Acesta este rezultatul din Topul Capital „300 cei mai bogați români”. Revelațiile băcăuane ale ediției 2013 a Topului sunt frații Pavăl și Cătălin Grigoriu.
Județul Bacău a coborât un loc, de pe trei pe patru, în Topul Capital „300 cei mai bogați români”, ediția a 12-a, față de clasamentul de anul trecut, dar are acum șapte oameni de afaceri în Top, față de numai șase în ediția 2012. Cei șapte sunt, în ordinea clasamentului, frații Dragoș și Adrian Pavăl, familia Umbrărescu, familia Cășuneanu, Cătălin Grigoriu, Ovidiu Budeanu, Damian Mereu și Vasile Ciobanu. Surpriza acestei ediții a topului este avansul făcut de frații Pavăl, față de anul trecut, de pe locul 18 pe 5 și intrarea în Top a lui Cătălin Grigoriu, administratorul companiei Comfert Bacău. Dacă i-am socoti, aici, și pe Ioan Niculae, proprietarul companiei Interagro, care deține și Amurco Bacău, pe Ștefan Vuza, care controlează, prin Societățile Comerciale Române, Chimcomplex Borzești, sau pe Viorel Cataramă, băcăuan la origine, lista ar fi cu atât mai generoasă.
După mai bine de zece ani de clasamente gen „top”, întocmite de diferite publicații, acestea au arăatt destule diferențe în calcule și estimări ale averilor românilor, dar cu ceva îngăduință tot ne putem face o idee despre cei mai bogați dintre noi. În județul Bacău, familiile Umbrărescu și Cășuneanu se mențin de la începuturi în Top, Damian Mereu este și el un obișnuit al casei, iar Ovidiu Budeanu are un loc ocupat de câțiva ani. Vasile Ciobanu și Cătălin Grigoriu au apărut acum un an, respectiv în 2013, iar alte nume nu se mai regăsesc.
Administratorii companiei Dedeman Bacău sunt, însă, cei mai invidiați, pentru o evoluție fulminantă în ultimii ani. Numai în 2012, față de anul precedent, averea fraților a crescut cu circa 200 de milioane de euro și a ajuns la 500 – 520 de milioane. De aproape trei ori mai puțin decât primul clasat, Ioan Niculae, care are în cont tot 1,7 miliarde de euro, ca și în ediția 2012, dar la cum evoluează Dedeman, anul viitor situația ar putea fi sensibil alta. Chiar autorii clasamentului spun că Dedeman este „afacerea autohtonă cu cea mai fulminantă creștere, prin sfidarea crizei”. În domeniul lor, bricolaj, frații Pavăl au ajuns deja lideri naționali, iar afacerile lor au avansat, în 2012, cu 20% față de 2011.
Unii în sus, alții în jos, dar tot în Top
Pe locul al 10-lea urcă familia Umbrărescu, de pe 11 anul trecut, deși averea ei a scăzut dramatic, de la 500 la 360 – 365 de milioane de euro. Dorinel Umbrărescu a intrat, oarecum, în corzi, dar acum încearcă și altceva decât asfaltarea de drumuri sau deszăpezitul: domeniul bancar. Ce va fi la anul, pe această nouă bază?
Dramatică pare căderea familiei Cășuneanu, în Top, de pe locul 17 anul trecut, pe 35 în acest an. Averea? De la 340 la 130 – 132 de milioane de euro, însă cei de la Capital îl văd pe Costel Cășuneanu și ca pe un mic șeik, cu firmă în Abu Dhabi.
Nu putem trece de locul al 67-lea al Topului, pentru că acolo a fost plasat Ștefan Vuza, pe care nu îl putem scoate dintre băcăuani după ce a făcut ce a făcut cu Chimcomplex, un combinat care are acum cea mai modernă instalație de clorosodice din Europa. Altfel, Ștefan Vuza a coborât în Top, de pe 58 pe 67, dar investițiile costă și este de înțeles. Pentru că le face într-un mic imperiu industrial, nu doar la Borzești. Dar, Chimcomplex este cea mai mare afacere a sa.
Pe locul 114 apare Cătălin Grigoriu, cel care conduce destinele firmei Comfert, dar și pe ale societății Pambac. Cu o zestre importantă de la tatăl său, care a deschis pârtie în afacerile cu îngrășăminte chimice și cereale, Cătălin apare acum ca un ambițios antreprenor, pe care ar trebui să-l urmărim de acum încolo ca pe frații de la Dedeman. De altfel, organizatorii Topului nu fac abstracție nici de pasiunea lui Cătălin Grigoriu pentru cursele de mașini (legale, se înțelege!) și îl văd „pole position în afaceri”. Cum l-au „citit” și pe Ovidiu Budeanu, care ar fi mereu „în sprijinul chiriașilor” mall-ului său din Bacău. Ovidiu urcă în Top de pe 163 pe 159, de la 30 la 32 – 34 de milioane de euro. Este antreprenorul care spune că îi „execută” pe chiriașii din Arena după cifra de afaceri a fiecăruia. Just, pentru că în comerț, vorba unui clasic în viață, „iarna nu-i ca vara”.
Doi oneșteni de ispravă
Doi oneșteni se mențin și ei în Top, Damian Mereu, cu imaginea Croco(dilului) său care l-a săltat de pe locul 256 pe 213 (de la 20 la 23 de milioane de euro), și Vasile Ciobanu, berarul care produce pentru câteva lanțuri de hipermaket-uri și are, acum, o relație cu Ottinger International (Germania), penru care va produce bere sub licență. Carismaticul Vasile Ciobanu este pentru al doilea an în Top, unde a și făcut un salt de pe 271 pe 245, fără mari afaceri imobiliare, ca altădată. De aceea, poate bate pasul la 19 – 20 de milioane de euro.
Un top, este, însă, un clasament cu destulă subiectivitate. Mă gândesc la cât de valoroasă a rămas rafinăria din Onești, chiar cu instalațiile oprite acum, dar patronii ei, câți și de câte nații or fi fost, nu au văzut „lumina” Topului niciodată pentru ea. Acum vreo trei ani, când actualul proprietar a plătit doar datoria ei istorică la stat, într-o singură zi, s-au blocat calculatoarele și s-au înroșit telefoanele. Numai acea sumă ar fi plasat proprietarul Rafo pe undeva pe lângă lângă Umbrărescu în Top.
Petru DONE
Lasă un răspuns