Salariul mediu pe economie a ajuns în luna februarie a acestui an la valoarea de 1.731 de lei net pe lună, în creştere cu 6,45% prin comparaţie cu perioada similară din 2014, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.
De cele mai mari creşteri salariale în ultimul an au avut parte angajaţii din sectoarele de servicii conexe extracţiei (29%), activităţi de editare (22%), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (16%) şi cercetare-dezvoltare (15%). La polul opus se află situaţia salariilor primite de angajaţii din sectorul „alte activităţi extractive“, care au avut parte de o scădere salarială de 8% în februarie 2015 faţă de perioada similară din 2014, dar şi angajaţii din domeniul transporturilor pe apă (-5%). De asemenea, în arii precum fabricarea băuturilor sau transporturi aeriene salariile angajaţilor au stagnat.
În luna februarie a acestui an, cele mai mari salarii nete au fost obţinute în industria fabricării produselor din tutun (unde câştigul salarial mediu net a fost de 5.151 de lei), în IT (4.162 de lei net), în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.159 de lei net) şi în sectorul asigurărilor şi al fondurilor de pensii private (3.940 de lei net).
Cele mai mici salarii le obţin angajaţii din industria hotelurilor şi restaurantelor, care au câştigat în medie 999 de lei net în luna februarie, acesta fiind singurul sector în care salariile sunt mai mici de 1.000 de lei. Pe locul următor în topul celor mai mici salarii din economie se află industria textilă (1.109 lei net), urmată de industria alimentară (1.178 de lei net) şi de cea a fabricării de mobilă (1.189 de lei net).
Salariul mediu al angajaţilor români a crescut şi ca urmare a faptului că salariul minim pe economie a crescut de la 900 la 975 de lei brut pe lună de la începutul acestui an (adică cu mai mult de 8%), iar de această majorare au avut parte circa 1,5 dintre cei 4,5 – 5 milioane de salariaţi din economie. Salariile ar urma să mai crească semnificativ până la finalul anului, având în vedere că din luna iulie a acestui an salariul minim pe economie va creşte până la 1.050 de lei brut pe lună (cu aproape 8% faţă de nivelul actual).
sursa – Ziarul Financiar
Lasă un răspuns