• la Spitalul Județean din Bacău doctorii operează ca la începutul medicinei • operațiile se fac cu bisturie ascuțite de sute de ori, iar rănile sînt închise cu ață de papiotă sterilizată • bolnavii operați urlă de durere cînd ajung în saloane, fiindcă din farmacia spitalului lipsesc anumite tipuri de calmante
Criza din sistemul sanitar resimțită an de an în spitalele băcăuane sub diverse forme continuă. Lipsa medicamentelor, a lenjeriei, a curățeniei și a hranei sînt deja lucruri cu care pacienții și cadrele medicale s-au acomodat de multă vreme. Cînd vine vorba însă de lipsurile din sălile de operație ale spitalului, situația devine greu de acceptat. Cu toate acestea, așa cum s-au obișnuit și cu celelalte probleme pentru care au găsit în ultimul moment soluții de compromis, cadrele medicale care operează bolnavi fac față și acestei situații.
De mai multe săptămîni, din depozitele de materiale sanitare ale Spitalului Județean au dispărut lamele de bisturiu de unică folosință și acele folosite la coaserea rănilor sau la închiderea inciziilor. Firesc ar fi fost ca doctorii să nu mai opereze, dacă nu au materialele sanitare de strictă necesitate. Acest lucru însă nu e posibil în practică. La spital vin persoane care trebuie operate la foc automat, așa că medicii încearcă tot felul de artificii și se adaptează din mers condițiilor existente. „Lamele de unică folosință ar trebui o singură dată întrebuințate. Merg însă și de două sau trei ori după ce sînt dezinfectate. După aceea, însă, nu mai taie,așa că le mai ascuțim în sală de pensele metalice. Cînd nu mai sînt nici lame din acestea, dăm la ascuțit la diverși meșteri de pe la URA bisturiele tradiționale, fără lamă detașabilă”, ne-a povestit doctorul Mircea Blănaru ce metode rudimentare este obligat să utilizeze el și alți colegi.
Deși sînt supărați că trebuie să practice medicina ca la începuturile ei, chirurgii din Spitalul Județean s-au obișnuit cu lipsurile. Au ajuns să nici nu le mai pese că spitalul are probleme financiare atîta vreme cît vechile instrumente, bune de pus în vitrine ca exponate de muzeu, mai dau rezultate. „Operăm ca la începutul medicinei. Cu bisturie ascuțite de sute de ori, dar și cu ață de papiotă sterilizată, pentru că acele atraumatice prevăzute din fabricație cu fir de aceeași grosime sînt mult prea scumpe. Un astfel de ac costă 200.000 de lei și, chiar dacă reduce riscurile de infecție ale plăgii și asigură și estetica operației, nu mai putem să le folosim pentru că nu le avem”, a adăugat medicul pediatru Blănaru. Odată ieșiți din sala de operație, pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală executată cu un bisturiu recondiționat și închisă cu ață de croitorie trebuie să strîngă din dinți încă o dată. În saloane ei nu vor putea primi calmante cum ar fi Mialginul pentru simplul motiv că acestea lipsesc din farmacia spitalului.
Criza din sistemul sanitar durează de multă vreme și are toate șansele să continue mult timp de acum înainte. Casa Națională de Sănătate nu a prevăzut în prima tranșă de rectificare a bugetului și bani pentru asistența spitalicească. Casa de Asigurări Sociale de Sănătate din Bacău mai are acum doar 50 de miliarde de lei pentru spitalele din județ, pentru lunile rămase din acest an. Asta în condițiile în care necesarul cerut la București pentru acest sector depășește suma de 80 de miliarde. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns