• AGA de la Sofert a aprobat un plan de redresare a unității și restructurare a activității • recepția lucrărilor de reparații la tancul de amoniac va fi făcută pînă la jumătatea acestei luni
Vești bune se anunță pentru salariații combinatului de îngrășăminte chimice Sofert Bacău, care au fost nevoiți să rămînă, din luna aprilie și pînă acum, în concedii de odihnă urmate de alte cîteva luni de concedii fără plată. După aproape cinci luni de stagnare a activității de producție, acum cîteva zile au fost repornite instalațiile de fabricare a acidului sulfuric, a acidului fosforic și îngrășămintelor complexe. „Încercăm, în baza resurselor financiare de care dispunem, să repornim și celelate utilaje din cadrul combinatului. Pînă la sfîrșitul acestei luni, ne propunem să producem opt – nouă tone de îngrășăminte complexe, urmînd ca, din octombrie, să reînoim rezervele de materii prime pentru continuarea producției. Din aprilie și pînă acum am contactat diverși factori de decizie, în intenția de a găsi soluții pentru rezolvarea crizei în care s-a aflat unitatea”, a declarat ieri Cornel Cîrnu, directorul general al SC Sofert SA.
El a mai precizat că Ministerul Agriculturii a evaluat necesarul actual de îngrășăminte chimice, care se ridică, la nivel național, la aproximativ 800.000 de tone pentru campania de toamnă și aproximativ 1.600.000 de tone pentru campania de primăvară. „În aceste condiții, dacă ar exista resurse financiare, combinatul din Bacău ar trebui să funcționeze non stop pentru acoperirea acestui necesar. Totul depinde, însă, și de resursele finacire de care dispun producătorii agricoli pentru achitarea îngrășămintelor chimice”, a mai precizat Cornel Cîrnu. Experiența ultimelor luni a adus conducerea Sofert în situația de a nu mai accepta livrarea îngrășămintelor cu plata la recoltare. Orice producător agricol care dorește să achiziționeze îngrășăminte de la Sofert va trebui să achite, în avans, cel puțin 50% din contravaloarea mărfii, urmînd ca restul facturilor să fie achitate în cel mult 60 de zile de la livrare. Cornel Cîrnu a mai precizat că, pentru actuala producție de îngrășăminte există, deja, contracte ferme de livrare. Totodată, Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat , la sfîrșitul săptămînii trecute, un plan de redresare a activității, dublat de un program de restructurare a unității pe două fronturi de producție: îngrășăminte pe bază de azot, necesare în campaniile agricole de primăvară, și îngrășăminte pe bază de fosfor, pentru campaniile de toamnă. Un studiu de fezabilitate care să cuprindă toate aspectele legate de această divizare a activității va fi comandat de Sofert în următoarele luni, astfel încît, pînă la sfîrșitul acestui an, să poată fi demarați primii pași în vederea restructurării activității.
Directorul general al Sofert a mai precizat că, în urma redimensionării schemei de personal, au fost disponobilizați 269 de salariați din cadrul combinatului și 125 de angajați din cadrul serviciilor externalizate. „La acestă oră, schema de personal a Sofert cuprinde 717 posturi, însă intenționăm să externalizăm, în următoarea perioadă, și serviciul de reparații electrice a aparatelor de măsură și control. În maxim două săptămîni, noua societate ce va fi creată în urma acestei externalizări va fi înscrisă la Registrul Comerțului”, a mai spus Cîrnu. O bună parte dintre fondurile combinatului au fost direcționate în ultimele luni pentru reparațiile la învelișul exterior al tancului de amoniac. Recepția lucrărilor, care au costat mai bine de 1,4 milioane de dolari, va fi făcută cel tîrziu la data de 15 septembrie. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns