14 oameni au notificat, în acest sens, Instituţia Prefectului şi Direcţia de Sănătate Publică
Ei protestează pentru că nu au primit salariile compensatorii, fiind disponibilizaţi, dar şi pentru că se încalcă grav Contractul Colectiv de Muncă
Petru DONE
Instituţia Prefectului şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică au fost notificate, vineri, 4 iulie, de un grup de 14 foşti salariaţi ai societăţii Amurco, din Bacău, care au intenţia ca de luni, 7 iulie, să intre în greva foamei. „Protestul nostru – spune unul dintre semnatarii notificărilor, Sorin Melinte – este motivat de întârzierea cu care ni se dau cuvenitele salarii compensatorii, pentru că noi avem acum calitatea de disponibilizaţi. În acest fel, dar şi în altele, se încalcă grav Contractul Colectiv de Muncă, iar noi am ajuns la concluzia că la Amurco numai prin acţiuni de protest extreme mai poţi obţine ceea ce ţi se cuvine”. Protestatarii fac aluzie la celelalte două acţiuni de acelaşi fel care au avut loc în combinatul de îngrăşăminte chimice băcăuan în primăvara trecută şi la începutul acestei veri, în urma cărora oamenii au mai obţinut câte ceva din salariile restante de circa trei-patru luni, dar nu şi salariile compensatorii.
La Amurco, circa 300 dintre cei 420 de salariaţi au fost disponibilizaţi. Oamenii au aşteptat termenele legale pentru a primi salariile compensatorii. Pentru că nu au primit nimic, acum protestează prin greva foamei. Noul protest va avea loc tot în faţa pavilionului central al combinatului, dar din surse neoficiale am aflat că protestatarii nu vor mai avea parte de cortul de campanie pe care întreprinderea l-a pus la dispoziţie la primele două acţiuni de acest fel. Deci, protestatarii – care din 14 ar putea să ajungă la peste 20, după cum cred oamenii – vor îndura cine ştie câte zile efectele intemperiilor, într-o vară care se dovedeşte foarte capricioasă.
Combinatul de îngrăşăminte chimice din Bacău este oprit de la sfârşitul lunii februarie. Scumpirea gazului natural, de care are nevoie, dar şi îngustarea pieţei de profil, au contribuit la oprirea instalaţiilor, aflate acum în conservare. Omul de afaceri Ioan Niculae, care deţine combinatul din Bacău şi alte câteva combinate de acelaşi fel din ţară, prin Grupul InterAgro, are el însuşi probleme, fiind acuzat în justiţie în Dosarul „Romgaz”, dar şi pentru sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.
Grupul InterAgro s-a mai confruntat cu situaţii de genul celei de la Amurco. Anul trecut, şapte lideri ai Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro au decis să intre în greva foamei pentru întârzieri de două luni la plata salariilor în compania Nitroporos Făgăraş, tot din Grupul InterAgro. Ei au acuzat şi neplata drepturilor din contractual colectiv de muncă pentru 380 de salariaţi disponibilizaţi, dar şi incertitudinea locurilor de muncă pentru 170 de salariaţi care mai erau în combinat. Greva a fost suspendată după două zile.
Ioan Niculae a declarat în mai multe rânduri că întreaga industrie chimică (atâta cât mai există în România) se află în colaps, iar măsurile pe care trebuie să le ia sunt împotriva dorinţei sale de a vedea combinatele de îngrăşăminte chimice din Grup funcţionând. Niculae a acuzat de mai multe ori guvernanţii că nu s-au aplecat până acum asupra acestei situaţii, fiind vorba de o problemă naţională. Scumpirea gazului metan şi a energiei, în general, subminează dezvoltarea economică a României, industria îngrăşămintelor chimice fiind una dintre cele mai lovite.
Lasă un răspuns