• surprinzător, mulți elevi au luat note foarte mari la limbi străine • tinerii spun că, în căutarea unui loc de muncă în afara granițelor, vor avea nevoie de o limbă străină • inspectorii cred că abia după examenul scris se va cerne sita
Sesiunea probelor orale ale Bacalaureatului de toamnă s-a încheiat cu testul la limbile moderne. Doar doi dintre elevii care au trecut cu brio proba orală la Limba și Literatura Română nu s-au prezentat la examinarea la limbile străine.
Statistic vorbind, din cei 736 de elevi înscriși la BAC s-au prezentat doar 560, care au și trecut testul. În ce-i privește pe elevii de la cursurile de zi, cele mai multe note maxime au fost obținute la limba engleză, 34 de elevi reușind această performanță. În rest, majoritatea notelor au oscilat între 6 și 9. La seral, din cei 154 de elevi înscriși s-au prezentat doar 104. Trei dintre ei au reușit să obțină note de zece, iar restul au primit de la profesorii examinatorii note între șase și opt. Cît privește cursurile la frecvență redusă, s-au înscris 19 elevi și s-au prezentat numai 14. Un singur candidat a obținut nota maximă. Aici, însă, nici unul dintre elevi nu a luat note sub șase.
Inspectorul școlar Neculai Gruia, vicepreședintele Comisiei județeane de bacalaureat, ne-a spus că „totul s-a desfășurat în limitele normale pînă acum, mai ales că în seisunea de toamnă participă elevii a căror pregătire este mediocră”. Chiar dacă elevii sînt mai slab pregătiți decît cei care au luat BAC-ul din prima încercare, ei au reușit să primească calificative destul de mari pînă acum. Inspectorul Gruia a găsit o explicație și pentru aceasta: comisiile examinatoare sînt ceva mai indulgente. Alți profesori cred că elevii au învățat mai bine la limbi străine și din dorința de a putea pleca mai tîrziu într-o altă țară, în căutarea unui loc de muncă. Deseamenea, unii au spus că lucrează deja la firme care au pus drept condiție pentru angajare cunoașterea unei limbi străine.
Chiar dacă au trecut de probele orale, tinerii absolvenți de liceu urmează să intre în febra examenelor scrise. Inspectorul Neculai Gruia este convins că „abia atunci se va face o selecție mai severă, întrucît baremul de corectare și gradul de dificultate vor fi aceleași ca și în vară”. (C.G.)
Lasă un răspuns