Începută de duminică după-amiaza, când aproape 10.000 de credincioși în frunte cu PreaSfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au participat la cea mai mare procesiune religioasă pe care a văzut-o urbea lui Bacovia, sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena a continuat și în zilele următoare la biserica ce le poartă hramul, din Cartierul Gării.
Timp de trei zile și două nopți, credincioșii s-au putut închina la Sfintele Moaște aduse de la Catedrala Arhiepiscopală de la Roman, dintre care se deosebesc moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, trăitor al acestor ținuturi, la care s-au adăugat icoanele făcătoare de minuni de la Mănăstirea Giurgeni și parohia Trifești, depuse în Biserica „Sfinții Împărați”, ctitorie a boierilor Enachi Krupenski și Anton Bîrzu, păstorită cu hărnicie de către preotul-paroh Ioan Chiribău. Înfruntând arșița, ploaia și întunericul, mii de băcăuani s-au rugat în fața Sfintelor Moaște, într-o ordine și liniște demnă de pioșenia credincioșilor.
Marți, 21 mai, ziua în care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții cei întocmai cu Apostolii, Împăratul Constantin și mama sa, Elena, curtea bisericii de pe strada Oituz s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși care au venit să primească vorbele de învățătură ale PreaSfințitului Episcop Ioachim care, împreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Acesta i-a îndemnat pe credincioși „să se încarce cu Sfânta Lumină a Învierii Domnului, pe care fiecare s-o poarte spre casele lor, asemenea sfinților pe care azi îi pomenim”. (L. M.)
codrina.. a zis
Spectacolul prezentarii…”moastelor si a facatoarelor..face parte dintr-un program de revitalizare a increderii in biserica,cazuta puternic in picaj..datorita inlocuirii generatiei de pupatori cu cea a internetului,..si a informatiilor.