Spectrul concedierilor rămâne, însă, în vigoare. Mâine ar trebui să revină la lucru și salariații de la Uton
Cei 600 de salariați ai societății Rafo Onești s-au întors, ieri, 11 februarie, la locurile lor de muncă, după circa două luni de șomaj tehnic. „Astăzi – ne-a declarat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian – vom analiza situația nou creată. În condițiile în care patronatul nu ia nicio decizie până miercuri în privința viitorului societății, cred că se va merge pe programul de restructurare. Dar nu putem estima câți salariați vor fi afectați.”
Acționarul majoritar și administratorii societății Rafo erau hotărâți să se pronunțe asupra acestei situațieii cel mai târziu miercuri, 13 februarie. Un răspuns pe această temă era așteptat chiar din 6 februarie, dar verdictul trenează. Cu relativ puțin timp în urmă, administratorii Rafo au lansat ideea că 700 dintre cei aproape 1.000 de salariați ar putea fi concediați, pentru că efortul financiar făcut de societate la capitolul cheltuieli de personal este uriaș. „Ca urmare a emiterii de către Rafo a notificării privind proiectul de concediere colectivă – spunea, atunci, Ion Marian -, conducerea organizației de sindicat a transmis administrației, conform prevederilor Codului Muncii, un set de întrebări și solicitări cu privire la posibilitatea punerii în aplicare a procedurii de concediere. După discuțiile purtate la Viena, în perioada 14 – 16 ianuarie, între acționarul majoritar și administrația Rafo pe această temă, am cerut să aflăm care sunt șansele și perspectivele de continuare a procesului de modernizare și de repornire a rafinăriei, în diverse variante, de care depinde efectiv păstrarea forței de muncă”.
Liderii de sindicat au aflat, astfel, că acționarul și administratorii au hotărât continuarea analizării tuturor variantelor de aplicat. „Față de aceste aspecte – opina Ion Marian -, conducerea organizației de sindicat și salariații rămân în așteptare și cu speranța că Rafo și salariații vor avea un viitor bun, viitor care nu poate fi hotărât nici de conducerea sindicatului, nici de salariați sau de președintele Consiliului de Administrație director general sau de forțele politice, de cele guvernamentale și instituționale, ci numai de acționarul majoritar al societății.”
Prelungirea șomajului la Uton
Mâine ar trebui să se întoarcă la lucru și cei circa 400 de salariați de la Uton Onești. Pentru ei, viitorul apropiat este, însă, și mai sumbru, întrucât acestei întreprinderi i s-a cerut, deja, insolvența. „Știm, însă, sigur – ne-a declarat liderul sindicatului de la Uton, Gheorghe Constăndoiu – că poate chiar astăzi, dacă nu mâine, vom fi chemați să semnăm deciziile de prelungire a șomajului tehnic cu încă o lună.” Ieri, 11 februarie, la Tribunalul Bacău s-a judecat un nou termen în procesul prin care societății Uton i s-a cerut insolvența de către propriii acționari majoiritari. Dar și doi dintre creditori, firmele Felbermayr România și Biodinamic Onești, au depus cereri similare, înregistrate tot la Tribunalul Bacău și urmează să fie analizate de instanță pe 20 februarie și, respectiv, pe 15 aprilie. „Avem informația că prima cerere a acționarilor de a se declara insolvența a fost respinsă – a precizat liderul sindicatului -, pentru că ei au cerut un administrator judiciar pe care îl agrează, dar care a fost refuzat de creditori.”
Lasă un răspuns