• programele au fost prezentate de comunele Pîncești, Dofteana și Răcăciuni • alte opt localități sînt în faza finală a proiectelor și le vor trimite spre aprobare
Agenția SAPARD a aprobat trei proiecte prezentate de tot atîtea localități din județul Bacău. Acest lucru s-a petrecut joi, la Iași. Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean, ne-a declarat că la acel moment proiectele aprobate pentru județul nostru erau și singurele din Moldova care primiseră undă verde pentru finanțare. Cele trei proiecte au fost prezentate de comunele Răcăciuni, Pîncești și Dofteana, iar toate au ca obiect refacerea infrastructurii. Lupu a adăugat că vineri, în jurul orei 11.00, urmau să intre la verificări alte două proiecte, înaintate de localitățile Cașin și Filipești. Conform președintelui Consiliului Județean mai există alte opt proiecte foarte aproape de finalizare, care urmează să fie trimise Agenției SAPARD din Iași spre verificare și soluționare. Este vorba de programele gîndite și realizate de localitățile Balcani, Hemeiuși, Lipova, Poduri, Urechești, Faraoani, Răchitoasa și Orbeni. „Cine reușește să realizeze programe în această perioadă urmează să primească bani în acest an. Ceilalți, care vor termina proiectele mai tîrziu, vor primi finanțare din tranșa pentru anul viitor”, ne-a declarat președintele Neculai Lupu.
Premierul Adrian Năstase a cerut ca firmele de consultanță, care au început să „intre pe fir” și cer bani frumoși de la primării în schimbul realizării proiectelor să fie evitate. „Structurile necesare pentru derularea programului SAPARD au fost deja create, însă se vor înregistra și probleme. Să nu se acorde atenție intermediarilor, care vor încerca să profite, cerînd 15-20% în schimbul consultanței”, a afirmat premierul. În opinia lui, aceste infiltrări sînt facilitate de oameni din interitorul structurilor locale și că va dispune un control general pentru ca această practică să fie stopată.
Subprefectul Gabriel Vlase cît și președintele Neculai Lupu au spus că nu au știință să se fi întîmplat la fel și în județul Bacău. „Au fost și am primit și eu persoane care au venit în acest scop. Am purtat discuții pe probleme legate de programul SAPARD, dar era în perioada cînd Agenția SAPARD era în faza de acreditare. Nu s-a întîmplat însă să existe firme care să ceară bani în schimbul consultanței și nici primarii nu mi-au spus de așa ceva”, a adăugat președintele Consiliului Județean. El a afirmat că le-a cerut primarilor să fie atenți la firmele cu care lucrează, pentru a avea parteneri serioși. Lupu a dat exemplu comuna Ardeoani, unde administrația locală, în urmă cu mai bine de doi ani, a organizat o licitație, iar firma care a cîștigat competiția și a primit banii, a dat, ulterior, faliment. „Primarul de atunci s-a judecat cu Curtea de Conturi, iar pentru finalizarea lucrării au mai lucrat încă vreo două firme”, a precizat Neculai Lupu. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns