• cursurile de formare vor fi urmate de 60 de angajați
Salariații care își desfășoară activitatea în centrele de plasament de pe raza județului Bacău vor fi școliți pentru a lucra la standarde și norme similare celor din Comunitatea Europeană. Cursurile de calificare sînt derulate în cadrul proiectului „Promovarea resurselor umane în procesul de restructurare a instituțiilor de protecție a copilului” de Direcția Generală pentru Protecția Copilului Bacău, în colaborare cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Finanțarea cursurilor este asigurată prin Programul Phare 2001 – coeziune economică și socială – valoarea proiectului fiind de 41.000 de euro. Scopul acestui program de formare profesională este acela de a determina stabilitatea la locul de muncă a angajaților din centrele de plasament sau complexele de servicii comunitare. În primă fază, cursurile vor viza 60 de instructori de educație sau educatori specializați, care vor fi beneficiarii direcți ai programului, beneficiarii indirecți fiind copiii aflați în dificultate sau cu dizabilități ocrotiți în sistem rezidențial. „În centrele de plasament sau complexele de servicii comunitare, instructorii de educație sînt substitutul principal al părinților naturali, iar lipsa pregătirii de specialitate duce la necunoașterea modalității de educare a copiilor ocrotiți, de comunicare și relaționare cu aceștia. În aceste cazuri, instructorii au o rezistență psihică scăzută, preferînd mai curînd să renunțe la activitatea de educare a acestor copii și chiar să părăsească instituția de ocrotire decît să se pregătească profesional”, a precizat Sorin Brașoveanu, directorul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău.
Pentru a preveni acest fenomen, pe durata cursurilor de instruire, echipa de implementare a proiectului va furniza informații cu privire la standardele de calitate a activității în centrele de plasament, informații despre drepturile și dezvoltrarea copilului, elemente despre psihologia vîrstelor și sociologia familiei acestuia sau tehnici educative și de socializare a copiilor. Trainingul va fi asigurat de specialiști ai DGPC și AJOFM Bacău, cursurile urmînd să dureze trei luni, în grupe de cîte 20 de angajați. La finalul cursurilor, cei 60 de angajați în sistem vor plimi diplome în care li se recunoaște specialitatea de „asistent social de nivel mediu”.
În județul Bacău își desfășoară activitatea, în centre de plasament și complexe de servicii comunitare, aproape 800 de angajați, numărul copiilor ocrotiți în sistem rezidențial fiind de aproape 950. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns