• pentru că nu au avut bani să își monteze apometre, săracii plătesc cel mai mult la întreținere, fiindcă achită și pierderile de pe reațea
Pierderile imense de apă din rețelele de aducțiune a apei reci sau de termoficare ale orașului au determinat foarte mulți băcăuani să investească în apometre, ca să nu fie nevoiți să plătească sume imense de bani pentru ceea ce nu se consumă. În aceste condiții, cei care nu au avut bani să-și achiziționeze contori pentru conductele de apă rece și caldă din propriile apartamente se văd acum nevoiți să plătească nu numai apa consumată în gospodărie, ci și pierderile din întreg sistemul. Un astfel de exemplu este cel al proprietarilor de apartamente din blocul 32, de pe strada Mărășești. Din 16 proprietari de apartamente de aici, 13 au considerat că este mult mai avantajos să-și achiziționeze contori. Facturile plătite lunar la întreținere după aceste investiții s-au diminuat simțitor, însă sumele pe care le au de plătit cei care nu au montat apometre au crescut proporțional. Practic, în acest bloc, în luna septembrie, la sistemul de plată paușal au rămas trei persoane care locuiesc în apartamentele unde nu există contori. Pentru luna septembrie, cei trei consumatori au avut de achitat nu mai puțin de 30 metri cubi de apă rece fiecare, volumul de apă ce trebuie achitat de aceștia fiind aproximativ egal cu cel consumat de toți locatarii din bloc ce au investit în apometre de apartament. În luna septembrie, persoanele care au avut contori la apa rece și caldă au avut de achitat 40 de mii de lei, cheltuieli la care se adaugă apa rece (circa 9.200 lei metrul cub) și apa caldă (65.000 lei metrul cub). Cei trei locatari care nu au avut apometre trebuie să plătească la întreținere aproape jumătate de milion de fiecare, din care circa 300.000 de lei reprezintă apa rece înregistrată de contorul de la intrarea în bloc, împărțită proporțional.
Ghiță Sandu, șeful scării blocului 32 de pe strada Mărășești, pune volumul mare de apă consumat pe seama unui rezervor montat de Clinica Medical Service, care funcționează la parterul blocului. „Există la subsol, după apomentrul care e montat pentru bloc, un rezervor în care cei de la Clinică adună apă pentru momentele în care se întrerupe furnizarea. Din ce știu eu, acesta nu are nici un fel de contor, deci tot ce se adună și se consumă acolo trece prin contorul blocului”, spune șeful scării. Pe de altă parte, administratorul Clinicii Medical Service, Mihai Burcă, ne-a declarat că apa adunată în rezervor este consumată tot de locatari, în momentele în care aceștia rămîn fără apă de la rețea, întrucît Clinica Medical Service are un sistem de forare care îi asigură furnizarea acestei utilități în regim non stop. Potrivit lui Burcă, rezervorul din beci a fost gîndit pentru a acoperi o eventuală avarie a pompei, avarie care nu s-a produs niciodată pînă acum.
Cazul locatarilor din blocul 32 de pe strada Mărășești nu este singurul de acest gen din cadrul Asociției de Proprietari 16. La un alt bloc, unde absolut toți locatarii au montate apometre în apartamente, s-a înregistrat un consum în plus față de cel adunat de la toți locatarii, de 250 metri cubi de apă. Oamenii refuză să plătească ce nu au consumat, astfel că administratorii nu știu ce vor face cu apa pierdută. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns