Pe 24 octombrie, Bazinul Olimpic va găzdui cel mai important eveniment sportiv din Bacău care are ca scop strângerea de fonduri pentru cauze importante ale comunității. Opt organizații neguvernamentale din Bacău s-au declarat încântate de o astfel de inițiativă care, în premieră pentru județ, adună în numele aceluiași dezidrat actori diferiți ai societății civile.
Anamaria BUJOR
Asociația Betania vrea să învețe șapte copii cu autism să vorbească. Președintele Asociatiei, Andre Muit, a declarat: „Participăm la acest eveniment la care este implicată cea mai mare parte din comunitate. Copiii cu autism, cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani, sunt ajutați să învețe să vorbească în cadrul programului de intervenție educațional-terapeutică individuală și de grup. Ne-am propus să strângem 7.000 de lei. Cu siguranță vom reuși acest lucru”.
Asociatia Lumina îți propune să îi aducă pe copiii diagnosticați cu boli grave ”Împreună la masa copilăriei”. Pentru cei de la ”Lumina”, acest proiect este foarte important. „Participarea ne oferă șansa nu doar să ne facem cunoscuții comunității de la noi, dar și să strângem fonduri pentru copiii diagnosticați cu boli grave – a declarat Mara Matei, purtătorul de cuvânt al asociației. Este vorba despre tinerii cu distrofie musculară, imobilizați în fotolii rulante încă de la o vârstă fragedă. Prin programul <Împreună la masa copilăriei>, oferim o alternativă la izolarea fizică, emoțională și psihică”.
Inner Wheel și Centrul Daniel și-au dat mâna pentru a realiza o cameră senzorială, de care copiii de la instituția de pe strada Pictor Andreescu au neapărată nevoie. „Organizația sprijină Centrul Daniel în acest demers. Este vorba de voluntariat și sprijin uman oferit copiilor cu handicap neuro-motor și psiho-motor. Prin realizarea acestei camere senzoriale, psihoterapeuții încearcă echilibrarea dezvoltării abilităților senzoriale ale acestor copii, îmbunătățind văzul, auzul și afecțiunile de care aceștia suferă. O oră psihoterapeutică urmărește, spre exemplu, pregătirea pentru următoarea etapă a tratamentului. Psihoterapeuții îi învață mișcări pe care noi le percepem ca pe o normalitate. În general, o cameră senzorială necesită 12.000 de lei” – a declarat Măriuca Boghiu, președintele Inner Wheel.
Asociația Mutadis Mutandis are, în premieră pentru Bacău, dar și pentru România, inițiativa înființării unui Centru Județean de Urgențe Psihologice. În viziunea psihologului Alina Căprioară, înființarea acestui centru e motivată de dorința de a ajuta sufletul. „Sunt psihoterapeut și știu că, printr-un suport emoțional, poți face față mai bine provocărilor vieții – a declarat Alina Căprioară. Avem nevoie de energie și susținere din partea comunității pentru a face demersuri de finanțare. Îmi doresc să am sprijinul comunității”.
Evenimentul este organizat de Fundația Comunitară Bacău (FCB), instituție neguvernamentală care, deși relativ recent înființată, a dat consistență demersului societății civile din Bacău. FCB a organizat, pe 1 decembrie 2012, o competiție intitulată ”Sari pentru comunitate”, care a constat într-o întrecere de sărituri în apă. Concursul a fost organizat pentru a sensibiliza opinia publică față de problemele copiilor cu autism, ale educației în rândul unor copii proveniți din familii extrem de nevoiașe sau în privința cancerului la sân. Suma strânsă în decembrie trecut a fost de aproape 20.000 lei.
Tot Fundația Comunitară a fost, în 1 iunie, gazda evenimentului „Lampioanele speranței”, organizat în colaborare cu elevii de la Colegiul ”Gheorghe Vrănceanu”. În urma evenimentului, cel mai bun colegiu din județ a reușit să inaugureze un modern laborator de informatică, prin suma strânsă la o inedită licitație de lampioane, 31.600 lei.
Într-o raliere la dorința comunității de fi stimulate inițiativele care pot schimba lumea în care trăim, FCB a lansat, tot în vară, proiectul ”Inițiative Comunitare”. Acesta a pus la dispoziția celor dornici să se implice, granturi în valoare de 20.000 lei pentru a încuraja proiecte legate de Educație, Mediu, Sănătate.
În preajma debutului noului an școlar, FCB nu a rămas indiferentă la situația unor copii cu rezultate deosebite la învățătură, dar care provin din familii cu posibilități materiale deosebit de reduse, unele dintre acestea având în întreținere între 9 și 14 copii! Astfel, Fundația Comunitară Bacău, în colaborare cu Fundația de Sprijin Comunitar Bacău a lansat primul fond numit al unei companii băcăuane. E vorba de Fondul ”Pambac” destinat Educației, care acordă 12 burse anuale în valoare de 22.000 lei, la care se adaugă alte 8 burse în valoare de 8.000 lei acordate de FCB.
Lasă un răspuns