• în cel mai bun caz, ei vor primi o mică parte din cele 1,5 miliarde de lei, la cît se ridică necesitățile pentru ianuarie și februarie 2003 • oricum, pentru ultimele luni ale anului trecut nu mai sînt bani deloc • primarul Ionel Turcea vrea să-i pună pe rromi să facă agricultură • Neculai Lupu spune că CJ nu are pentru asigurarea venitului minim garantat în 2003 decît 70 de miliarde de lei, pentru că atît a alocat Guvernul • mare parte din acești bani vor merge însă la compensațiile pentru căldură
Cei peste 1.700 de săraci din orașul Buhuși pot să-și ia adio de la ajutoarele sociale cuvenite pentru ultimul trimestru al anului trecut, conform Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. După ce, timp de mai multe zile, primarul Ionel Turcea s-a confruntat cu protestele a aproape 200 dintre săracii orașului Buhuși, ieri a avut loc o întîlnire între responsabilii locali și Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean Bacău. Așadar, pe lîngă Turcea și Lupu, la discuții a luat parte și reprezentantul etniei rromilor, Paustin Bălan.
Concluzia întîlnirii a fost cît se poate de clară: pentru anul trecut nu se vor face plăți doarece banii alocați de la bugetul de stat s-au epuizat încă de la mijlocul anului 2002. Pe de altă parte, președintele Neculai Lupu a declarat, la conferința de presă care a urmat întîlnirii, că „ne preocupă situația asistaților de la Buhuși și căutăm soluții pentru rezolvarea problemelor lor măcar pentru acest an, dar în limita banilor primiți de la bugetul de stat”. Lupu a informat că, în ședința din 28 februarie a Consiliului Județean (CJ), vor fi luate în discuție sumele primite pentru asigurarea venitului minim garantat în 2003. De fapt, CJ va avea de împărțit doar sărăcia, întrucît Guvernul a alocat pentru acest an doar 70 de miliarde de lei, sumă care reprezintă mai puțin de jumătate din fondurile prevăzute anul trecut, cînd numărul asistaților era mai mic. Mai mult, Neculai Lupu a precizat că mare parte din cele 70 de miliarde de lei trebuie alocată compensațiilor pentru căldură și altor ajutoare de urgență. Pentru a se preveni reclamațiile ulterioare, președintele CJ a declarat că „vom căuta să stabilim criterii ca acești bani puțini să ajungă la cît mai mulți”. El spune că dosarele solicitanților de ajutoare sociale vor fi triate din nou, după aceste noi criterii. „Ne vom gîndi la cei care au mai mulți copii și la persoanele mai în vîrstă, care nu pot să mai muncească”, a detaliat Lupu două dintre criteriile de departajare între săraci.
Primarul Turcea visează țigani la arat
După ce a aflat că nu va mai primi bani pentru anul trecut, primarul Ionel Turcea le-a atras atenția reprezentanților etniei rromilor că „dacă vor continua aceste manifestări (mitinguri de protest din fața primăriei Buhuși – n.n.), voi cere organelor abilitate să impună ordinea”. El a specificat că este primar al întregii comunități și trebuie să apere și interesele majorității, nu doar ale săracilor. Turcea speră că la Buhuși vor veni fonduri mai multe, dar este greu de crezut că CJ va avea de unde să dea, numai pentru acest oraș, 600 de milioane de lei și 900 de milioane de lei, cît e nevoie pentru lunile ianuarie și, respectiv, februarie 2003.
Ionel Turcea și Paustin Bălan au încercat însă să-i prezinte președintelui Lupu și alte soluții pentru ajutorarea beneficiarilor legii venitului minim garantat pentru care, iată, fondurile se dovedesc a fi insuficiente. Prima idee a venit chiar de la primarul Turcea, care s-a oferit să le dea în arendă săracilor circa 20 de hectare de teren agricol din averea orașului. Calculul edilului buhușean este simplu: dacă fac treabă, bine, dacă nu, „n-au ce căuta la primărie”. Cum mai mult de jumătate dintre pretendenții de ajutoare sociale sînt rromi, primarul a fost întrebat de ce nu a încercat pînă acum să le găsească de lucru în agricultură, la exploatațiile din zonă. „Mai demult, au fost la muncă în județul Neamț, la Zănești și Girov, dar cei de acolo nici nu mai vor să audă de ei, din cauză că nu fac treabă de calitate”, a spus Turcea. El a adăugat că „este un început și nu putem garanta că rezolvăm problema sărăciei la Buhuși într-un an sau doi. Ideea de a-i pune pe rromi să muncească pe ogoare i-a surîs și reprezentantului acestora, Paustin Bălan. El a recunoscut că ideea este doar în stadiu incipient, modul de realizare a acesteia nefiind discutat încă. bălan a găsit, totuși, cîteva soluții ad-hoc. „Tractor luăm de la asociația Rom Star (pe care o și conduce – n.n.), sămînță cumpărăm, iar pentru motorină vom face un apel pe la prieteni”, așa își imaginează Bălan că se începe o afacere în agricultură. El a mai propus realizarea unor proiecte de integrare a rromilor, care să beneficiaze de finanțări PHARE.
„Ne-am transformat în moașă comunală”
Deși toți primarii care s-au confruntat cu revoltele săracilor arată cu degetul către principalul ordonator de credite al județului Bacău, și anume CJ, foarte puțini știu că această instituție primește banii pentru Legea 416 de la bugetul de stat, într-un cuantum stabilit de Guvern și votat de Parlament. Pe de altă parte, chiar dacă ar vrea, CJ nu ar putea să aloce alți bani, din simplul motiv că bugetul este secătuit de alte obligații asumate la nivelul județului sau pasate pur și simplu de la București. „Ne-am transformat în moașă comunală”, a răbufnit ieri Neculai Lupu. El s-a referit la obligația pe care a primit-o Consiliul de a prelua Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap. „Este o sarcină în plus pentru CJ, mai ales din cauză că resursele financiare sînt foarte puține și trebuie să asigurăm salariile pentru încă 8-10 oameni și întreținerea imobilelor fostului Inspectorat”, a declarat Lupu. Și, pentru ca tacîmul să fie complet, problema banilor pentru plata îndemnizațiilor persoanelor cu handicap și a însoțitorilor acestora nu a fost încă lămurită de Guvern. „Urmează de acum să vedem ce preluăm, buget, clădiri și personal”, a spus Neculai Lupu. El a mai informat că această problemă va fi tranșată sîmbătă, la Tîrgoviște, unde conducerile consiiliilor județene se vor întîlni cu reprezentanți ai Guvernului și se vor lămuri toate neclaritățile. Problema derivă și din faptul că transferul a fost decis în luna ianuarie, deci eventualele cheltuieli ale CJ nu au fost incluse în bugetul județului, votat încă din luna decembrie 2002.(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns