– instituția a început deja să fie somată că nu și-a plătit datoriile la bugetul de stat – pentru cei 20 de angajați sunt necesari 510.000 de lei ca să se ajungă cu salariile și datoriile la zi
Claudiu TĂNĂSESCU
Angajații de la Camera Agricolă Județeană (CAJ) Bacău au rămas fără nicio sursă de venit. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit lefurile de trei luni, că sunt presați de bănci să își plătească ratele și că nu mai au ce pune pe masă copiilor. La această situație s-a ajuns pentru că în bugetul Ministerului Agriculturii nu s-au mai prevăzut bani pentru funcționarea camerelor agricole județene.
„Noi am primit subvenții până la data de 1 aprilie – a declarat Vasile Aichimoaiei, directorul CAJ Bacău. În luna aprilie am dat câte 1.000 de lei fiecărui angajat, împărțiți frățește, din ceea ce am realizat noi ca venituri proprii, adică 60% din necesar. De atunci și până acum nu s-a mai dat nimic, iar ultima speranță este la rectificarea de buget de la sfârșitul acestei luni sau luna viitoare”.
Camera Agricolă este finanțată de Ministerul Agriculturii, care virează banii în contul Consiliului Județean și de aici ajung la beneficiari. Conducerea băcăuană a Camerei spune că a făcut numeroase demersuri la București, dar de la Ministerul Agriculturii au fost plimbați la cel de Finanțe, spunându-li-se că de acolo nu au fost prinși în buget. „Acum mă îndrept spre Ruginoasa, unde are loc întâlnirea cu ministrul Agriculturii și unde vreau să îi semnalez această situație din nou”, a spus ieri directorul Aichimoaiei.
20 de salariați și niciun leu
Camera Agricolă Bacău numără 20 de salariați. Deja instituția a început să primească somații și amenințări de executare silită pentru că nu au fost plătite la stat dările ce revin atât angajatorului, cât și angajatului. „Necesarul pentru a plăti salariile și datoriile acumulate la bugetul de stat este de 510.000 de lei. Din păcate nu avem nici cum să mai realizăm venituri proprii, deoarece ministerul a închis sesiunile de depunere a proiectelor, care era principala noastră sursă de venit. Consultanța pe care o oferim este gratuită, iar din cursuri abia realizăm câte ceva. Pentru a putea funcționa ar fi nevoie ca statul să ne asigure 80 – 85% din venituri, iar noi 15 – 20%”, a precizat Vasile Aichimoaiei.
Am contactat și conducerea Consiliului Județean, instituție care primește banii, să vedem în ce măsură îi poate ajuta pe salariați și dacă s-a făcut lobby pentru susținerea lor, dar nimeni nu au a răspuns la telefon până la închiderea ediției.
Malinescu Marius a zis
Daca salariatii angajati pe baza competentelor si calificarilor, prin concurs corect, continua sa vina la munca si fara salariu sa li se taie bilet la intrare. Se obtin venituri de la cei incapatanati si scapam de cei care inteleg ca pana aici a tinut desi au muncit in campania electorala.