Zeci de femei agresate sau minore care au născut copii alungate de părinți ajung periodic în Centrul Maternal Bacău. Femeile ajung aici mânate de sărăcie, de violența din familie ori din lipsa unei locuințe. Și copiii străzii, alături de cei abuzați în familie, ajung să aglomereze centrul de zi și de noapte al Protecției Copilului.
Florentin RADU
Centrul Maternal și Centrul de zi și de noapte pentru copii străzii „Morcoveață” din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău sunt ocupate peste capacitate. Astfel, numai în Centrul Maternal, la sfârșitul lunii aprilie, erau înregistrate 15 cazuri de mame, împreună cu 16 minori. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când aici au fost găzduite doar 12 mame, împreună cu cei 16 copii ai lor, se constată o creștere a numărului femeilor cu probleme. Cauzele acestei triste realități sunt sărăcia, neglijarea și violența domestică. În patru dintre cazuri este vorba despre eleve care au devenit mame, alungate de familie și care au dorit să-și continue studiile. În plus, alte șapte tinere care au născut copii și nu au posibilități financiare au ajuns aici.
Specialiștii centrului le oferă acestora servicii pentru formarea deprinderilor de creștere și de îngrijire a copilului, ajutând și la găsirea unui loc de muncă pentru tinerele mame, în scopul dobândirii de abilități de viață independentă. Alte patru femei cu copii de vârstă foarte mică au ajuns la Centru din cauza soților sau a partenerilor violenți. Mamele ajunse la Centru sunt deopotrivă din orașe și din mediul rural. Majoritatea lor au venit cu copiii lor la Centru din cauza lipsei mijloacelor de întreținere, a unei locuințe, dar și ca urmare a violenței domestice. Femeile au copii rezultați din relații cu parteneri diferiți, bărbații nu le susțin, beau alocațiile copiilor ori sunt agresivi.
Copii ai străzii, alături de cei abuzați
Aglomerat este și Centrul de zi și de noapte pentru copii străzii „Morcoveață” unde, în prezent, sunt găzduiți 13 minori în cele 15 locuri disponibile. „Nu putem spune exact cum stă situația – spune Alina Iftode, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bacău- , în condițiile în care numărul lor este fluctuant. De exemplu, sunt copii, de regulă dependenți de aurolac, care vin la noi unde stau câteva ore și apoi părăsesc centrul. Nici nu putem să-i obligăm să stea permanent aici, pentru că ei au sentimentul de libertate pe care nu vor să-l piardă. Or, noi, vrem ca să îi aducem cumva pe calea cea bună, permițându-le micile libertăți, iar în 2-3 ani sperăm să-i aducem pe linia de plutire. Altfel, riscăm să-i pierdem definitiv”. Cert este că în adăpost ajung și copii pentru care s-a dispus o măsură de protecție din partea statului ca urmare a unor situații diverse de abuz, sărăcie, neglijare etc. Au fost cazuri în care părinții minorilor nu le asigurau nevoile de bază – mâncare, haine, medicamente și nu îi supravegheau ori i-au lăsat singuri în casă, fără foc sau i-au părăsit plecând în străinătate.
Interesant este că, potrivit HG 49/2011, abuzuri asupra minorilor sunt considerate, de exemplu, și intoxicațiile nonaccidentale, cum ar fi obligarea minorului de a bea băuturi alcoolice sau de a înghiți tranchilizante pentru a obține calmul ori somnul copilului. Aceeași situație o regăsim și la nou-născutul din mamă toxicomană. Sindromul copilului scuturat este o altă formă de abuz fizic asupra copilului cu vârsta sub un an și apare în urma scuturărilor bruște și brutale, voluntare sau datorate unor comportamente inadecvate ale părinților/ altor persoane, unele dintre acestea fiind considerate o formă de joacă cu copilul. Aceste scuturări conduc la apariția hemoragiilor intracraniene (cu precădere hematom subdural și hemoragii retiniene).
Lasă un răspuns