Cele 105 centre rezidețiale și cămine de bătrâni, copii și persoane cu handicap din județul Bacău vor fi controlate începând de astăzi, decizia fiind luată după scandalul „azilelor groazei” din zona Capitalei. Prefectul Lucian Bogdănel a anunțat înființarea a cinci comisii mixte coordonate de Instituția Prefectului și a cerut instituțiilor implicate să nominalizeze inspectorii „cu simț de răspundere”.
Prefectul Bogdănel a participat, duminică după-amiază, la videoconferința cu prefecții condusă de Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii şi Protecției Sociale, având ca temă controlul de fond ce urmează a fi realizat – de către comisiile mixte înființate la nivel de județ prin ordin de prefect – la centrele rezidențiale şi căminele pentru vârstnici/copii/persoane cu dizabilități.
În județul Bacău, conform evidențelor AJPIS, funcționează 105 stabilimente de acest fel, din care 49 sunt centre rezidențiale pentru copii, acestea urmând a fi verificate cu prioritate.
„Am cerut şefilor ale căror instituții vor fi reprezentate în comisiile mixte să nominalizeze – cu simț de răspundere – funcționarii, astfel încât verificările să fie cât mai obiective şi mai puțin viciate de subiectivism”, a declarat Bogdănel.
Activitatea de control va începe de luni, urmând ca cele 105 centre rezidențiale să fie verificate în decurs de o săptămână. Pentru a duce la bun sfârşit sarcina trasată, au fost înființate 5 astfel de comisii de control, care vor acționa în tot județul, sub coordonarea Instituției Prefectului.
„Beneficiem de experiența mai mult decât utilă de anul trecut când, în intervalul septembrie-noiembrie, 17 astfel de cămine au fost controlate de comisia mixtă constituită prin Ordin de Prefect. Sunt convins că această experiență va juca un rol determinant în depistarea altor furnizori de servicii sociale care îşi bat joc de beneficiari sau care funcționează cu nesocotirea deplină a legii, în afara ei”, a mai precizat prefectul Lucian Bogdănel.
Gabi a zis
Dupa cum stiti in judetul Bacau functioneaza si centre fara autorizatie/licență clandestine. Acolo cum veti proceda? Cele care nu au licenta de la Min Muncii cum le vede Ajpis.ul? Cum veti intra in Caminul de la Sascut stiind ca intrecut nu va deschis poarta?
Alina a zis
Câți bătrâni sunt legați și prin căminele private din Bacău. Acu cu controalele astea poate le mai da drumul
Rahmil a zis
Domn prefect ,vă dau un pont inspectați și azilul „SALVAȚI BĂTRÂNI SĂUCEȘTI” Bacău, strada Mihai Eminescu nr.25, zona gării unde este comisariatul militar.
Un azil supraaglomerat , bătrânii primesc mâncare de proastă calitate sunt schimbați din An în Paști unii sunt legati de pat, plini de bacterii Clostridium și Klebsiella.
Bătrânii mor cu zile ,sunt ținuți pentru pensie și ajutorul de handicap .
Violeta a zis
Scrie in articol ca intr o sapt.vor fi controlate 105 centre de catre 5 comisii.Deci,o comisie ar avea de verificat 21 centre intr o sapt.Programul de lucru si a celora care merg in control este de 8 ore;daca punem timpul care se pierde pe traseu,de la un centru la altul,pauza de masa,etc…sa zicem 2 ore.Raman 6 ore,timp in care ar trebui sa faca 4 centre.Deci,in 6 ore sa faci 4 centre,e control,nu gluma…
Lila a zis
Stimata doamna. Dl Andre Muit in articolul publicat azi a spus ca s-a trezit cu echipe ale Comisariatului pentru Protecția Consumatorului, Inspectoratului de Poliție, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar-Veterinare, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Inspecției Sociale, Poliției Economice, Jandarmeriei – toate odată. cred ca asa vor face la toate azilele.
CEZAR a zis
Bună ziua!
În anul 2022 , soția a intenționat să se angajeze ca infirmier la căminul de bătrâni Luxury din Comănești.
A depus o cerere și a fost admisă,dar a consider oportun ca înainte de a intra în pâine să meargă câteva ore înainte, pentru a se familiariza cu procesul de muncă.
Cert este că a fost șocată de condițiile precare de igienă,de lipsa materialelor de protecție și igienă,de felul cum sunt hrăniți și îngrijiți bătrânii,marea lor majoritate cu probleme medicale și imobilizați la pat ( ca să vă dau numai două exemple : se folosea un pampers la 12 ore și mâncarea se dădea de la unul la altul, uneori forțat și folosindu-se aceleași tacâmuri.
Și atunci, pentru sănătatea ei fizică și mentală,a considerat că nu poarte și trebuie să facă parte dintr-o instituție a umilinței și neglijării bătrânilor,nu a îngrijirii acestora!
Chiar dacă o să faceți,,controale ” anunțate la aceste centre, mă îndoiesc că o să găsiți ceva! Deja este tardiv,a intrat în funcție cosmetizarea care acoperă murdăria de sub preș!
Trebuie sapat mai adânc, inclusiv cu aparținători care au au avut cunoscuți internați în astfel de centre,care și -au dat seama de ce se întâmplă și i-au mutat de acolo!
Cu stimă!
Anonim a zis
Verificati „Viață linistita” unde dau oamenilor somnifere și alte medicamente pentru a sta somnolenti si sa nu facă prea mare „deranj”. Asa s- auajuns, ca in nicio săptămâna de cand l- am dus acolo, sa nu se mai trezească. Cumplit! Stau marturie declaratiile foștilor angajati care nu au mai suportat și au plecat.
ioana a zis
Verificati si caminul Pro Senectute din Hemeius. Batranii sunt batuti de asistenti pentru a fi cumintiti