 de beneficiari.
”Rezolvăm una dintre marile noastre probleme: alimentarea cu apă! Este o investiție de amploare, care va schimba fața județului, pentru că, atunci când oamenii beneficiază de apă și canalizare, gradul de confort crește, dar există și efecte în plan economic, asta îi încurajează pe antreprenori să dezvolte o afacere. Este îmbucurător că această investiție serioasă se realizează cu bani europeni, 368 de milioane de euro din întreaga valoare sunt sume nerambursabile. Proiectul a ajuns la maturitate după o muncă de câțiva ani a specialiștilor, a reprezentanților comunităților, și mă bucur că sunt membru al unui guvern liberal, care rezolvă o problemă ce trenează de 30 de ani. Guvernul Orban, colegul meu, Marcel Boloș, de la Ministerul Fondurilor Europene, sunt conștienți cât de importantă este o astfel de investiție și am primit toată susținerea”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Beneficiarul proiectului este Compania Regională de Apă Bacău (C.R.A.B.) S.A., iar de investiții în apă și canalizare vor beneficia locuitorii din municipiile Bacău și Moinești, din orașele Buhuși, Dărmănești și Târgu Ocna, comunele Balcani, Berești-Tazlău, Bârsănești, Blăgești, Cașin, Cleja, Coțofănești, Dofteana, Faraoani, Filipești, Gârleni, Gioseni, Hemeiuș, Letea Veche, Livezi, Luizi Călugăra, Măgura, Măgirești, Mărgineni, Mănăstirea Cașin, Nicolae
Bălcescu, Orbeni, Pârjol, Poduri, Răcăciuni, Racova, Sărata, Săucești, Secuieni, Ștefan cel Mare, Tamași, Târgu Trotuș, Traian, Valea Seacă, Zemeș.
Prezent la sediul Guvernului pentru a semna contractul de finanțare de 437 de milioane de euro pentru infrastructura de apă și canal din 41 de localități, Valentin Ivancea, președintele PSD al Consiliului Județean Bacău, a mulțumit Cabinetului Orban pentru seriozitate. ”Sunt onorat să semnez astăzi un contract extrem de important pentru județul Bacău. Până a ajunge aici a fost o muncă intensă care astăzi se finalizează într-un mod fericit”, a declarat Valentin Ivancea, care a recunoscut și că județul are mari probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă, iar contractul de 437 de milioane de euro, semnat cu Guvernul, va rezolva mare parte dintre acestea.
”Creșterea calității vieții pentru români este un obiectiv fundamental pentru guvernul pe care îl conduc. Folosirea fondurilor europene pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare reprezintă o oportunitate pentru noi, ca să asigurăm standarde de viață în toate localitățile României. În noiembrie 2019, la preluarea guvernării, erau semnate contracte de finanțare în zece județe, iar restul contractelor erau în impas. Am emis acte normative, am purtat negocieri cu Comisia Europeană și, într-un an, am semnal alte 10 contracte, în valoare de 2,2 miliarde de euro, de care vor beneficia 717.000 locuitori. Accesul la apă, canalizare, la gaze natural sunt investiții fundamentale în creșterea calității vieții”, a declarat premierul Ludovic Orban, prezent la semnarea contractului de finanțare. (sursa: comunicat de presă PNL Bacău)
next a zis
Despre ce se vorbește 437 sau 472 milioane euro !!??
alta intrebare a zis
pai…inca nu e clar, nu s-au hotarat cat sa sifoneze din banii astia ! :))
H2SO4 a zis
Daca veti citi atent articolul o sa intelegeti ca investitia se face din fonduri europene nerambursabile. Mai pe intelesul celor obisnuiti cu naravurile PSD-lui din acesti bani nu se poate ,,ciupi,, nimic. De asta maretul partid prefera ,,investitii,, cu parteneriat civil de unde putea dosi sume considerabile decit cu fonduri europene in care nu puteau baga mina. Nedumerirea mea este alta si este legata de informatiile oferite de CRAB care ne anuntau ca prin modernizarea retelelor de apa si canal va fi nevoit sa majoreze preturile de livrare . Acum ca vin bani gratis va mai majora tarifele ???
Ioan David a zis
Domnilor politicieni mai lăsați cifrele cu valori mari pentru investiții. Degeaba ni le publicați și treceți în mass-media, că nu ne încălzește valorile publicate. Ne încălzește ceva construit și palpabil. Că tot veniți de 30 de ani cu diverse scuze, că nu s-a putut, a fost devină moștenirea grea de la un partid la alt partid. Mai bine să vă puneți toți mintea să realizați toate investițiile propuse prin înțelegerea partidelor fără să mai luați din banii de la investiții subteran ca persoană fizică. Aveți diverse trucaje de a lua o sumă de bani din banii alocați pentru investiții, prin așa zise licitații publice, care nu sunt publice ci trebuie să câștige cine a organizat licitația o sumă N. Licitațiile publice sunt cele mai păguboase afaceri pentru cetățeni români, pentru că nu este transparență la vedere. Este cu o mare pierdere de timp, când un agent economic licitator sau mai mulți fac contestații și se pierde mult timp până tribunal- u va emite hotărârea definitivă pentru un oare care agent economic să înceapă lucrările promise cetățenilor. Asta este o tragere de timp și de tăierea frunzelor la câini.
florin a zis
Bine asa, dar da o situatie analitica, pe judet, oras, comuna
M-am saturat de situatii sintetice
Nu cum furati autostrazi
luca a zis
este amuzant ca in 2020 un proiect gen „alimentarea” cu apa a unui oras mare este prezentat ca o mare realizare
Mihnea Drobota a zis
E mai degraba trist, decat amuzant :-(((